Καστοριά

Κορεσμός στο νεκροταφείο Καστοριάς – Θα προχωρήσει σε εκταφές ο Δήμος (αναλυτικό ρεπορτάζ)

Επιτακτική ανάγκη η μεταφορά των κοιμητηρίων από τους Αγίους Πάντες σε νέο σημείο ταφής

 Μείζον κοινωνικό ζήτημα αποτελεί εδώ και χρόνια η ανεπάρκεια χώρων ταφής στο  κοιμητήριο  Καστοριάς. Μάλιστα, οι τάφοι έφτασαν μέχρι τη νησίδα, δημιουργώντας μακάβρια εικόνα στον κάθε επισκέπτη που θα διαβεί τη Γράμμου. Οι συγγενείς των αποβιωσάντων δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο το θάνατο προσφιλών τους ανθρώπων, αλλά ταυτόχρονα να κάνουν και αγώνα δρόμου για να βρουν το τελευταίο τους καταφύγιο. Είναι γεγονός ότι υπάρχει πλέον κορεσμός στο χώρο και επιτακτική ανάγκη να γίνει μεταφορά από το νεκροταφείο των Αγίων πάντων σε άλλο σημείο ταφής.

Κάλεσμα από τον Δήμο Καστοριάς για την εκταφή των οστών

 Το θέμα των κοιμητηριών  έφερε ξανά στο προσκήνιο η  νέα αντιδήμαρχος καθαριότητας  κ. Ματούλα Αντωνίου  καλώντας τους συγγενείς των ενταφιασμένων, που διατηρούν τάφο με χρονολογία ταφής μέχρι και το έτος 1997, να μεριμνήσουν με την επιμέλεια της αρμόδιας Υπηρεσίας του Δήμου, για την εκταφή, ανακομιδή των οστών των συγγενών τους και την τοποθέτησή τους στο Δημοτικό οστεοφυλάκιο εντός δύο μηνών από την δημοσίευση αυτή με βάση την απόφαση 358/16 του Δ.Σ. του Δήμου Καστοριάς. Σε διαφορετική περίπτωση, μη ανταπόκρισης ή μη εύρεσης συγγενών, η αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου, θα προβεί υπηρεσιακά με μέριμνά της, στη εκταφή και εναπόθεση των οστών στο χωνευτήρι που βρίσκεται στο χώρο του κοιμητηρίου.

«Αυτήν την στιγμή δεν έχουμε χώρο εξυπηρέτησης στα νεκροταφεία και εμείς πρέπει να προβούμε στις διαδικασίες  ναι μεν να  είμαστε εξυπηρετικοί με τους συμπολίτες μας  και να προσεγγίσουμε  το σοβαρό  αυτό θέμα με ιδιαίτερη  ευαισθησία όμως  πρέπει να λάβουμε υπόψη και τον   κανονισμό που  λέει πως μετά τα 12 χρόνια ταφής ο Δήμος μπορεί να προχωρήσει στην διαδικασία της εκταφής»,  τόνισε στις δηλώσεις της η κ Αντωνίου.

 

Επιβάλλεται η κατασκευή νέου κοιμητηρίου 

Σύμφωνα με την  αντιδήμαρχο, ο δήμος  το αμέσως επόμενο διάστημα μετά από κάποιες γραφειοκρατικής διαδικασίες θα ξεκινήσει  τη δημιουργία ενός νέου κοιμητηρίου, που ήταν στόχος και της απερχομένης δημοτικής αρχής, όμως έμεινε μόνο στα χαρτιά. Στην περιοχή του Άγιου Χαράλαμπου, υπάρχει ένα μέρος το οποίο είχε διαθέσει η πολεοδομία και μάλιστα έχει γίνει και μια μελέτη από τον καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου κ. Κεραμίδα, ωστόσο δεν ευόδωσε, « το θέμα του νέου κοιμητηρίου που προβληματίζει ιδιαίτερα και σύντομα θα ξεκινήσουν και οι εργασίες κατασκευή τους»,  εξήγησε η κ. Αντωνίου  .   Aξίζει να αναφερθεί ότι το κιτίο παραπόνων και προτάσεων του ιερού ναού του Αγίου Νικάνορος έχει κατακλιστεί με γραπτές επιθυμίες συμπολιτών μας για την κατασκευή ενός νέου κοιμητηριού στην περιοχή της Χλόης και στην ενορία του Αγίου Νικάνορος.

Σεβασμός στους νεκρούς

Ένα είναι σίγουρο: αναπόσπαστο μέρος του αξιακού συστήματος του ελληνικού πολιτισμού είναι ο σεβασμός προς τους νεκρούς.  Η νέα δημοτική αρχή επιβάλλεται να βρει ένα τρόπο για να αποσυμφορήσει το δημοτικό κοιμητήριο. Ένα θέμα κοινωνικό, πλην όμως ουσιαστικό για τους καστοριανούς πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν μέρος να κηδέψουν τους οικείους τους. Από την άλλη μεριά όμως, αποτελεί τόσο για τους ίδιους τους καστοριανούς, όσο και για τους επισκέπτες ένα ευαίσθητο θέμα, καθώς στην είσοδο της βυζαντινής αρχόντισσας, αντικρίζουν ένα κοιμητήριο ως μία «θλιβερή πραγματικότητα» να αγγίζει στην κυριολεξία τον κεντρικό δρόμο.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνο 2467351620 κ. Ευγενία Πισμίρη& 2467351623 κ. Βάϊα Αναστασοπούλου & 6984666087 κ. Μαλαματή Αντωνίου αρμόδια Αντιδήμαρχος.

Δώρα Κωτσοπούλου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

 

περισσότερα
Back to top button