Κόσμος

O Βίλντερς βοηθά τον Ερντογάν και αυτός τον Βίλντερς

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν θα μπορούσε να περιμένει καλύτερο δώρο: σε εξαιρετικά δύσκολη θέση αφού το “ναι” στο δημοψήφισμα που ετοιμάζει για τον Απρίλιο δεν κερδίζει πάνω από το 40% στις δημοσκοπήσεις, βλέπει ξαφνικά τις κινήσεις της Ολλανδίας να αναπτερώνουν τις ελπίδες του.

Η απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να απαγορεύσει την προσγείωση του αεροσκάφους με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών καθώς και η αποπομπή κακήν κακώς από την χώρα της υπουργού Οικογενειακών υποθέσεων, δίνει την δυνατότητα στον Ερντογάν να παίξει το ολλανδικό, αντιευρωπαϊκό χαρτί, εκμεταλλευόμενος τα ισχυρά πατριωτικά αισθήματα των Τούρκων. Ήδη η αξιωματική αντιπολίτευση, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, που έχει ταχθεί υπέρ του “όχι”, αναγκάστηκε να υποστηρίξει την κυβέρνηση Ερντογάν στη διαμάχη της με την Ολλανδία.

Χωρίς προηγούμενο στη διπλωματική πρακτική, οι αποφάσεις της ολλανδικής κυβέρνησης διέπονται επίσης από ευτελείς πολιτικές σκοπιμότητες. Τον τόνο στην προεκλογική περίοδο, έχει δώσει ο Γκέερτ Βίλντερς. Ο Ολλανδός πολιτικός, που διεκδικεί την πρώτη θέση στις εκλογές αυτής της εβδομάδας, έχει επιβάλλει την  ακροδεξιά, ξενοφοβική  του ατζέντα: η προεκλογική περίοδος καταναλώθηκε σε συζητήσεις για το Ισλάμ και τον υποτιθέμενο κίνδυνο να καταλάβουν οι Ισλαμιστές την Ευρώπη. Για να ανακόψει την άνοδο του Βίλντερς, η απερχόμενη ολλανδική κυβέρνηση θεώρησε σκόπιμο να υιοθετήσει την δημαγωγία του εναντίον των Μουσουλμάνων, των Τούρκων συμπεριλαμβανομένων.

Έχει αποδειχθεί ότι η υιοθέτηση της πλατφόρμας της ακροδεξιάς δεν βοηθάει παρά την τελευταία. Το έχουμε ζήσει και στην Ελλάδα με την αλησμόνητη εκστρατεία Λομβέρδου κατά των οροθετικών γυναικών πριν τις εκλογές του 2012, που ενίσχυσαν τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής. Απλώς στη περίπτωση της διπλωματικής διαμάχης της με την Τουρκία, η ολλανδική κυβέρνηση δεν βοηθάει τελικώς μόνο τον Βίλντερς αλλά και τον Ερντογάν.

tvxs.gr

περισσότερα
Back to top button