Ελλάδα

ΕΦΚΑ: Έρχονται τα ειδοποιητήρια για την παράλληλη απασχόληση σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες

Σήμερα, ή το αργότερο μέχρι την Δευτέρα, έχει προγραμματίσει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), να αναρτήσει τα ειδοποιητήρια που αφορούν τους χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που εργάζονται με καθεστώς παράλληλης ασφάλισης.

Πρόκειται για την τελευταία «παρτίδα» ειδοποιητηρίων που θα αναρτηθούν ηλεκτρονικά και αφορούν την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Ήδη έχουν αναρτηθεί τα ειδοποιητήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες, για τους αγρότες και για τους επιστήμονες (δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς, συμβολαιογράφους).

Υπενθυμίζεται ότι όσοι εργάζονται υπό καθεστώς παράλληλης ασφάλισης, έχουν περισσότερους από δύο εργοδότες.

Στην περίπτωση αυτή, αναλαμβάνουν οι ίδιοι την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών τους, οι οποίες ανέρχονται σε 20% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος του 2015 για τον κλάδο σύνταξης και 6,95% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Στα ειδοποιητήρια αυτά, θα λείπει, όπου έπρεπε να υπάρχει με βάση τον Τομέα Ασφάλισης του ασφαλισμένου, η πρόσθετη επιβάρυνση που αφορά την χορήγηση επικουρικής σύνταξης (7%, που επιμερίζεται σε 3,5% για τον εργοδότη και 3,5% για τον εργαζόμενο) και εφάπαξ βοηθήματος (4%), όπως λείπει και από όλα τα υπόλοιπα,που έχουν ήδη αναρτηθεί.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ειδικά οι εισφορές υπέρ εφάπαξ και επικούρησης, αναμένεται να προστεθούν στα ειδοποιητήρια του επόμενου μήνα. Πρόκειται για όσα θα αναρτηθούν τον Μάρτιο και θα αφορούν την καταβολή των εισφορών του Φεβρουαρίου.

Είναι προφανές ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση, για ένα μήνα, για το σύνολο του 1,4 εκατ. ασφαλισμένων που καλούνται να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, μέσω ειδοποιητηρίων.

Ουσιαστικά, η πρόσθετη επιβάρυνση θα είναι της τάξης των 22 ποσοστιαίων μονάδων (11 μονάδες για τις εισφορές του Φεβρουαρίου και άλλες 11 μονάδες για τις εισφορές του Ιανουαρίου, που δεν επιβλήθηκαν).

Αν σε όλα τα παραπάνω προστεθεί ότι για ειδικές ομάδες επαγγελματιών (πχ υγειονομικοί), έχει δοθεί παράταση καταβολής των εισφορών του β’ εξαμήνου του 2016, έως το τέλος Μαρτίου, γίνεται σαφές ότι ο επόμενος μήνας θα έχει αισθητά αυξημένες τις εισφορές που θα καταβληθούν.

του Βασίλη Αγγελόπουλου

www.dikaiologitika.gr

περισσότερα
Back to top button