ΑθλητικάΚόσμος

Η UEFA αλλάζει τη διαδικασία των πέναλτι;

Νέο τρόπο στη σειρά εκτέλεσης πέναλτι εισήγαγε η UEFA στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα κ-17 που διεξάγονται σε άνδρες (Κροατία) και γυναίκες (Τσεχία) από αυτήν την εβδομάδα.

Το νέο σύστημα αποσκοπεί στην εκτόνωση της ψυχολογικής πίεσης που υπάρχει σε κάθε εκτέλεση της δεύτερης ομάδας που σουτάρει.

Η μέχρι πρότινος διαδικασία θέλει τις δύο ομάδες να εκτελούν από μία φορά, με την ίδια σειρά, αρχίζοντας από εκείνη που έχει επιλεγεί πρώτη μετά από στρίψιμο νομίσματος.

Το σύστημα που υιοθετήθηκε σε αυτές τις δύο διοργανώσεις είναι το σύστημα “ABBA”, σύμφωνα με το οποίο η πρώτη ομάδα εκτελεί ένα πέναλτι και από εκεί και πέρα οι εκτελέσεις γίνονται ανά δύο σερί για κάθε ομάδα.

Με αυτό το σύστημα, η δεύτερη ομάδα που εκτελεί, δεν προσπαθεί μόνιμα να ισοφαρίσει σε περίπτωση εύστοχης εκτέλεσης της πρώτης ομάδας και δεν βρίσκεται πάντοτε πίσω στο σκορ, αλλά μπορεί και η ίδια να προηγηθεί, μεταφέροντας το ψυχολογικό βάρος στην αντίπαλό της.

Το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB), ο ποδοσφαιρικός οργανισμός που είναι αρμόδιος για τους κανονισμούς του παιχνιδιού από το 1886, ενέκρινε το νέο σύστημα τον Μάρτιο, κατόπιν έρευνας που αποδεικνύει ότι το 60% των αγώνων που καταλήγουν σε διαδικασία πέναλτι, βρίσκουν νικήτρια την ομάδα που εκτελεί πρώτη.

“Η υπόθεση είναι ότι ο παίκτης που εκτελεί το δεύτερο χτύπημα σε ένα ζεύγος εκτελέσεων βρίσκεται υπό εντονότερη πνευματική πίεση. Εάν το πρώτο πέναλτι του αντιπάλου είναι εύστοχο, μία απώλεια του δευτέρου εκτελεστή πέναλτι στο ζεύγος μπορεί να σημαίνει άμεσα την ήττα στον αγώνα για την ομάδα του, ειδικά από το τέταρτο ζεύγος και μετά”, δηλώνουν από την UEFA.

Το σύστημα “ABBA” εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες στο τένις και συγκεκριμένα στα σερβίς δύο παικτών που έχουν οδηγηθεί σε tie break. Το πρώτο σερβίς ανήκει σε αυτόν που θα σέρβιρε κανονικά σε περίπτωση που υπήρχε και 13ο game μετά από το 6-6 και από εκεί και πέρα, οι δύο τενίστες σερβίρουν ανά δύο φορές, ανεξαρτήτως των πόντων που κερδίζουν.

Στις δύο διοργανώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη δεν έχει χρειαστεί ακόμα η εφαρμογή του νέου συστήματος, αφού τα τουρνουά βρίσκονται ακόμα στη φάση των ομίλων. Παρ’ όλα αυτά, σημειώνεται ότι το σύστημα “ABBA” βρίσκονται ακόμα σε πιλοτικό στάδιο και δεν θα εφαρμοστεί σε άλλες διοργανώσεις, δίχως σχετικές αποφάσεις του IFAB και της FIFA.

Πηγή: filathlos.gr

περισσότερα
Back to top button