ΚαστοριάΝεστόριο

Αντέχει ακόμα ο Δήμος Νεστορίου

Για την οικονομική κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο Δήμο Νεστορίου μίλησε ο Δήμαρχος Πασχάλης Γκέτσιος. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η  γενικότερη κατάσταση μπορεί να είναι δύσκολη,  ωστόσο ο Δήμος του το παλεύει και όπως όλα δείχνουν βγαίνει νικητής. Επιπλέον ο κ. Γκέτσιος σχολίασε την πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών, να εφαρμόσει την απλή αναλογική στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Τις χρονιές 2014-2015, ο Δήμος Νεστορίου εισέπραττε χρήματα από πέντε πηγές. Συνολικά, τα ετήσια έσοδά του, ανέρχονταν στις 522.000 ευρώ, όπου από αυτά οι 112.000 ευρώ προέρχονταν από τα βοσκοτόπια και οι 87.000 από το δασικό πλούτο. Βέβαια, οι 96.000 ευρώ πήγαιναν κατευθείαν… στην εφορία, οπότε το αρχικό ποσό μειωνόταν κατά 1/5.

Από το 2016, με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού, τα έσοδα από τα βοσκοτόπια, μεταφέρονται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αλλά οι υποχρεώσεις παραμένουν στο Δήμο Νεστορίου «Εμείς στον τόπο μου λέμε, ότι ο στάβλος δεν έχει μόνο γάλα, αλλά έχει και κοπριά. Έτσι λοιπόν λέμε στον Υπουργό ότι όποιος έχει το γάλα, να πάρει και την κοπριά», σχολίασε καυστικά ο κ. Γκέτσιος.

Ένα ακόμα πλήγμα για τους Δήμους είναι πως από το 2017, κακουργούνται τα παρακρατηθέντα. Όσον αφορά το Δήμο Νεστορίου τα έσοδα μέσω αυτής της πηγής ανέρχονταν στις 212.000 ευρώ «Μπορεί τα χτυπήματα να είναι απανωτά, αλλά ο Δήμος μας αντέχει ακόμα σε οικονομικό επίπεδο. Το τι θα γίνει από το 2018, δεν μπορώ να το γνωρίζω. Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου, μερίμνησε ώστε να πάρουμε για τις ανάγκες της πολιτικής προστασίας 90.000 ευρώ. Οχτώ Δήμοι της χώρας κατάφεραν να πάρουν αυτό το ποσό, με το Δήμο Νεστορίου να έρχεται δεύτερος σε οικονομικό ύψος», ενημέρωσε ο κ. Γκέτσιος.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Σκουρλέτης, δεσμεύτηκε στην Πρόεδρο των Ορεινών Περιοχών Αλίκη  Σωτηριάδου  ότι θα δοθούν σε μειονεκτικούς  ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, (85 στο σύνολο) μέσω προγράμματος   από 170.000 μέχρι 240.000 ευρώ «Συνεπώς η αναπλήρωση των παρακρατηθέντων για όλους τους μικρούς Δήμους, γίνει μέσα από το εν λόγω πρόγραμμα», ενημέρωσε ο Δήμαρχος Νεστορίου και συνέχισε λέγοντας πως «Για όλα αυτά τα θέματα, πραγματοποιήσαμε δύο καθόδους στην Αθήνα και μια στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα η ΚΕΔΕ, πραγματοποιεί επισκέψεις σε όλη τη χώρα προκείμενου να ενημερώσει τους Δημάρχους ώστε να δούμε πώς θα κινηθούμε συλλογικά».

Σε αλλαγές φαίνεται πως θα προβεί το Υπουργείο Εσωτερικών. Επί ποδός οι Δήμαρχοι

Όπως όλα δείχνουν υπάρχει η πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών, να εφαρμόσει την απλή αναλογική στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές «Είμαστε κάθετα αντίθετοι πάνω σε αυτή την τακτική, διότι όπου δεν εκλέγονται δήμαρχοι με ποσοστό μεγαλύτερο του 50% θα υπάρχουν συναλλαγές. Δεν νομίζω ότι αυτή η κατάσταση,  θα βοηθήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Βέβαια υπάρχει και  η πρόθεση του Υπ. ΕΣ. να διορίσει γενικούς γραμματείς στους Δήμους, αλλά αυτό το οποίο ξέρω εγώ, είναι ότι ο λαός εκλέγει τις δημοτικές Αρχές και δεν διορίζονται», είπε ο κ. Γκέτσιος.

Ο Δήμαρχος Νεστορίου, ενημέρωσε ακόμα  πως υπήρξε η δέσμευση και η πρόσκληση από τη μεριά του Υπουργείου Εσωτερικών, ότι θα πάψει να επικρατεί το καθεστώς των άμισθων αντιδημάρχων και παράλληλα θα υπάρξει και η χρηματική αμοιβή των Δημοτικών Συμβούλων.

Στις ρυθμίσεις του σχεδίου, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η επαναφορά της αποζημίωσης για τους συμμετέχοντες στα δημοτικά συμβούλια αλλά και η απορρόφηση των υπαλλήλων των νομικών προσώπων των ΟΤΑ που καταργούνται στους οικείους ΟΤΑ. Επίσης, οι δήμοι μπορούν να παρέχουν σίτιση και στέγαση σε δημόσιους υπαλλήλους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο κατοικίας τους για να εργαστούν, εφόσον οι φιλοξενούμενοι ή τα παιδιά τους δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία.  «Όλοι οι Αντιδήμαρχοι θα είναι έμμισθοι. Σε πολλούς Δήμους, όπως άλλωστε και στο δικό μας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι προκειμένου να παραβρεθούν στις συνεδριάσεις μπορεί να οδηγήσουν 40 και 50 χιλιόμετρα, έτσι λοιπόν θα υπάρξει η αποζημίωση των εξόδων κίνησης. Ένα  μελανό σημείο του αρμόδιου υπουργείου είναι πως βάσει ενός Νόμου οι μεταθέσεις των δημοτικών υπαλλήλων μπορούν να γίνονται χωρίς τη συγκατάθεση ή τη συναίνεση του όποιου Δημάρχου. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε εν αναμονή των τελικών αποφάσεων».

Παράλληλα βάσει των ρυθμίσεων προβλέπονται τα ακόλουθα:

  • Δίνεται η δυνατότητα σε περισσότερους Δήμους του ενός να συμμετέχουν σε δημοτικές επιχειρήσεις, με αποκλειστικό σκοπό τη λειτουργία ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού.
    •Οι δικηγόροι επιτρέπεται να απασχολούνται ως ειδικοί σύμβουλοι, συνεργάτες ή επιστημονικοί συνεργάτες περιφερειαρχών και αντιπεριφερειαρχών συνεχίζοντας να ασκούν το επάγγελμά τους, κάτι που δεν ισχύει για τις υπόλοιπες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών, εκτός αν αποφασίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο διαφορετικά.
    •Δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς λαμβάνοντας δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έως το τέλος τους έτους.
    •Προβλέπεται απαλλαγή μέρους ή όλου του ποσού των τόκων και των προσαυξήσεων για τις οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων προς τους Δήμους.
    Επίσης, υπάρχει σειρά ρυθμίσεων που αφορούν στο προσωπικό των ΟΤΑ και των νομικών προσώπων αυτών, ρυθμίσεις για τις αποσπάσεις, τις μετατάξεις και την αναγνώριση προϋπηρεσίας καθώς και την καταβολή επιδομάτων.
    Μεταξύ άλλων, παύουν οι διώξεις των υπαλλήλων των ΟΤΑ που δεν είχαν προσκομίσει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα στοιχεία των υπαλλήλων που είχαν ζητηθεί το 2012 στο πλαίσιο της αξιολόγησης.

 

orizontespress.gr

περισσότερα
Back to top button