Καστοριά

Καστοριά: «Το Νοσοκομείο είναι ένας ζωντανός οργανισμός,  που καθημερινά παρουσιάζει προβλήματα,  τα οποία λύνονται και  ξεπερνιούνται»

Συνέντευξη στη εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ του διοικητή του Νοσοκομείου Καστοριάς  κ. Βασίλη Αντωνιάδη

Της Θεοδώρας Ζήση Κωτσοπούλου 

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Καστοριάς, για τις προσλήψεις  σε επιστημονικό προσωπικό που έγιναν  τον τελευταίο  καιρό, για τους νέους  στόχους που έχει  θέσει  για το 2017, αναφέρθηκε στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο διοικητής του Νοσοκομείου Καστοριάς  κ. Βασίλης Αντωνιάδης. Ο κ. Αντωνιάδης διέψευσε κατηγορηματικά  ότι υπήρχαν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο θάνατοι από την γρίπη .
 Εδώ και 7  επτά  μήνες  κατέχεται τον διοικητικό θώκο του Νοσοκομείου Καστοριάς. Ποια είναι  τα προβλήματα  που αντιμετωπίζει  την δεδομένη χρονική  στιγμή; 
Το Νοσοκομείο είναι ένας ζωντανός οργανισμός,  που καθημερινά παρουσιάζει προβλήματα,  τα οποία λύνονται,  ξεπερνιούνται. Έτσι λειτουργούμε. Όταν ήρθα, το νοσοκομείο ήταν ενάμιση χρόνο χωρίς διοικητή. Δεν υπήρχε κάποιος προγραμματισμός ή έλεγχος, ο οποίος μπορούσε να ασκηθεί. Οι άνθρωποι και η προσωρινή διοίκηση κάνανε το μέγιστο δυνατό, τους το αναγνωρίζω και τους συγχαίρω την προσπάθειά τους. Πιστεύω ότι  βάλαμε μια  σειρά και χαίρομαι  που τα έχουμε καταφέρει.

Υπάρχουν πολλά παράπονα  από τους συμπολίτες μας ότι δεν υπάρχουν ασθενοφόρα να καλύψουν τις ανάγκες του νοσοκομείου.

Ασθενοφόρα υπάρχουν,  το ΕΚΑΒ  ωστόσο δεν  είναι  πλήρως εξοπλισμένο. ‘Έχουμε στείλει  έγγραφα στις δημόσιες υπηρεσίες και έχω την δέσμευση  τους ότι θα μας στείλουν τρεις διασώστες.  Πέρα όμως από αυτό, επισκευάσαμε με έξοδα του Νοσοκομείου δύο ασθενοφόρα. Συγκεκριμένα  έγινε αλλαγή μηχανής, σασμάν,  λάστιχα, ώστε με τους δύο οδηγούς να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Παράλληλα μπήκαμε στο πρόγραμμα προκήρυξης θέσεων του ΟΑΕΔ και μέσα στον Ιανουάριο ήρθαν  ακόμη τρεις οδηγοί, έτσι  ώστε να εκτελούνται σωστά οι διακομιδές εντός νομού. Μάλιστα ο οδηγός θα απασχοληθεί και στο Κέντρο Χρόνιων Παθήσεων όπου θα αναλάβει καθημερινά την μεταφορά των ασθενών. Στόχος  είναι να μπει το Κέντρο σε 24ωρη λειτουργία, με όποιες παρεμβάσεις χρειαστούν, με ειδικό όχημα που να παίρνει αμαξίδιο, για να μη φεύγει ο κόσμος στον ιδιωτικό τομέα,  πράγμα που επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία και τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Τι ελλείψεις έχουμε στο νοσοκομείο σε  επιστημονικό προσωπικό;
Ελλείψεις σε προσωπικό,  νοσηλευτικό  και  ιατρικό  προσωπικό  δεν έχουμε, κάποιες ελλείψεις που υπήρχαν από γιατρούς καλύφθηκαν με την πρόσληψη μιας επικουρικού καρδιολόγου για την Καρδιολογική Κλινική και ενός ειδικού καρδιολόγου για τα ΤΕΠ.  Προχωράμε στην πρόσληψη επικουρικού ουρολόγου, γιατί ο τακτικός συνταξιοδοτήθηκε. Στην πρόσληψη επίσης επικουρικού νεφρολόγου για την περεταίρω ενίσχυση της μονάδας τεχνητού νεφρού. Ακόμα  έγινε πρόσληψη επικουρικού για  το ακτινολογικό για ένα έτος, γιατί έληγε η θητεία του στις 13 Ιανουαρίου. Παράλληλα  προχωρήσαμε στην πρόσληψη ενός ειδικού μόνιμου ακτινολόγου, ενώ στα συμβούλια κρίσεως αναμένεται η πρόσληψη ειδικού μόνιμου καρδιολόγου, ειδικού μόνιμου αναισθησιολόγου, ειδικού μόνιμου παιδιάτρου και  ενός ειδικού μόνιμου ιατρού ΤΕΠ  παθολόγου γενικής ιατρικής. Επίσης καλύψαμε μια θέση νευρολόγου και οφθαλμίατρου. Έπρεπε να ενισχυθεί το Νοσοκομείο  Καστοριάς σε ιατρικό προσωπικό για να λειτουργεί καλύτερα προς όφελος των πολιτών.

 Στα Εξωτερικά Ιατρεία τι γίνεται, ακούγεται ότι δεν υπάρχει παθολόγος;
Με την έλευση μου διαπίστωσα και αυτό το πρόβλημα. Το ιατρείο λειτουργεί Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, όπως λειτουργούσε κανονικά.

Αναφορικά με τη γρίπη, συμπολίτες μας καταγγέλλουν ότι το τελευταίο διάστημα έχουν  καταλήξει 19 άτομα.
Αυτά είναι ανακρίβειες και κακοήθειες. Πιστεύω ότι όσοι διαδίδουν τέτοιες ψευδείς ειδήσεις το κάνουν κακοπροαίρετα. Οι θάνατοι που υπήρξαν την τελευταία εβδομάδα ήταν 7, ήταν ασθενείς με χρόνια περιστατικά, με επιβαρυμένη υγεία, με ασθένειες που λόγω καιρικών συνθηκών επιβαρύνθηκε περεταίρω η κατάστασή τους. Το δηλώνω κατηγορηματικά, κρούσμα θανάτου γρίπης δεν υπήρξε στον νομό Καστοριάς,  αν υπήρχε θα το στέλναμε στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Κατηγορούν τους γιατρούς του Νοσοκομείου Καστοριάς ότι  δεν δίνουν την  πρέπουσα σημασία στους ηλικιωμένους ασθενείς.

Είναι επίσης κακοήθεια, οι γιατροί δείχνουν την ίδια ευαισθησία σε όλους τους ασθενείς,  είτε πρόκειται για νέους είτε για μεγαλύτερους.  Όλοι έχουν την ίδια αντιμετώπιση,  ίδια αξία ως ανθρώπινη υπόσταση.

Οι  στόχοι που έχετε θέσει για το 2017
Έχω ζητήσει να ενημερωθώ εγγράφως από όλες τις υπηρεσίες για το τι είχαν θέσει ως προτεραιότητα το 2016  και τι θέτουν το 2017. Προσωπικά θα δω τις ανάγκες και θα κάνω έναν προγραμματισμό και στον τελικό σχεδιασμό θα τα συμπεριλάβω όλα. Αναβάθμιση μηχανολογικού εξοπλισμού
– Παρεμβάσεις στο Χρόνιων Παθήσεων – Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης των κτηρίων εγκαταστάσεων – ISO Κλινικών.

Πιστεύεται ότι το Νοσοκομείο Καστοριάς  μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κοινωνίας μας;
Το Νοσοκομείο Καστοριάς είναι ένα πάρα πολύ καλό επαρχιακό νοσοκομείο,  έχει πολύ καλά καταρτισμένο προσωπικό,  δεν έχει να ζηλέψει κάτι από αλλά επαρχιακά νοσοκομεία.  Έχει κτήριο και υλικοτεχνικό εξοπλισμό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες. Τα χρήματα κατανέμονται σύμφωνα με τις ανάγκες και επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών, μελετών, εξοπλισμού.

 

περισσότερα
Back to top button