Καστοριά

Λουκέτο σε 145 καταστήματα της περιοχής μας – Aγωνία για το μέλλον (ρεπορτάζ – πίνακας)

Αναζητούν επειγόντως χρηματοδότηση και ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον  

Με  δεκάδες  «λουκέτα» στην αγορά της  Καστοριάς  αποχαιρετήσαμε το 2016, μιας και η συνεχιζόμενη ύφεση στην ακριτική  περιοχή μας προκάλεσε ένα ακόμα οικονομικό σοκ. Συνολικά μέχρι το τέλος του έτους έβαλαν λουκέτο 145  επιχειρήσεις!

Mε νύχια και με δόντια κρατάμε τις επιχειρήσεις μας

Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Επιμελητήριο Καστοριάς κ. Χαράλαμπος Καραταγλίδης, τα στοιχεία δεν παρουσιάζουν την πραγματική εικόνα, γιατί πολλές επιχειρήσεις παύουν τη δραστηριότητα τους, όμως δεν κλείνουν για άλλους λόγους. «Εκατοντάδες είναι οι επιχειρήσεις που έχουν βάλει λουκέτο ή υπολειτουργούν, οι οποίες κυρίως λόγω οικονομικής αδυναμίας, δεν έχουν προβεί σε διακοπή δραστηριότητας στην ΔΟΥ Καστοριάς».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου χαρακτήρισε το 2016  ως δυσκολότερη χρόνια από τις προηγούμενες. «Η τοπική επιχειρηματικότητα στην Καστοριά χαρακτηρίζεται εντόνως από την « μονοκαλλιέργεια »   του κλάδου της γούνας ο οποίος τα τελευταία χρόνια πλήττετε σφοδρότατα. Ο συνδυασμός λοιπόν της κρίσης στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής ένωσης και Ρωσίας, της διολίσθησης του ρουβλίου η οποία άγγιξε μέχρι και το 100% και η παρατεταμένη πολεμική κατάσταση αρχικά με την Ουκρανία και τώρα με τον isis, έχουν ως αποτέλεσμα την πτώση των πωλήσεων που σε σχέση με το 2013 υπολογίζεται πάνω από 75%   και ο κίνδυνος για περαιτέρω λουκέτα είναι ορατός», τόνισε στις δηλώσεις του ο κ.  Καραταγλίδης και πρόσθεσε «Είναι  χαρακτηριστικό ότι κλείνουν οι παραγωγικές επιχειρήσεις και ανοίγουν επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Συγκεκριμένα κλείνουν βιοτεχνικές επιχειρήσεις γούνας και ανοίγουν επιχειρήσεις υπηρεσιών οι οποίες δεν πωλούν  εμπορεύματα αλλά παρέχουν υπηρεσίες και προσωπικές δεξιότητες. Δεν απαιτούνται υψηλά κεφάλαια ούτε και μηχανολογικός εξοπλισμός. Ως αποτέλεσμα είναι ευκολότερη η είσοδος στην επιχειρηματικότητα των νέων επιστημόνων».

Θεοδώρα Ζήση Κωτσοπούλου

Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

περισσότερα
Back to top button