Ελλάδα

“Σβήνει” το σήμα του Mega: Τελευταία προειδοποίηση Digea

Σε ανεπίσημη ενημέρωση της η Digea, παρουσιάζει την δική της εκδοχή, σχετικά με τους λόγους που την οδήγησαν να αποφασίσει την υποβάθμιση του σήματος του Mega τις επόμενες ημέρες.

Οπως τονίζουν, το κανάλι συνεχίζει να έχει έσοδα απορροφώντας μερίδιο από την διαφημιστική αγορά, προβάλλοντας παλαιότερο περιεχόμενο του Mega σε επανάληψη.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι ακόμα και αν συνεχίζει να εκπέμπει ο σταθμός οι εργαζόμενοι δεν θα πληρωθούν αλλά τα έσοδα θα εισπραχθούν από ορισμένους πιστωτές.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της Digea:

Ποιος διαχειρίζεται το Mega;

Οι δανείστριες Τράπεζες λόγω σοβαρών οικονομικών δυσχερειών και μετά την αδυναμία εξυπηρέτησης των δανειακών του υποχρεώσεων κατήγγειλαν την μεταξύ τους σύμβαση και ενεργοποίησαν τις εξασφαλίσεις τους. Μια από αυτές είναι η εκχώρηση των απαιτήσεων του σταθμού από τους πελάτες του. Συνεπώς τα έσοδα του σταθμού οδηγούνται στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων του σταθμού προς τις πιστώτριες Τράπεζες. Παράλληλα ορισμένα έσοδα οδηγούνται στην αποπληρωμή υποχρεώσεων ορισμένων πιστωτών του σταθμού προς τις ίδιες Τράπεζες.

Παράλληλα διάφοροι πιστωτές του σταθμού έχουν προβεί σε κατασχέσεις κλπ.

Η Διοίκηση του Mega ουσιαστικά δεν διαχειρίζεται τα έσοδα του σταθμού και συνεπώς δεν μπορεί πρακτικά να δεσμευθεί από μόνη της σε οποιονδήποτε πιστωτή του σταθμού.

Πως λειτούργησε το κανάλι από τότε; Οι διαχειριστές κατέβαλλαν τις υποχρεώσεις τους για τη λειτουργία του καναλιού;

Από την στιγμή που το σύνολο των εσόδων του σταθμού κατευθύνονται σε αποπληρωμή συγκεκριμένων πιστωτών, δεν υπάρχουν έσοδα για άλλες πληρωμές και συνεπώς σταμάτησε η καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους και των πληρωμών προς τους άλλους πιστωτές.

Αποτέλεσμα της τακτικής αυτής είναι να παρέχουν τις υπηρεσίες τους εργαζόμενοι και άλλοι συντελεστές της παραγωγής, όπως η Digea, να μην εισπράττουν αυτοί τίποτα και το σύνολο των εσόδων να οδεύει προς άλλους πιστωτές (Τράπεζες). Λαμβάνοντας υπόψη τις συνολικές απαιτήσεις των Τραπεζών και τα σημερινά έσοδα του σταθμού θα πρέπει να εργάζονται χωρίς μισθό οι εργαζόμενοι και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους οι τρίτοι συντελεστές για πολλά χρόνια μέχρι να έρθει η σειρά τους να πληρωθούν.

Το μοντέλο με το οποίο λειτουργεί αυτή την στιγμή ο σταθμός είναι «ιδανικό». Να έχει έσοδα χωρίς έξοδα!!!

Έχει έσοδα το κανάλι; 

Καθ’ όλο αυτό το διάστημα, το κανάλι συνεχίζει να έχει έσοδα απορροφώντας μερίδιο από την διαφημιστική αγορά, προβάλλοντας παλαιότερο περιεχόμενο του Mega σε επανάληψη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen για την τηλεθέαση του Mega, το μερίδιο του καναλιού όλους αυτούς τους μήνες κυμάνθηκε μεταξύ 20% (αρχικά) και 12% (το τελευταίο διάστημα). Το μερίδιο αυτό εκτιμούμε ότι αντιστοιχεί σε περίπου € 30 εκ καθαρά έσοδα το 2016.

Εάν συνεχίζει να εκπέμπει ο σταθμός θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι?

Όχι. Απλώς θα συνεχίζουν να εισπράττουν τα έσοδα ορισμένοι πιστωτές.

Η Digea δεν εξάντλησε τα περιθώρια για τη λειτουργία του καναλιού.

Η Digea ΕΞΑΝΤΛΗΣΕ όλα τα περιθώρια σε ότι αφορά στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Συγκεκριμένα η Digea τους τελευταίους 10 μήνες:

• προχώρησε στην αποστολή επιστολών και εξώδικων οχλήσεων για την εξόφληση των οφειλών του καναλιού, που διαρκώς, μήνα με το μήνα αυξάνονταν,

• αποδέχθηκε, στο πλαίσιο της καλής πίστης πολλαπλά αιτήματα του Mega για μη λήψη μέτρων εις βάρος του,

• πρότεινε στην εταιρεία συγκεκριμένο βιώσιμο, βάσει των δεδομένων της αγοράς, πλάνο αποπληρωμής των οφειλών του, που δεν τηρήθηκε

• περαιτέρω ζήτησε επανειλημμένα από την Διοίκηση του σταθμού μαζί με τις Τράπεζες να παρουσιάσουν δική τους συγκεκριμένη και δεσμευτική πρόταση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος. Στο αίτημα αυτό δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση ενώ την ίδια ώρα το κανάλι συνεχίζει απρόσκοπτα την λειτουργία του παράγοντας έσοδα, εκμεταλλευόμενο το δίκτυο εκπομπής που παρέχει η Digea χωρίς να καταβάλλει το απαραίτητο αντίτιμο για τη χρήση του σε αντίθεση με τους υπόλοιπους σταθμούς που χρησιμοποιούν το ίδιο δίκτυο.

• Πρέπει να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε δέσμευση της Διοίκησης του σταθμού η και των μετόχων δεν έχει καμία ουσία από την στιγμή που δεν διαχειρίζονται τα έσοδα του σταθμού. Συνεπώς η Digea είναι έτοιμη να συζητήσει οποιαδήποτε πρόταση η οποία θα έχει την σύμφωνη γνώμη των Τραπεζών μαζί με τις ανάλογες εξασφαλίσεις.

Κίνδυνος για τη λειτουργία της Digea 

Η τακτική αυτή της μη καταβολής του αντιτίμου για την εκπομπή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στον ψηφιακό πάροχο. Η καταβολή αντιτίμου από όλα τα κανάλια (και ειδικά από τα κανάλια εθνικής εμβέλειας) είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του ψηφιακού παρόχου καθώς σχετίζεται άμεσα με τη ρευστότητά της. Παράλληλα σε αυτήν στηρίζεται η αποπληρωμή των οφειλών της εταιρείας προς το Ελληνικό Δημόσιο για τη χρήση του δικτύου των συχνοτήτων. Την τρέχουσα περίοδο η Digea, πρέπει να καταβάλλει στο κράτος κάποια εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα τον Μάρτιο θα πρέπει να πληρώσει € 3.6 εκ στο Ελληνικό Δημόσιο για τέλη συχνοτήτων .Το μερίδιο του Mega θα το πληρώσουν οι άλλοι μέτοχοι, διαφορετικά τίθεται θέμα για τη λειτουργία της εταιρείας και κατ’ επέκταση της λειτουργίας όλων των τηλεοπτικών σταθμών.

Επιπροσθέτως, προ ημερών, Τραπεζικό Ίδρυμα δέσμευσε τραπεζικό λογαριασμό της Digea επειδή «δεν εισπράττει έσοδα από το Mega» και όπως αναφέρθηκε το γεγονός αυτό δημιουργεί πρόβλημα στο δάνειό της, παρά το γεγονός ότι η Digea πληρώνει κανονικά τόκους και κεφάλαιο.

Βάσει της νομοθεσίας και της άδειας της Digea, δεν της επιτρέπεται, να «επιδοτήσει» την λειτουργία του Mega αυξάνοντας το τίμημα της παροχής υπηρεσιών προς τους υπόλοιπους πελάτες της και μειώνοντας αυτό του Mega. Η πρόβλεψη της νομοθεσίας είναι να υπάρχει η δυνατότητα αύξησης του τιμήματος μόνο στην περίπτωση διακοπής της συνεργασίας με κάποιον σταθμό.

Εάν συνεχίσει αυτό το καθεστώς σύντομα η Digea δεν θα μπορεί να λειτουργήσει.

Κίνδυνος δημιουργίας συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά

Βάσει νόμου και της άδειας λειτουργίας που έχει εκχωρηθεί στην Digea από την Πολιτεία, η πολιτική της εταιρείας επιβάλλεται να είναι ίση ως προς όλα τα κανάλια καθώς οποιαδήποτε διαφοροποίηση στην αντιμετώπιση ενός από αυτά θα δημιουργούσε ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού στην τηλεοπτική αγορά.

Στην παρούσα φάση και έτσι όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, ενώ λειτουργεί κανονικά και απορροφά μερίδιο από τη διαφημιστική αγορά, δεν καταβάλλει το αντίστοιχο αντίτιμο για την εκπομπή του, σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας.

Η κατάστασή αυτή, δημιουργεί προνομιακές συνθήκες για τη λειτουργία του Mega, πράγμα που ο ψηφιακός πάροχος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποστηρίξει καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να της καταλογιστεί διακριτική μεταχείριση σε βάρος των υπολοίπων πελατών της.

Φαίνεται ότι η Digea πήρε τον πολυπόθητο αναμενόμενο νόμο των τηλεοπτικών αδειών στα χέρια της ενώ παράλληλα αδιαφόρησε για τους εργαζομένους του Mega.

Η Digea βάσει των όλων των παραπάνω, είναι υποχρεωμένη από το νόμο να προχωρήσει στην υποβάθμιση του σήματος του τηλεοπτικού σταθμού Mega, προστατεύοντας εμμέσως με τον τρόπο αυτό, τους εργαζομένους όλων των υπόλοιπων καναλιών εθνικής εμβέλειας των οποίων οι ιδιοκτήτες καταβάλλουν κανονικά το αντίτιμο για την εκπομπή τους. Η διακοπή ή μη του σήματος του σταθμού δεν σχετίζεται με κανένα τρόπο με τους εργαζόμενους του Mega μια και δεν εξαρτάται η αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους από την εκπομπή ή όχι του σταθμού. Σήμερα που εκπέμπει ο σταθμός, από ότι γνωρίζουμε, δεν λαμβάνουν κάτι. Από που προκύπτει ότι θα πληρωθούν εάν συνεχίζει να εκπέμπει ο σταθμός??

Η Digea δεν ανοιγοκλείνει κανάλια και δεν ορίζει τον αριθμό των εκπεμπόμενων καναλιών. Είναι όμως υποχρεωμένη να εφαρμόζει τους όρους της αδείας της και της σύμβασης της με τους τηλεοπτικούς σταθμούς, στην οποία προβλέπονται όλα τα στάδια που ακολουθεί η εταιρεία στις περιπτώσεις μη καταβολής του αντιτίμου.

Προβλέπει επίσης και τη δυνατότητα επαναφοράς του σήματος εκπομπής καναλιού εφόσον το τελευταίο τακτοποιήσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις.

H Digea απαιτεί σκοπίμως από το Mega το ποσό των 980.000€.

Η Digea με το εξώδικό της προς το Mega και τις πιστώτριες τράπεζες , ζήτησε μία πρόταση αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του σταθμού σε εύλογο χρονικό διάστημα. Ουδέποτε ζήτησε την άμεση πληρωμή του χρέους του, αλλά μία πρόταση η οποία θα έχει τη σύμφωνη γνώμη των Τραπεζών καθώς αυτές διαχειρίζονται τα έσοδα του σταθμού. Το αποτέλεσμα του αιτήματός της συνοψίζεται στα εξής:

• Η διοίκηση του τηλεοπτικού σταθμού Mega ενημέρωσε την Digea ότι οι λογαριασμοί του είναι κατασχεμένοι και οι Τράπεζες δεν ανταποκρίνονται στο θέμα της υποβολής κάποιας πρότασης προς την Digea. Πρακτικά, η διοίκηση του καναλιού, δηλώνει ότι δεν διαχειρίζεται τα έσοδα της εταιρείας και ταυτόχρονα οι πιστωτές που διαχειρίζονται τα έσοδα του σταθμού αδιαφορούν . Πως λοιπόν η Digea μπορεί να κάνει αποδεκτή πρόταση της διοίκησης του σταθμού όταν η τελευταία δεν μπορεί να δεσμευθεί ότι θα πραγματοποιήσει πληρωμές?

• Η αποπληρωμή της οφειλής εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος «μεταφράστηκε» από την διοίκηση του σταθμού σε 25 μήνες!

• Η Digea έχει στείλει κατ’ επανάληψη επιστολές προς τις Τράπεζες που ουσιαστικά διαχειρίζονται τα έσοδα του σταθμού, χωρίς απάντηση.

• Η διοίκηση του Mega ουδέποτε ενημέρωσε την Digea για την διεξαγωγή οποιασδήποτε συζήτησης η οποία αφορά στην διευθέτηση των προβλημάτων του σταθμού

• Και όσο περνάει ο χρόνος αποπληρώνονται συγκεκριμένοι πιστωτές σε βάρος των άλλων…

sofokleousin.gr

περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button