ΕκδηλώσειςΚαστοριάτελευταίες ειδήσεις

Το ΦΟΥΙΤ πήγε… ΣΤΟ ΦΩΣ (ρεπορτάζ – φωτογραφίες)

Αυτό που είδαμε δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό που περιμέναμε. Tο ΣΤΟ ΦΩΣ θα είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία για την πόλη της Καστοριάς

Μεγάλοι διάδρομοι, ένα κοστούμι από νάιλον ετοιμάζεται πυρετωδώς και προβάρεται στο χώρο, δυο-τρεις κρεμάνε σκοινιά, κάποιος χορεύει με ένα κομμάτι γούνας, ηλεκτρολόγοι δουλεύουν σιωπηρά σε μια γωνιά, κάποιος ετοιμάζει την αφίσα.. Το ολοκαίνουριο 10ο Δημοτικό Σχολείο μετατρέπεται τα Σαββατοκύριακα σε ένα εκρηκτικό δημιουργικό εργοτάξιο από την ομάδα του ΣΠΑΣΜΕΝΟΥ ΡΟΔΙΟΥ για την νέα του περιπατητική παράσταση ΣΤΟ ΦΩΣ που κάνει πρεμιέρα στις 25 Μαρτίου 2017.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Αλέξανδρος Μιχαήλ μας ξεναγεί από διάδρομο σε διάδρομο, από δωμάτιο σε δωμάτιο σε ολόκληρο το κτήριο. «Αντί να τα βάλουμε όλα σε μία θεατρική σκηνή και να στήσουμε το κοινό μας απέναντι, διαλέξαμε να απλώσουμε το υλικό μας και να τοποθετήσουμε την κάθε δράση στο δικό της δωμάτιο στους τρεις ορόφους. Έτσι, το κοινό πηγαίνει από σκηνή σε σκηνή, και μπαίνει στην κυριολεξία μέσα σε αυτήν, παίρνοντας μια εμπειρία της παράστασης που καμία συμβατική σκηνή δε θα μπορούσε να προσφέρει. Οι μυρωδιές των υλικών, ο αέρας που προκαλεί μια κίνηση, οι ανάσες των ηθοποιών, το λαχάνιασμα τους, τα χρώματα, η ατμόσφαιρα κάθε σκηνής συνθέτουν μια αισθητηριακή εμπειρία για τον θεατή».

«Ο τίτλος νομίζω τα λέει όλα. Θέλαμε να βρούμε έναν τρόπο να μιλήσουμε για όλα αυτά που η πραγματικότητα μιας μικρής κοινωνίας προτιμά να αποσιωπά. Στους μήνες της προετοιμασίας βουτήξαμε όλοι μέσα μας, ανασύροντας πράγματα που ούτε κι εμείς οι ίδιοι δε γνωρίζαμε για μας. Μοιραστήκαμε πολύ προσωπικές μας σκέψεις με την ομάδα και βρήκαμε ότι μας συνδέουν πράγματα σε πολύ βαθύτερο επίπεδο επικοινωνίας. Από όλα αυτά κρατήσαμε για την παράσταση αυτά που νιώσαμε ότι ανατριχιάζουν τους περισσότερους από εμάς», λέει η Αθηνά που μας ακολουθεί στην περιήγηση. Και όπως μιλάμε ένα αέρινο πλάσμα μας προσπερνάει αργά.

«Θέλαμε να μιλήσουμε για αυτά που μας ενώνουν, για αυτά που μας καίνε, που μας κάνουν να χαιρόμαστε ή να ελπίζουμε, που μας φοβίζουν. Τον καθένα προσωπικά αλλά και όλους μαζί. Για ό,τι συνιστά την ανθρώπινη εμπειρία. Θα έλεγα στον κόσμο της Καστοριάς: ελάτε  στην παράσταση καταρχήν για να εμπνευστείτε από τη δημιουργική ορμή κάποιων συμπολιτών σας, από το θάρρος τους να μοιραστούν κομμάτια του εαυτού τους με την πόλη. Ελάτε να αφουγκραστείτε τις ιστορίες που γεννήθηκαν εδώ και που εμείς τις κάναμε εικόνες, ήχους και λέξεις για να τις επιστρέψουμε στην πόλη».

Αυτό που είδαμε δεν έχει καμία σχέση με αυτό που περιμέναμε. Φαίνεται πως το ΣΤΟ ΦΩΣ θα είναι μια ευχάριστα πρωτόγνωρη εμπειρία για την πόλη της Καστοριάς.

FB: https://www.facebook.com/events

Τις φωτογραφίες τράβηξε «από τα μέσα» ο Νίκος Μερτζανίδης που συμμετέχει επίσης στην παράσταση.

 

 

περισσότερα
Back to top button