Ελλάδα

Σοκ στον πολιτικό κόσμο από το ντοκουμέντο της «Εφ.Συν.» (βίντεο)

Με ιδιαίτερα έντονο τρόπο αντέδρασαν τα κόμματα στο βίντεο-ντοκουμέντο που έφερε στο φως η «Εφημερίδα των Συντακτών» με νυν βουλευτές της Χρυσής Αυγής να τραγουδούν τον ύμνο της ναζιστικής Γερμανίας και να χαιρετούν ναζιστικά σε συναυλία που διοργάνωσε η Χ.Α. το 2005.

Το ντοκουμέντο περιλάμβανε, ανάμεσα σε άλλα, την κατοχική σημαία της Βέρμαχτ με τη σβάστικα, σημαίες των SS, χιτλερικά συνθήματα, συνθήματα εξόντωσης των Εβραίων και βέβαια τον ύμνο της Γερμανίας του Χίτλερ «Deutschland über alles» (Η Γερμανία υπεράνω όλων).

Στη χρυσαυγίτικη φιέστα εξύμνησης των Γερμανών κατακτητών μετείχε σύσσωμος ο ηγετικός πυρήνας της οργάνωσης, με προεξάρχοντες τους Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Παναγιώταρο, Γερμενή, Ματθαιόπουλο, Μάστορα και άλλα στελέχη.

https://youtu.be/ovD27q7_sY4

O πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επισήμανε πως «τα φαινόμενα ξενοφοβίας, ρατσισμού, φασιστικών συμπεριφορών, ακόμη και εγκωμιασμού της ναζιστικής ιδεολογίας διεκδικούν να βγουν από την ιστορική αφάνεια και βιβλιογραφία και να αρδεύσουν πολιτικές διχασμού, βίας και απάνθρωπης, οργουελιανής νοοτροπίας.

»Η χώρα μας είχε τέτοιες εμπειρίες μέσα στην τρέχουσα δεκαετία και έχει και τώρα να αναμετρηθεί με τις επιβιώσεις και τα κατάλοιπά τους. Μόλις σήμερα είδαμε στον τύπο ανατριχιαστικά ντοκουμέντα εκδηλώσεων πίστης και προσήλωσης στα ναζιστικά σύμβολα και τις ιδέες που εκπροσωπούσαν. Με πολιτικές παρουσίες στελεχών που, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια έχουν τύχει και μιας μειοψηφικής μεν, αλλά λαϊκής συγκατάθεσης και έχουν οδηγήσει το πολιτικό τους αυτό μόρφωμα στα έδρανα της Βουλής».

Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται ότι το βίντεο της Χ.Α. «επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το αποκρουστικό πρόσωπο του νεοναζισμού στην Ελλάδα. Όλες οι κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί για τον χαρακτήρα του συγκεκριμένου μορφώματος επιβεβαιώνονται. Δεν είναι Έλληνες εθνικιστές, είναι ναζί, αντισημίτες, μισάνθρωποι».

Και τονίζει ότι «το έχουν νιώσει στο πετσί τους τα πολυάριθμα θύματα των πογκρόμ τους, μετανάστες, εργαζόμενοι, αντιφασίστες, με κορυφαίο τον Παύλο Φύσσα. Ο ναζισμός δεν είναι μια πολιτική ιδεολογία, αλλά ένα οργανωμένο έγκλημα. Όσοι τους στηρίζουν δεν έχουν απολύτως καμιά δικαιολογία».

Και καταλήγει πως «απάντηση στους νοσταλγούς του ναζισμού δεν μπορεί παρά να δοθεί από ένα μαζικό, αντιφασιστικό κίνημα. Από έναν διαρκή, κοινωνικό και πολιτικό αγώνα, ενάντια σε κάθε λογής αρνητές ή νοσταλγούς, αλλά και σε όσους διολισθαίνουν διαρκώς σε ακροδεξιά ρητορεία, κλείνοντας το μάτι στη Χρυσή Αυγή».

«Καθήκον μας να μείνουν στο περιθώριο» είναι το σχόλιο του εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας για το βίντεο.

«Δυστυχώς, το πιο σκοτεινό παρελθόν της Ευρώπης έχει εκφραστές και στην Ελλάδα», είπε ο Γιώργος Κουμουτσάκος και τόνισε ότι «καθήκον όλων μας να μείνουν οριστικά εκεί που πραγματικά ανήκουν. Στο περιθώριο».

«Οι χρυσαυγίτες ορκίζονται στη σβάστικα και τραγουδούν χιτλερικά τραγούδια. Οι Έλληνες πολίτες που τους ψήφισαν το καταλαβαίνουν τώρα;», δήλωσε η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Έφη Χριστοφιλοπούλου.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λεωνίδας Γρηγοράκος ζήτησε «να πάρει θέση η πολιτεία αλλά και η Δικαιοσύνη για όλα αυτά».

Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόρδας, τονίζει ότι το βίντεο που αποκαλύπτει η «Εφημερίδα των Συντακτών» «οι χρυσαυγίτες με ωμό και καθαρό τρόπο παρουσιάζουν τον εαυτό τους, χωρίς μακιγιάζ. Ως νεοναζιστική οργάνωση, όπως ακριβώς είναι».

Αποδίδοντας ευθύνη και στην κυβέρνηση, αναφέρει: «Όσοι τους στηρίζουν δεν έχουν απολύτως καμιά δικαιολογία. Έχουν μεγάλες ευθύνες. Το ίδιο κι όσοι από την κυβέρνηση τους κάνουν πλάτες κατά καιρούς και φωτογραφίζονται μαζί τους σε ακριτικά νησιά, νομιμοποιώντας την παρουσία τους. Ύστερα από όσα έρχονται στο φως είναι ακόμη περισσότερο εκτεθειμένοι».

Η εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου, αφού επισημαίνει ότι «τo αποκρουστικό πρόσωπο του νεοναζισμού στην Ελλάδα το γνωρίζαμε. Το βίντεο που αποκαλύπτει η “Εφημερίδα των Συντακτών” το επιβεβαιώνει με τον πλέον θλιβερό τρόπο», καταλογίζει ευθύνες στον Στ. Θεοδωράκη για τη «νομιμοποίηση των νεοναζιστών».

Απαντώντας στο Ποτάμι, αναφέρει επίσης ότι «ορισμένοι νεόκοποι πολιτικοί παράγοντες θέλουν να αποκρύψουν τις ευθύνες τους για τη νομιμοποίηση των νεοναζιστών. Ένας από αυτούς είναι ο γνωστός Σταύρος Θεοδωράκης που μέσα από την τηλεοπτική εκπομπή του πρωτοστάτησε πριν από μερικά χρόνια στο ξέπλυμα των νεοναζιστών και των ακροδεξιών, οι οποίοι στη συνέχεια κλήθηκαν να στελεχώσουν άλλο κόμμα».

Και καταλήγει πως «το να μην κατανοεί κάποιος τη σημασία και τον συμβολισμό της επίσκεψης της διακομματικής επιτροπής της Βουλής στο ακριτικό Καστελόριζο δείχνει απλώς πως είναι περιορισμένης αντίληψης και μειωμένης ευθύνης».

Η αποκάλυψη προκάλεσε οξύτατη αντιπαράθεση στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης ανάμεσα στον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη και τον χρυσαυγίτη βουλευτή και δημοτικό σύμβουλο Αρτέμη Ματθαιόπουλο, με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτη Αβραμόπουλο, να κρατάει τη χθεσινή «Εφ.Συν.».

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης κρατώντας την «Εφ.Συν.» |

Ο Αρτ. Ματθαιόπουλος επιχείρησε να απαντήσει «επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματος, υπάρχουν ντοκουμέντα για όλους σας…» και προχώρησε ακόμη περισσότερο λέγοντας:

«…Κι αν δεν νιώθετε την απειλή από εμένα και ένα σύμβουλο ακόμη, υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν, κρίνουν και αναλόγως θα πράξουν (;). Και βλέπω τι κρατάτε, κύριε πρόεδρε (…) και έχετε τέτοια έγγραφα και ντοκουμέντα που (δήθεν) θα μας κάψουν (…) δείξτε και τη σβάστικα και τους αγκυλωτούς σταυρούς, δεν με εκθέτουν καθόλου(!)… Και για να σας προλάβω, υπάρχουν ντοκουμέντα για όλους και για την πολιτική τους διαδρομή και για άρθρα που έχουν συγγράψει, τιμή μου που ανήκω στη Χρυσή Αυγή. (…) Με βάλανε φυλακή με στοιχεία σαν κι αυτά που θα σας δείξει ο κ. πρόεδρος, συναυλίες, φωτογραφίες και ούτω καθ’ εξής…».

Ο Παν. Αβραμόπουλος κυριολεκτικά εξερράγη: «Τέτοια πρόκληση μέσα στο Δ.Σ. δεν έχω ξαναζήσει. Μας απειλείτε; Είναι θανάσιμη η απειλή σας; Αυτό ένιωσαν όλοι. (…) Οποιος παρουσιάζει στοιχεία απειλείται. (…) Καταθέτω το δημοσίευμα της “Εφ.Συν.” “Είμαστε Γερμανοί ναζί”. (…) Η ιδεολογία αυτή κουβαλά τη βία μέσα της, να δούμε το βίντεο». Και συνεχίζει μετά την προβολή: «Δεν υπάρχει τρόπος να εκφράσει κανείς τι νιώθουμε τώρα. (…) Ας μην έχουν το θράσος να έρχονται σε αυτή την αίθουσα και να λέει αυτά που ακούστηκαν σηκώνοντας με ναζιστικό χαιρετισμό το χέρι στον εθνικό ύμνο της χώρας. (…) Και θέλουν να δημιουργήσουν και συνδικαλιστική παράταξη στον δήμο, ενώ δικάζεται και ο δήμαρχος της Πάτρας, ο κ. Πελετίδης (…) δεν αντέχεται άλλο».

efsyn.gr

περισσότερα
Back to top button