Ελλάδα

Πώς να «παγώσετε» το χρέος σας στη ΔΕΗ

Ένα καινούργιο πρόγραμμα διευκόλυνσης των καταναλωτών που έχουν συσσωρεύσει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ «εγκαινιάζει» από την 1η Μαρτίου η ΔΕΗ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές με χρέη το συνολικό ύψος των οποίων δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ.

Η βασική φιλοσοφία είναι η εξής: όποιος στο τέλος Φεβρουαρίου βρεθεί να χρωστάει έως και 500 ευρώ, μπορεί να «παγώσει» αυτό το χρέος για έναν χρόνο. Η ΔΕΗ δεν θα του διακόπτει την ηλεκτροδότηση, αρκεί βέβαια να πληρώνονται οι τρέχοντες λογαριασμοί. Η μόνη επιβάρυνση είναι ότι επί της «παγωμένης» οφειλής θα επιβάλλονται προσαυξήσεις. Από την άλλη, υπάρχει το πλεονέκτημα ότι θα δίδεται η έκπτωση του 10% (επί της αξίας του ρεύματος) για την εμπρόθεσμη αποπληρωμή του λογαριασμού.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, οι βασικές λεπτομέρειες του νέου αυτού προγράμματος διακανονισμού, είναι οι εξής:

  1. Οι αιτήσεις αναστολής της πληρωμής του ποσού μέχρι 500 ευρώ για ένα έτος μπορούν να υποβάλλονται κατόπιν αιτήσεως που θα πρέπει να υποβάλλεται από την 1η Μαρτίου μέχρι και τις 30 Απριλίου.
  2. Εφόσον,  οι λογαριασμοί ρεύματος που θα εκδοθούν από την ημερομηνία ένταξης στο υπόψη Πρόγραμμα, εξοφλούνται μέχρι και την ημερομηνία λήξης τους, τότε οι πελάτες θα επωφελούνται επιπλέον,  με έκπτωση 10% επί της αξίας της χρέωσης προμήθειας του λογαριασμού τους.
  3. Στην περίπτωση μη έγκαιρης εξόφλησης των τρεχόντων λογαριασμών, θα απεντάσσονται αυτόματα από το Πρόγραμμα.
  4. Η αναστολή πληρωμής του ποσού μέχρι 500€ για ένα έτος, δεν συνεπάγεται απαλλαγή από τη χρέωση τόκων.
  5. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις ρευματοκλοπής και πελατών που απολαμβάνουν ήδη τιμολογιακών προνομίων (ειδικά τιμολόγια).

Για κάποιον ο οποίος οφείλει περισσότερα από 500 ευρώ μια προφανής λύση είναι η εξής: πληρώνουν τοις μετρητοίς τη διαφορά πάνω από τα 500 ευρώ και «παγώνουν» το 500άρικο. Η άλλη λύση είναι να εντάξουν το συνολικό χρέος στον νέο κανονισμό ρύθμισης οφειλών ο οποίος προβλέπει την αποπληρωμή χρεών έως και 1000 ευρώ, σε 24 μηνιαίες δόσεις με άμεση καταβολή της 1ης δόσης.

fpress.gr

περισσότερα
Back to top button