Κόσμος

Οι ιστορικοί αποφάνθηκαν: Ποιος είναι ο καλύτερος και ποιος ο χειρότερος πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Θίοντορ Ρούζβελτ και ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ συμπληρώνουν το τοπ 5 των 43 προέδρων της αμερικανικής ιστορίας, σύμφωνα με την έρευνα αυτή, στο πλαίσιο της οποίας ζητήθηκε από τους ιστορικούς να αξιολογήσουν την ηγεσία των διαφόρων προέδρων

Ο Αβραάμ Λίνκολν, ο Τζορτζ Ουάσινγκτον και ο Φραγκλίνος Ντ. Ρούζβελτ είναι με τη σειρά αυτή οι τρεις κορυφαίοι πρόεδροι των ΗΠΑ στην Ιστορία, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα κατατάσσεται στη 12η θέση, με βάση μια έρευνα μεταξύ ιστορικών που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Παρασκευή .

Ο Θίοντορ Ρούζβελτ και ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ συμπληρώνουν το τοπ 5 των 43 προέδρων της αμερικανικής ιστορίας, σύμφωνα με την έρευνα αυτή, στο πλαίσιο της οποίας ζητήθηκε από τους ιστορικούς να αξιολογήσουν την ηγεσία των διαφόρων προέδρων.

Ήταν η τρίτη τέτοια έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα από το τηλεοπτικό δίκτυο C-SPAM ενόψει της Ημέρας των Προέδρων, που θα γιορταστεί στις ΗΠΑ μεθαύριο Δευτέρα.

«Και πάλι οι τρεις πρώτοι είναι οι Λίνκολν, Ουάσινγκτον και FDR — όπως θα έπρεπε να είναι. Το γεγονός ότι ο Ομπάμα βρίσκεται στον αριθμό 12 την πρώτη φορά που περιλαμβάνεται στην κατάταξη αυτή είναι πολύ εντυπωσιακό», δήλωσε ο Ντάνγκλας Μπρίνκλεϊ, καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Ράις.

Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής, η οποία έχει πραγματοποιηθεί άλλες δύο φορές μέχρι τώρα, το 2000 και το 2009, ζητήθηκε από 91 ιστορικούς να κατατάξουν τους 43 πρώην προέδρους με βάση 10 χαρακτηριστικά της ηγεσίας.

Ο Ομπάμα, ο οποίος αποχώρησε από την προεδρία τον Ιανουάριο με υψηλή δημοτικότητα έπειτα από οκτώ χρόνια στο αξίωμα, κατατάχθηκε τρίτος στην κατηγορία «επιδίωξη της ισότητας για όλους ενώπιον της δικαιοσύνης» και 39ος στην κατηγορία «σχέσεις με το Κογκρέσο».

Οι Άντριου Τζόνσον, Φράνκλιν Πιρς και Τζέιμς Μπιουκάναν κατέλαβαν τις θέσεις των χειρότερων προέδρων της ιστορίας των ΗΠΑ, ακόμη χαμηλότερα από τον Ουίλιαμ Χένρι Χάρισον, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος για μόνο έναν μήνα.

protothema.gr

περισσότερα
Back to top button