ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Καστοριά – Ιάσιμος ο καρκίνος του θυρεοειδούς: Σχεδόν το 100% θεραπεύεται (ρεπορτάζ)

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ιατρική ημερίδα που διοργάνωσε  ο Σύλλογος Γονέων, Παιδιών και Ενηλίκων με Νεοπλασματική Ασθένεια και Φίλων Αυτών “Μαζί σου” υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Καστοριάς. Η ημερίδα είχε ως θέμα «Διάγνωση, Θεραπεία, Ψυχολογική Υποστήριξη», με ιδιαίτερη ανάλυση στον καρκίνο (Ca) του θυρεοειδούς, και πλήθος κόσμου έσπευσε να την παρακολουθήσει το πρωί της Κυριακής (19/03) στο Δημοτικό Κατάστημα Καστοριά  (αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου).

Επιμέλεια: Χρύσα Κοσμίδου

Ομιλητές της ιατρικής ημερίδας ήταν ο Επίκουρος Καθηγητής Πυρηνικής Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιωάννης Ιακώβου, οι Ενδοκρινολόγοι Φιλώτας Ταλίδης και η Θωμαΐς Σταυρίδου, ο Κυτταρολόγος   Στέλιος Μιχούλας και ο Ψυχολόγος- Προσωποκεντρικός Θεραπευτής Βασίλης Κιοσσές. Το σύνθημα όλων ήταν ένα, ότι ο καρκίνος του θυρεοειδούς δεν είναι ανίκητος «Ναι μεν ο εν λόγω Ca σχετίζεται με μια κακοήθεια, ωστόσο έχει μόνο το όνομα και όχι την χάρη. Δηλαδή, πρέπει να γίνει κατανοητό πως πολύ δύσκολα υπάρχει περίπτωση θανάτου από τον καρκίνο του θυρεοειδούς, όμως υφίσταται η επιβάρυνση στην ποιότητα ζωής».

Η Πρόεδρος του Συλλόγου “Μαζί σου” Στέλλα Ζυμπίδου, ανέφερε πως κύριος σκοπός της ημερίδας ήταν η ενημέρωση των πολιτών της Π.Ε. Καστοριάς για τους τύπους του  καρκίνου του θυρεοειδούς  που υπάρχουν, και για το λόγο αυτό έγινε μια εκτενής παρουσίαση επί του θέματος, όπως επίσης πραγματοποιήθηκε ενδελεχής  αναφορά  για το πώς μπορεί να προληφθεί η  νόσος «Το σημαντικότερο όλων, είναι να  υπάρξει πρωτίστως η σωστή ενημέρωση και έτσι να προλάβουμε ορισμένες καταστάσεις».

Από τη μεριά της, η ενδοκρινολόγος Θωμαΐς Σταυρίδου δήλωσε χαρακτηριστικά πως υπάρχει ίαση του  Ca σε ποσοστό 100%  όταν «τον εντοπίζουμε έγκαιρα. Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι πως η  πρόληψη σώζει ζωές».

Τι είναι ο καρκίνος του θυρεοειδούς;

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αποτελεί το 1% όλων των νεοπλασιών και είναι ο πιο συχνός καρκίνος των ενδοκρινών αδένων. Οι γυναίκες υπερισχύουν έναντι των ανδρών σε αναλογία 3 προς 1, σε ηλικίες μεταξύ των 25 και 65 ετών. Η συχνότητα του καρκίνου παρουσιάζει αυξητική τάση κατά την τελευταία δεκαετία, γεγονός που οφείλεται, αφ’ ενός σε περιβαλλοντικούς παράγοντες και αφ’ ετέρου στην βελτίωση των μεθόδων διάγνωσης, που πλέον εντοπίζουν μικρούς καρκίνους, οι οποίοι παλαιότερα παρέμεναν αδιάγνωστοι.

Οι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης του καρκίνου θυρεοειδούς (παράγοντες κινδύνου) θεωρούνται :

  1. η ηλικία (μεγαλύτερη επίπτωση σε άτομα ηλικίας 25-65 ετών
    2.το φύλο (μεγαλύτερη επίπτωση στις γυναίκες)
    3. το ιστορικό έκθεσης σε ακτινοβολία κεφαλής-τραχήλου στην παιδική ηλικία ή έκθεσης σε ραδιενέργεια (ο καρκίνος εμφανίζεται ακόμη και 5 έτη μετά την έκθεση)
    4. η παρουσία βρογχοκήλης (διόγκωση του θυρεοειδούς) ιδιαίτερα όταν συνυπάρχει αυτοάνοση φλεγμονή του θυρεοειδούς (αυτοάνοση θυρεοειδίτις ή θυρεοειδίτις  Hashimoto)
  2. το θετικό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου θυρεοειδούς ή άλλων γενετικών συνδρόμων (οικογενές μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς, σύνδρομο πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας –ΜΕΝ 2Α ή ΜΕΝ 2Β)

Η διάγνωση  του καρκίνου πραγματοποιείται αρχικά με την ψηλάφηση (σκληροί όζοι ψηλαφητά) και το υπερηχογράφημα, αλλά και σε ένα μετέπειτα στάδιο με την βιοψία του όζου.

Ο κ. Ιακώβου θέλησε να ενημερώσει πως «Ο καρκίνος του θυρεοειδούς, δυνητικά είναι ιάσιμος καρκίνος. Η θεραπεία του έχει να κάνει με ένα καλό χειρουργείο και εφόσον κριθεί απαραίτητο μια θεραπεία με ιώδιο, είτε για πρόληψη, είτε για μετάσταση που μπορεί να θεραπευτεί».

Θεραπευτικά, η αντιμετώπιση του καρκίνου του θυρεοειδούς επιτυγχάνεται με τα ακόλουθα στάδια:

  • χειρουργικά (θυρεοειδεκτομή)
  • τη χορήγηση θυρεοειδικών ορμονών
  • τη χορήγηση θεραπευτικού ραδιενεργού ιωδίου (131Ι)
  • και τη μακροχρόνια παρακολούθηση (μέτρηση θυρεοσφαιρίνης, υπέρηχος).

Ο Ενδοκρινολόγος Φιλώτας Ταλίδης, αναφέρθηκε σε δύο όχι και τόσο γνωστά κομμάτια του θυρεοειδούς, το μυελώδες και  το αναπνευστικό καρκίνωμα,  «Το μυελώδες καρκίνωμα είναι εντελώς διαφορετικό από κάθε άλλη μορφή καρκίνου, είναι πιο σπάνιο και υπάρχει κληρονομικότητα, καθώς μεταδίδεται μέσα από μεταλλάξεις των γονιδίων μας, για αυτό και αποτελεί ξεχωριστή οντότητα καρκίνου. Το αναπνευστικό καρκίνωμα του θυρεοειδούς, είναι ίσως ότι χειρότερο σε καρκίνο υπάρχει, είναι πολύ επιθετικό και δυστυχώς η πρόγνωση είναι κάκιστη».

Η ψυχολογία του ασθενούς, πολλές φορές παίζει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της νόσου. Ο Ψυχολόγος Βασίλης Κιοσσές τόνισε πως στα άτομα που διαγιγνώσκονται με οποιοδήποτε τύπο Ca, θα πρέπει να υπάρχει και η παράλληλη ψυχολογική υποστήριξη «Τα στάδια από τη διάγνωση μέχρι και τη θεραπεία είναι πολλά. Ο ασθενής θα πρέπει και να εκφράζει και να μοιράζεται τις σκέψεις του, τους φόβους του, αλλά και οτιδήποτε τον απασχολεί. Συνήθως σε περιπτώσεις που ο καρκίνος είναι ιάσιμος, η εμπειρία δείχνει πως όλα τα συναισθήματα που δείχνουν δυσφορία παραγνωρίζονται».

orizontespress.gr

 

 

 

 

περισσότερα
Back to top button