Ελλάδαευρωπη

Κυκλοφορεί σήμερα το νέο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ – Τι θα ισχύει για τα παλιά

Ύστερα από 15 χρόνια, το χαρτονόμισμα των 50 ευρώ μάς αποχαιρετά. Εντάξει, πολλούς μας έχει αποχαιρετήσει ήδη καθώς ως γνωστόν λεφτά δεν υπάρχουν, ούτε βέβαια και πενηντάευρα.

Αλλά αυτό το αντίο είναι και για όσους έχουν λεφτά. Τα επόμενα 24ωρα κυκλοφορεί το νέο τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ. Οπως έχει ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το νέο χαρτονόμισμα θα είναι διαθέσιμο από την Τρίτη, 4 Απριλίου.

Η εισαγωγή του νέου τραπεζογραμματίου των 50 ευρώ γίνεται στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας για περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας των τραπεζογραμματίων ευρώ.

Ενα από τα χαρακτηριστικά ασφαλείας είναι το ολόγραμμα: Θα περιλαμβάνει ένα παράθυρο με προσωπογραφία, ένα ευδιάκριτο χαρακτηριστικό ασφαλείας που είναι ορατό και στις δύο όψεις του τραπεζογραμματίου. Το παράθυρο γίνεται διαφανές όταν το τραπεζογραμμάτιο παρατηρείται στο φως, αποκαλύπτοντας την προσωπογραφία της Ευρώπης και στις δύο όψεις. Το στοιχείο αυτό αποτελεί πρωτοποριακή εξέλιξη στην τεχνολογία παραγωγής τραπεζογραμματίων και δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την παραχάραξη των τραπεζογραμματίων.

Εκτός από αυτό το χαρακτηριστικό ασφαλείας, το νέο χαρτονόμισμα περιλαμβάνει έναν αριθμό με βαθυπράσινο χρώμα, ο οποίος αλλάζει χρώμα από βαθύ πράσινο σε βαθύ μπλε όταν το τραπεζογραμμάτιο παρατηρείται υπό γωνία.

Το χαρτονόμισμα των 50 ευρώ είναι αυτό με την ευρύτερη χρήση στην Ευρωζώνη: αντιστοιχεί σε περισσότερα από 8 δισ. τραπεζογραμμάτια, περίπου 45% του συνόλου των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία.

Τα νέα τραπεζογραμμάτια ευρώ διατηρούν τα σχέδια της πρώτης σειράς με θέμα «Εποχές και ρυθμοί» και έχουν τα ίδια κυρίαρχα χρώματα. Εχουν όμως τροποποιηθεί ελαφρώς προκειμένου να ενσωματώσουν τα ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Στο νέο σχέδιο λαμβάνονται πλέον υπόψη οι διαδοχικές διευρύνσεις της ΕΕ και της Ευρωζώνης από το 2002 και μετά. Για παράδειγμα, στον χάρτη της Ευρώπης απεικονίζονται η Μάλτα και η Κύπρος, το όνομα του νομίσματος («ευρώ») αναγράφεται –πέραν των λατινικών και των ελληνικών– και με κυριλλικά στοιχεία, ενώ τα αρχικά της ΕΚΤ εμφανίζονται σε δέκα, και όχι πια σε πέντε, γλωσσικές παραλλαγές.

Τα παλαιά χαρτονομίσματα παραμένουν σε ισχύ και θα ανταλλαχθούν σταδιακά από τις εθνικές τράπεζες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

thestival.gr

περισσότερα
Back to top button