Ελλάδα

Στα άκρα το ΔΝΤ, απειλεί να τορπιλίσει τη διαπραγμάτευση

Οριακό σημείο αγγίζει ξανά το δράμα της αξιολόγησης, με το ΔΝΤ να ωθεί την κατάσταση σε αδιέξοδο, με την ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών να εμφανίζεται σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου και με ένα ακόμη ορόσημο, εκείνο της 20ης Μαρτίου, να τίθεται εν αμφιβόλω.

Το διπλό ναυάγιο στις διαβουλεύσεις του Hilton το Σαββατοκύριακο, τόσο στο δημοσιονομικό μέτωπο όσο και στα εργασιακά, έχει φέρει ουσιαστικά τη διαπραγμάτευση σε «σημείο μηδέν» κι, εάν δεν πρόκειται για πόκερ τακτικής από την πλευρά του Ταμείου, δύσκολα θα επέλθει απεμπλοκή χωρίς νέα πολιτική παρέμβαση.

Τα «τελεσίγραφα» της Βελκουλέσκου

Η στάση του ΔΝΤ στα ραντεβού του Σαββατοκύριακου ήταν αδιάλλακτη, έως και προκλητική, με την Ντέλια Βελκουλέσκου να επιδίδει στην πράξη τελεσίγραφα και να αρνείται να μπει σε οποιαδήποτε συζήτηση επί των στοιχείων που επικαλείται η ελληνική πλευρά.

Πλέον ενδεικτική του κλίματος ήταν η, πολύ σύντομη, χθεσινή συνάντηση των δανειστών με την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για τα εργασιακά – μια συνάντηση, από την οποία ουσιαστικά οι δύο έλληνες υπουργοί αποχώρησαν καθώς δεν υπήρχε κανένα πεδίο συνεννόησης με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ.

Το Ταμείο απέκρουσε κατηγορηματικά το αίτημα για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αποδοχής των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών, ενώ η Ντέλια Βελκουλέσκου αρνήθηκε ακόμη και να παρουσιάσει τα επιχειρήματα με βάση τα οποία απορρίπτει τις ελληνικές θέσεις.

«Το Ταμείο δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται καν τι σημαίνει βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» είπε χαρακτηριστικά μετά το ραντεβού κυβερνητική πηγή, επιβεβαιώνοντας ότι το ΔΝΤ παραμένει αμετακίνητο και στην αξίωση για αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10%.

Το θέμα των ομαδικών απολύσεων, πάντως, ελάχιστα μπήκε στο τραπέζι καθώς εξ αρχής διαπιστώθηκε χάσμα σε θέματα αρχής – ένα χάσμα, που δεν επιχείρησαν να γεφυρώσουν ούτε οι εκπρόσωποι των ευρωπαίων δανειστών.

Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου οι ευρωπαίοι

Η στάση των τελευταίων ήταν απολύτως ουδέτερη -γεγονός που από ορισμένες κυβερνητικές πηγές ερμηνεύεται και ως προσπάθεια να «μην δυσαρεστηθεί το ΔΝΤ και διαταραχθεί η επιχείρηση παραμονής του στο ελληνικό πρόγραμμα».

Η εν λόγω ουδετερότητα, ωστόσο, εκθέτει την ευρωπαϊκή πλευρά, η οποία έχει ταχθεί δημοσίως -τουλάχιστον δια του Πιερ Μοσκοβισί- υπέρ των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών στα εργασιακά, ενώ η ίδια η Κομισιόν έχει αμφισβητήσει ευθέως τις προβλέψεις του ΔΝΤ στο δημοσιονομικό πεδίο.

Σιωπηλοί εμφανίστηκαν οι ευρωπαίοι και στη συνάντηση του Σαββάτου με το οικονομικό επιτελείο για το ύψος και το μίγμα των μέτρων. Και εκεί η Ντέλια Βελκουλέσκου αρνήθηκε να τεκμηριώσει την επιμονή της σε λήψη μέτρων 2% του ΑΕΠ χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας, ενώ έως αργά χθες το βράδυ στην κυβέρνηση ανέμεναν -ματαίως- την απάντηση του ΔΝΤ για το εάν θα προσμετρηθούν στις προβλέψεις του τα στοιχεία μετά τον Νοέμβριο, οπότε καταγράφηκε και η μεγαλύτερη υπεραπόδοση των εσόδων.

Πολιτικό στίγμα από τον Τσίπρα

Υπό αυτό το κλίμα, αναμένεται με ενδιαφέρον το πολιτικό στίγμα που θα δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου -μια συνεδρίαση με αντικείμενο το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, στην οποία όμως θα τεθεί και η πορεία της διαπραγμάτευσης.

Νέος γύρος πολιτικών διαβουλεύσεων αναμένεται και στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών την Πέμπτη και την Παρασκευή, με ανοιχτό το ενδεχόμενο και για συνάντηση του πρωθυπουργού με την Ανγκελα Μέρκελ. Η οποία, σύμφωνα και με το χθεσινό δημοσίευμα του Spiegel, φέρεται να αμβλύνει τη στάση της τόσο στο θέμα του χρέους όσο και των πλεονασμάτων, υπό την προϋπόθεση ότι θα κλείσει προηγουμένως η αξιολόγηση…

tvxs.gr

περισσότερα
Back to top button