Κόσμος

Σαρλ Μποντλέρ: Έρως, η μεγάλη υπόθεση της ζωής

the-luncheon-on-the-grass-1863_430(1)Αποφθέγματα παρηγοριάς για τον έρωτα του Σαρλ Μποντλέρ που γεννήθηκε σαν σήμερα

«ΟΠΟΙΟΣ ΓΡΑΦΕΙ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ ΑΓΑΠΑ να τονίζει τον χαρακτήρα του -οι νέοι μακιγιάρονται, οι γέροι καλλωπίζονται. Ο κόσμος, αυτό το απέραντο σύστημα αντιφάσεων -έχοντας σε μεγάλη εκτίμηση καθετί γερασμένο-, γρήγορα, ας σχεδιάσουμε στα πρόσωπά μας ρυτίδες- το συναίσθημα όντας γενικά της μόδας, ας στολίσουμε την καρδιά μας με γιρλάντες σαν μια προμετωπίδα.

ΠΡΟΣ ΤΙ ΛΟΙΠΟΝ; ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ αληθινοί άνθρωποι, να είστε αληθινά ζώα. Να είστε ανεπιτήδευτοι, και θα είστε χωρίς άλλο χρήσιμοι ή ευχάριστοι σε κάποιους. Η καρδιά μου -έστω και στα δεξιά- θα βρει εύκολα χίλιους συν-παρίες ανάμεσα στα τρία δισεκατομμύρια όντα που βόσκουν στις τσουκνίδες του συναισθήματος!

ΑΝ ΑΡΧΙΖΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ, το κάνω γιατί ο έρωτας είναι για όλους -μάταια προσπαθούν να το αρνηθούν- η μεγάλη υπόθεση της ζωής.

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΤΟΥΤΟ, ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ κυρίως να φυλάγεστε από το παράδοξο στον έρωτα. Είναι η απλότητα που σώζει, είναι η απλότητα που φέρνει ευτυχία, ακόμη κι αν η ερωμένη σας είναι άσχημη σαν τη γριά Μομπ, τη βασίλισσα των τρόμων! Γενικά, για τους ανθρώπους του κόσμου -το είπε ένας δεινός ηθογράφος-, ο έρωτας δεν είναι παρά ο έρωτας για το παιχνίδι, ο έρωτας για τη μάχη. Είναι μεγάλο λάθος· ο έρωτας πρέπει να είναι ο έρωτας· η μάχη και το παιχνίδι δεν επιτρέπονται παρά σαν πολιτική σε περίπτωση έρωτα.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Σαρλ Μποντλέρ Αποφθέγματα παρηγοριάς για τον έρωτα, εκδ. Ερατώ

Ο Σαρλ Πιερ Μποντλέρ (9 Απριλίου 1821-31 Αυγούστου 1867) ήταν Γάλλος ποιητής, ένας από τους σημαντικότερους της γαλλικής αλλά και της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Μπωντλέρ υπέστη δριμεία κριτική για τις συγγραφές του και τη θεματική του. Ελάχιστοι από τους σύγχρονούς του τον κατανόησαν. Σήμερα αναγνωρίζεται ως μέγας ποιητής της γαλλικής και της παγκόσμιας λογοτεχνίας και συγκαταλέγεται μεταξύ των κλασικών.

doctv.gr

περισσότερα
Back to top button