Καστοριά

Τα σημεία που προδίδουν την ηλικία σου – Βελτίωσε τα

Επιμέλεια άρθρου & επιλογή συμβουλών

Ειρήνη Δημητριάδου

Μπορεί να έχουμε κάνει τα πάντα για να διατηρήσουμε την επιδερμίδα του προσώπου μας νεανική και να τα έχουμε καταφέρει. Ο χρόνος όμως είναι ανελέητος και για το σώμα. Αφήνει ίχνη στα χέρια, τα μπράτσα,  το λαιμό και το ντεκολτέ και είναι αυτά που πρώτα θα μαρτυρήσουν το πέρασμά του.

ΛΑΙΜΟΣ:

Το πιο παραμελημένο σημείο του σώματος που προδίδει την ηλικία μας

Το πρόσωπο είναι το καλομαθημένο παιδί μας: παίρνει τις πιο εξελιγμένες κρέμες αντιγήρανσης, το προστατεύουμε με ειδικά προϊόντα για θρέψη και ενυδάτωση, του προσφέρουμε απαραίτητα καθαρισμό πρωί και βράδυ. Σε αντίθεση, ο παραμελημένος λαιμός αν είναι τυχερός μπορεί να δεχτεί ένα χάδι καθώς απλώνουμε την κρέμα σώματος ή ένα ψέκασμα από το αγαπημένο μας άρωμα.

Ο λαιμός φανερώνει την ηλικία μας, πολύ πιο νωρίς από το πρόσωπό μας. Στο λαιμό, δεν υπάρχει οστεώδης επιφάνεια, συνεπώς δεν υπάρχει τρόπος να στηριχθεί το δέρμα μας όπως αυτό του προσώπου, με αποτέλεσμα να χάνει τη σφριγηλότητά του και να εξαρτάται μόνο από τους μυς που βρίσκονται σε εκείνη την περιοχή. Στην περιοχή υπάρχουν αγγεία σε μικρότερο αριθμό από ότι στο υπόλοιπο σώμα, οπότε το δέρμα εκεί δεν τρέφεται καλά και μειώνεται η ελαστικότητά του.

4 ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ:

-Οριζόντιες ρυτίδες:

Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις στις οποίες υποβάλλεται καθημερινά η περιοχή του λαιμού, η συνεχής τριβή με τα υφάσματα και ο τρόπος που κοιμόμαστε σταδιακά δημιουργούν λεπτές γραμμές κατά πλάτος του λαιμού που γίνονται πιο έντονες και βαθιές με το πέρασμα του χρόνου. Πρόκειται για ρυτίδες που προκαλούνται καθαρά από την έντονη κινητικότητα και οι οποίες μπορούν να παρομοιαστούν με τις αντίστοιχες ρυτίδες έκφρασης του προσώπου.

Η λύση: Εκτός από τις αντηλιακές κρέμες αλλά και τις συνθέσεις που περιέχουν ρετινόλη ή υαλουρονικό οξύ, τα σέρουμ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην περιοχή του λαιμού σε συνδυασμό με μια ειδική κρέμα συντελούν σημαντικά στην απάλυνση του βάθους των ρυτίδων. Επιπλέον, προσέχουμε τη στάση του σώματός μας αποφεύγοντας να είμαστε με σκυφτή πλάτη ή με κυρτούς ώμους που ευνοούν τη δημιουργία ρυτίδων.

-Χαλάρωση:

Σε αντίθεση με το δέρμα του προσώπου που στηρίζεται σε οστά, ο λαιμός βασίζεται σε ένα ζεύγος μυών, το μυώδες πλάτυσμα. Πρόκειται για ένα μυ που “τραβάει” το περίγραμμα του λαιμού προς τα κάτω δημιουργώντας σε κάποιες γυναίκες χαλάρωση η οποία είναι ιδιαίτερα ορατή με τη σύσπασή. Επιπλέον, η χαλάρωση στην περιοχή του λαιμού οφείλεται στο πολύ λεπτό δέρμα που εύκολα χάνει τη συνοχή του λόγω απώλειας του κολλαγόνου.

Η λύση: Για την αντιμετώπιση της χαλάρωσης και της απώλειας σφρίγους, η οποία σύμφωνα με τη δερματολόγο συμπίπτει και με την εποχή της εμμηνόπαυσης, επιλέγουμε καλλυντικά με φυτοοιστρογόνα και αντιοξειδωτικά συστατικά και κρέμες που απευθύνονται σε ώριμες ηλικίες οι οποίες καταπολεμούν τη χαλάρωση και συμβάλλουν στην παραγωγή νέου κολλαγόνου.

-Ξηρότητα:

Εκτός από την αφυδάτωση που δημιουργείται λόγω περιορισμένου αριθμού σμηγματογόνων αδένων στην περιοχή, ένας από τους λόγους που η επιδερμίδα του λαιμού λεπταίνει και γίνεται τραχιά είναι οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, οι οποίες συχνά βρίσκουν την εν λόγω περιοχή μη προστατευμένη από κάποιο αντηλιακό προϊόν.

Η λύση: Για ενισχυμένη αντιμετώπιση της ξηρότητας επιλέγουμε πλούσιες κρέμες με ενυδατικές συνθέσεις, όπως το υαλουρονικό οξύ, οι οποίες αναπληρώνουν τα επίπεδα υγρασίας και κάνουμε συστηματική χρήση αντηλιακής κρέμας.

-Δυσχρωμίες:

Η διαφορά με τις δυσχρωμίες του προσώπου είναι ότι εμφανίζονται αργότερα και ποτέ με τη μορφή μελάσματος. Υπάρχουν όμως ορισμένοι λεκέδες που παρουσιάζονται στο λαιμό και σχετίζονται με το ποικιλόδερμο civatte. Πρόκειται για την περίπτωση δυσχρωμιών που έχουν σχέση με τη χρόνια χρήση αρωμάτων, τα οποία περιέχουν αιθέρια έλαια και οινόπνευμα, σε συνδυασμό με την έκθεση στον ήλιο. Παρουσιάζονται σαν δικτυωτή μελάγχρωση δεξιά και αριστερά του λαιμού.

Η λύση: Η αντιμετώπιση της ανομοιομορφίας χρώματος αποτελεί μία από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις. Για να προλάβουμε τη δημιουργία δυσχρωμιών χρησιμοποιούμε αντηλιακό καθημερινά και αποφεύγουμε να βγαίνουμε στον ήλιο αμέσως μετά την εφαρμογή του αρώματος.

ΧΕΡΙΑ:

Χειραψίες. Χαιρετισμός. Συνεχείς κινήσεις. Χάδια. Και τι δεν κάνουμε με τα χέρια μας. Πέρα από τη λειτουργική σημασία τους όμως, υπάρχει και το ζήτημα της υγείας και της εμφάνισης τους  . Μην ξεχνάμε ότι ειδικά τώρα που η θερμοκρασία είναι χαμηλή  και η επιδερμίδα γίνεται πιο ευαίσθητη εξαιτίας του κρύου, έχουν ανάγκη από ιδιαίτερη φροντίδα.

Η επιφάνεια των χεριών μας είναι εκτεθειμένη από την γέννηση μας σε όλους τους βλαβερούς περιβαλλοντολογικούς παράγοντες και συνήθειες, όπως εκτεταμένη ηλιοφάνεια, κάπνισμα, αέριοι και υγροί ρύποι, χημικές ουσίες.

Αυτοί οι παράγοντες σε συνδυασμό με την φυσιολογική διαδικασία γήρανσης και την αναπόφευκτα υπέρμετρη χρήση των χεριών μας, συνεισφέρουν ώστε τα χέρια μας να είναι από τα πρώτα μέρη του σώματος μας που δείχνουν πρώτα τα σημάδια της γήρανσης.

ΒΑΣΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Προστατεύστε τα χέρια σας με το αντηλιακό του προσώπου σας. Θυμηθείτε  να το χρησιμοποιείτε στην οδήγηση, ακόμα και μέσα στην πόλη.

Αν έχετε κηλίδες, το βράδυ πριν κοιμηθείτε απλώστε στα χέρια σας μία κρέμα  που τις μειώνει.

Φορέστε ειδικά γάντια όταν πλένετε τα πιάτα ή αν ασχολείστε με την κηπουρική.

Βάλτε κρέμα κάθε φορά μετά το πλύσιμο των χεριών σας.

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΑΤ

Απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα με ένα scrub που συγχρόνως απαλύνει τα χέρια.

Απλώστε μια μάσκα απότις μάσκες προσώπου που χρησιμοποιείτε, τυλίξτε τα χέρια σας με wrap και αφήστε την να δράσει για 15 λεπτά.

Ξεπλύνετε από τη μάσκα, σκουπίστε απαλά και απλώστε κρέμα χεριών.

ΜΠΡΑΤΣΑ:

Η χαλάρωση στα μπράτσα, ιδίως στα κάτω μέρος τους, είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί πολλές γυναίκες και που μάλιστα εντείνεται ιδιαίτερα με το πέρασμα των χρόνων. Οι αιτίες που το προκαλούν είναι δύο αλλά, ευτυχώς, αντιμετωπίζονται σχετικά εύκολα.
Η πρώτη και η πιο βασική αιτία για τη χαλάρωση στα μπράτσα είναι το περίσσιο σωματικό βάρος. Το σημείο αυτό είναι μία από τις αγαπημένες λιποαποθήκες του σώματος. Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι μια διατροφή κατάλληλη για μείωση του σωματικού λίπους είναι απαραίτητη για να εξαφανίσεις το πρόβλημα.

Η δεύτερη αιτία είναι η έλλειψη γυμναστικής στον τρικέφαλο. Ο μυς αυτός δύσκολα ασκείται με τις καθημερινές κινήσεις και χρειάζεται να τον γυμνάζουμε μία με δύο φορές την εβδομάδα με ειδικές ασκήσεις!

Αυτές είναι οι βασικές ασκήσεις τρικεφάλων που προτείνονται:

Εκτάσεις τρικέφαλου καθιστές:

Καθίστε σε μία καρέκλα. Σηκώστε το ένα χέρι πάνω από το κεφάλι, λυγισμένο, με το βαράκι να βρίσκεται στο ύψος περίπου του σβέρκου.  Με το άλλο χέρι πιάστε το εσωτερικό του μπράτσου και ακινητοποιήστε το. Τεντώστε το χέρι και φέρτε το βαράκι προς τα πάνω. Επιστρέψτε αργά στην αρχική θέση, ελέγχοντας την κίνηση. Εκπνοή κατά την προσπάθεια, εισπνοή κατά την επάνοδο στην αρχική θέση.

Βυθίσεις τρικέφαλων:

Ακουμπήστε τις παλάμες σε μία καρέκλα ή μια γερή προεξοχή. Στηριχτείτε στα χέρια και στις πτέρνες. Διατηρείστε τον κορμό ίσιο και το κεφάλι ψηλά. Λυγίστε ελαφρά τα χέρια βυθίζοντας τον κορμό κάθετα προς τα κάτω.

Το μυστικό:

Μπορείτε να γυμνάσετε τους τρικέφαλους καθώς επιστρέφετε από την αγορά και κρατώντας στα χέρια σακούλες με ψώνια. Απλώς σηκώνετε μέχρι το στήθος τις σακούλες πότε με το ένα και πότε με το άλλο χέρι.

περισσότερα
Back to top button