Ελλάδα

Μπύρα εναντίον καρδιοπάθειας: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο και σε ποια ποσότητα

Δεν έχει μόνο το κρασί επιβεβαιωμένα οφέλη για την καρδιά, αλλά και η μπύρα.

 Ιταλοί επιστήμονες ανέλυσαν 16 προηγούμενες μελέτες που περιλάμβαναν περισσότερους από 200.000 συμμετέχοντες και διαπίστωσαν ότι η μπύρα κάνει καλό στο καρδιαγγειακό σύστημα όταν καταναλώνεται με μέτρο.

Η εξήγηση βρίσκεται στην αύξηση της «καλής» ή HDL χοληστερόλης.

Ανακάλυψαν επίσης ότι οι μικρές ποσότητες αλκοόλ έχουν ευεργετική δράση στα αιμοπετάλια ενώ προστατεύουν και από τις φλεγμονές.

 

Ειδικότερα, οι Ιταλοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος καρδιοπάθειας στα άτομα που κατανάλωναν μέτριες ποσότητες μπύρας –περίπου μισό λίτρο την ημέρα– ήταν μειωμένος κατά 31% κατά μέσο όρο.

Η κατανάλωση μπίρας είναι πιθανό μάλιστα να προσφέρει ορισμένα οφέλη που δεν τα προσφέρει το κρασί, επειδή περιέχει περισσότερο νερό με αποτέλεσμα το άτομο να «φουσκώνει» πιο εύκολα όταν την καταναλώνει και να μειώνεται ο κίνδυνος καταχρήσεων.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν με μέτρο αλκοόλ πιθανώς έχουν έναν γενικότερο τρόπο ζωής που βοηθά την καρδιά τους. Για παράδειγμα εκείνοι που καταναλώνουν κρασί είναι πιθανό να ακολουθούν πιο υγιεινή διατροφή, όπως η μεσογειακή, που εκτός από το κρασί περιλαμβάνει κατανάλωση πολλών φρούτων, λαχανικών και οσπρίων καθώς και λίγων κορεσμένων λιπαρών.

Σε κάθε περίπτωση οι ερευνητές συμβουλεύουν να γίνεται κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο, καθώς πολλοί δεν συνειδητοποιούν το πού φθάνει το όριο στην «ήπια κατανάλωση», η οποία ορίζεται ως ένα ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες.

onmed.gr

περισσότερα
Back to top button