Καστοριά

“Βόλτα” στην Κοζάνη θα στέλνει τους ασφαλισμένους της Καστοριάς ο ΕΦΚΑ (ρεπορτάζ)

Αποψιλώνονται  οι αρμόδιες υπηρεσίες της Καστοριάς – Μεταφέρονται στην Κοζάνη

Της Δώρας Κωτσοπούλου

 Η «λαίλαπα» της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών της χώρας συνεχίζεται, έχοντας αυτή τη φορά στο …στόχαστρο, τις ασφαλιστικές υπηρεσίες τις περιοχής μας οι οποίες θα βάλουν λουκέτο και θα μεταφερθούν ελέω ΕΦΚΑ στην Κοζάνη. H τυχόν κατάργηση τους θα είναι ακατανόητη, απαράδεκτη και τραγική για την ακριτική μας περιοχή.
Στον «αέρα» η λειτουργία του μητρώου στο ΕΦΚΑ  Καστοριάς  από τις αρχές Μαρτίου. Εκατοντάδες ασφαλισμένοι χωρίς θεώρηση βιβλιαρίων, αφού το νέο μητρώο έχει τεθεί ουσιαστικά «εκτός», λόγω της αλλαγής παρόχου, αλλά και εξαιτίας των πολλών λαθών που προκλήθηκαν εξαιτίας της εσπευσμένης λειτουργίας  του νέου ενιαίου ταμείου. Προστατευόμενα μέλη ασφαλισμένων, εργαζόμενοι με 50 ένσημα που δικαιούνται ασφάλιση, αυτoαπασχολούμενοι αλλά και άνεργοι είναι «ξεκρέμαστοι», αφού η θεώρηση των βιβλιαρίων τους έληξε 28 Φεβρουαρίου.
Αποψιλώνονται  οι αρμόδιες υπηρεσίες της Καστοριάς
Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση για τη λειτουργία του ΕΦΚΑ στην Καστοριά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καστοριάς κ Βαγγέλης Πανταζής.  Σύμφωνα με τον ίδιο,  οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ  της περιοχής μας για να λύνουν τα προβλήματά τους, λόγω αποδυνάμωσης των υπηρεσιών στην Καστοριά, για να εξυπηρετούνται πλέον θα πρέπει να πηγαίνουν Κοζάνη. Ο κ. Πανταζής κάλεσε όλους τους φορείς να πάρουν θέση εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στα αιτήματα των εργαζομένων. Υποστήριξε παράλληλα  ότι θα πρέπει να  υπάρξει  ενότητα μεταξύ  όλων των τοπικών φορέων οι οποίοι έχουν σχέση με το πρόβλημα.
 «Με το νέο οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ, φαίνεται ότι αποψιλώνονται εντελώς οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι δυνατότητες που έχουν αυτές οι υπηρεσίες σε τοπικό επίπεδο και αυτό θα το βρούμε μπροστά μας, διότι κάθε πρόβλημα  που θα  προκύπτει που θα  έχει σχέση με τον ασφαλιστικό  φορέα ο ασφαλισμένος  θα είναι αναγκασμένος να πηγαίνει στην Κοζάνη. Οι υπηρεσίες οι οποίες θα μείνουν στην πόλη μας δεν θα έχουν τις  αρμοδιότητες ούτως ώστε να δίνουν τη δυνατότητα στον οποιοδήποτε ασφαλισμένο να λύσει το πρόβλημα του σε τοπικό επίπεδο. Το περιφερειακό κέντρο θα είναι στην Κοζάνη και εκεί θα γίνεται όλη η διευθέτηση. Επομένως υπάρχει δυσκολία στον καθένα από εμάς, διότι με τις  μετακινήσεις  θα υπάρχουν πρόσθετα έξοδα», δήλωσε  μεταξύ άλλων ο κ. Πανταζής.
Σύσκεψη  με σκοπό την ενημέρωση  των φορέων για το θέμα της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ  και  για τις περεταίρω εξελίξεις που θα προκύψουν  με την εφαρμογή του, πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα το Επιμελητήριο Καστοριάς  μετά από πρόσκληση του  πρόεδρου, κ.  Χαράλαμπου Καραταγλίδη.
Στο θέμα του ΕΦΚΑ αναφέρθηκε μιλώντας στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καστοριάς κ. Χαράλαμπος Καραταγλίδης.«Αδιαμφισβήτητα στο θέμα του ποσού της εισφοράς έχουν επέλθει μεγάλες αλλαγές, με μία μεγάλη μερίδα επιχειρηματιών, οι οποίοι έχουν χαμηλή κερδοφορία να πληρώνουν μικρότερα ποσά για τις εισφορές τους, αλλά και μία μερίδα της πιο υγιούς επιχειρηματικότητας και ειδικότερα των νέων επιχειρηματιών να πληρώνουν μεγαλύτερα ποσά από αυτά που πληρώνουν μέχρι τώρα. Το ζητούμενο είναι η ανταποδοτικότητα, η βιωσιμότητα αλλά και το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα», ήταν τα λόγια του.

 

Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

περισσότερα
Back to top button