Ελλάδα

Κορδελιό: Ώρα μηδέν για τη βόμβα! Κάποιοι αρνούνται να φύγουν!

– Στις 10:00 ξεκινά η επιχείρηση εξουδετέρωσης της βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκε στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης
– Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν κάτοικοι που δεν θέλουν να φύγουν από τα σπίτια τους!
– Έχει στηθεί μια τεράστια επιχείρηση: 1.000 αστυνομικοί επί ποδός για να μην κινδυνέψουν ζωές και περιουσίες
– Δείτε βήμα – βήμα πώς θα εξουδετερώσουν τη βόμβα οι ειδικοί πυροτεχνουργοί – Βίντεο με παλαιότερες παρόμοιες επιχειρήσεις
– Όλο το πρόγραμμα εκκένωσης σε ακτίνα 1.900 μέτρων! Όλες οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
– Ακυρώθηκαν και εκκλησιαστικά μυστήρια!

Στις 10:00 το πρωί αναμένεται να ξεκινήσει η επιχείρηση απομάκρυνσης της βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που βρέθηκε στο πρατήριο καυσίμων στην οδό Μοναστηρίου 90, στο Κορδελιό Θεσσααλονίκης. Από νωρίς το πρωί άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκονται επί ποδός για τη φύλαξη της περιοχής, αλλά και για τη διευκόλυνση της μετακίνησης των κατοίκων των δήμων Κορδελιού- Ευόσμου και Αμπελοκήπων- Μενεμένης.

Τεράστια επιχείρηση

Περί τους 1.000 αστυνομικούς θα συμμετάσχουν στην όλη διαδικασία, με συνεχείς περιπολίες στις υπό εκκένωση περιοχές. Μεγάλος στόχος είναι φυσικά η προστασία όλων των κατοίκων αλλά και αυτή της περιουσίας των πολιτών που θα εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Αυτή τη στιγμή, στο σημείο όπου βρέθηκε η βόμβα βρίσκονται δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και τηλεοπτικά συνεργεία που πραγματοποιούν ζωντανές συνδέσεις μπροστά στο πρατήριο.

Η μετακίνηση των πολιτών από τα σπίτια τους αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι και τις 10:00 οπότε και λήγει η προθεσμία για την εκκένωση της περιοχής σε ακτίνα 1.900 μέτρων.

Κάποιοι δεν φεύγουν!

Εδώ, πάντως, να σημειώσουμε πως όπως μετέδωσε η τηλεοπτική εκπομπή Καλημέρα, του ΣΚΑΪ, υπάρχουν κάποιοι κάτοικοι που δεν φεύγουν από τα σπίτια τους! Το ρεπορτάζ συγκεκριμένα ανέφερε πως αστυνομικοί πηγαίνουν από το πρωί πόρτα – πόρτα για να επιβεβαιώσουν πως όλοι οι κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί.

Ωστόσο συνάντησαν και κάποιους που εμφανίστηκαν απρόθυμοι να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, με την πλευρά της Πολιτείας να τονίζει πως δεν μπορεί να αναγκάσει κανέναν να φύγει με… το ζόρι.

Πάντως, δεν έχει διευκρινιστεί πόσο κοντά βρίσκονται οι συγκεκριμένοι άνθρωποι στο πρατήριο που έχει εντοπιστεί η βόμβα.

Έτσι θα εξουδετερώσουν τη βόμβα

Μια τριμελής ομάδα στρατιωτικών από το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίου Ξηράς θα αναλάβει να να εξουδετερώσει τη βόμβα, η οποία εντοπίστηκε τυχαία από σκαπτικό μηχάνημα την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου σε πρατήριο βενζίνης στην περιοχή του Κορδελιού.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Επιτελειου Στρατού (ΓΕΣ), Νίκος Φανιός, η ομάδα θα αφαιρέσει αρχικά τον πυροκροτητή και στη συνέχεια η βόμβα θα μεταφερθεί με όχημα του στρατού στο πεδίο βολής του Ασκού Προφήτη, προκειμένου να γίνει ελεγχόμενη έκρηξη.

Και μπορεί στην Ελλάδα να εντοπίζεται μια βόμβα τέτοιου μεγέθους για πρώτη φορά σε κατοικημένη περιοχή, όμως παρόμοιες βόμβες έχουν εντοπιστεί και εξουδετερωθεί σε διάφορα άλλα κράτη.

Στην γειτονική Ιταλία και συγκεκριμένα στην περιοχή Πιτζιγκετόνε πριν από καιρό Ιταλοί πυροτεχνουργοί εξουδετέρωσαν μια σχεδόν όμοια βόμβα με ειδικό μηχανισμό και σπρέυ.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο πώς ακριβώς έγινε η εξουδετέρωση

Η απομάκρυνση των κατοίκων

Η μεταφορά των πολιτών που επιθυμούν να μετακινηθούν με τα λεωφορεία θα είναι δωρεάν. Συγκεκριμένα, η μετάβαση στους χώρους υποδοχής θα γίνει με λεωφορεία από τις 7:00 έως τις 9:00, όπως και η επιστροφή των πολιτών στις κατοικίες τους μετά τη λήξη της επιχείρησης.

Για τη μετακίνηση των ΑΜΕΑ ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου διαθέτει δύο ειδικά οχήματα και παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνήσουν μέχρι το Σάββατο στο τηλέφωνο 2313 302170 για την ασφαλή και έγκαιρη μεταφορά τους.

Τα λεωφορεία των ειδικών για την περίσταση λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΘ που θα φέρουν την αρίθμηση 501 μέχρι και 508 θα μετακινούν δωρεάν τους πολίτες, μεταξύ των σημείων επιβίβασης και αποβίβασης που έχουν υποδείξει οι προαναφερόμενοι Δήμοι.

Το ΕΚΑΒ από χθες μεταφέρει όσους πολίτες έχουν πρόβλημα αναπηρίας ή είναι ασθενείς ή έχουν πρόβλημα μετακίνησης ανήκοντες στις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες (άτομα σε κατάκλιση κτλ.). Η εκτίμηση του ΕΚΑΒ είναι ότι μπορεί να μεταφέρει περίπου 320 άτομα με τα 20 ασθενοφόρα που διαθέτει και 48 παιδιά ανά οχτάωρο.

Στο Κορδελιό πολλοί είναι οι κάτοικοι που ήδη αποχώρησαν με λεωφορεία. Δείτε τις εικόνες στα παρακάτω βίντεο

Τα σημεία αφετηρίας λεωφορείων για τη μεταφορά των δημοτών είναι τα εξής:

Δημοτική Κοινότητα Ελευθερίου Κορδελίου

– Εκκλησία Τιμίου Σταυρού Διαλογής
– 5η Συνοικία
– Οδός Σκρα (Άγαλμα Παύλου Μελά)
– Οδός Ανδρέα Παπανδρέου (υπόγειο πάρκινγκ)
– 1ο Γυμνάσιο Κορδελιού (οδός Μουσών)

Δημοτική κοινότητα Ευόσμου

– Οδός 25ης Μαρτίου & Μουσών (πάρκο)
– Οδός Μαβίλη (τέρμα λεωφορείων, πλησίον ΙΚΑ)
– Οδός Ξανθίππης & Καλλικράτη (Άνωθεν Περιφερειακού)
– Οδός Κολοκοτρώνη με Νυμφαίου (Αστυνομικό Τμήμα Ευόσμου)
– Οδός 28ης Οκτωβρίου (1ο Γυμνάσιο Ευόσμου, έναντι γηπέδου Αγροτικού Αστέρα)
– Οδός Δωδεκανήσου με Επτανήσου

Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Τα προτεινόμενα σημεία συγκέντρωσης των πολιτών του δήμου για τη μεταφορά τους είναι:
Περιοχή Καζαντζάκη: Δ. Γληνού & Μοναστηρίου  – Καζαντζάκη & Μουτάφη
Περιοχή Δενδροποτάμου: Αγίου Νεκταρίου & Κοιμήσεως Θεοτόκου (Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου)  – Α.Τ. Μενεμένης  – Κωνσταντινουπόλεως & Κολοκοτρώνη

Τα στοιχεία επικοινωνίας ανά Δήμο

Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης (http://www.ampelokipi-menemeni.gr): 2310 – 729602, 729608, 724617, 724670, 724671 και 2313300912-4.

Δήμος Δέλτα (http://www.dimosdelta.gr): 2310796117.

Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου (http://www.kordelio-evosmos.gr): 2313 302152, 2313 302181, 2313 302135, 2313 302147, 2313 302129, 2313 302144, 2313 302175, 2313 302137, 2313 302153.

Ακύρωση εκκλησιαστικών μυστηρίων

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Μητρόπολης, η θεία λειτουργία στις πέντε εκκλησίες που βρίσκονται στη ζώνη εκκένωσης θα ξεκινήσει, νωρίτερα, πριν τις 7.00 το πρωί, προκειμένου να ολοκληρωθεί έως τις 9.30, για να μπορέσουν οι πιστοί να μετακινηθούν και να απομακρυνθούν από την περιοχή.

Πρόκειται για τους ναούς Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Διαλογής (Τιμίου Σταυρού 1), Αγ. Γεωργίου Ελευθερίου (Πλατεία Αγ.Γεωργίου), Αγ. Κοσμά Αιτωλού Ευόσμου (Δαβάκη 69), Τριών Ιεραρχών Ευόσμου (Βόλβης & Τριών Ιεραρχών) και Μεταμορφώσεως Σωτήρος Κορδελιού (Πέτρου Λεβαντή 72).

Στα όρια της  ζώνης επικινδυνότητας είναι η εκκλησία του Ευαγγελισμού στον Εύοσμο.

Επίσης, θα αναβληθούν τα εκκλησιαστικά μυστήρια που ήταν προγραμματισμένα για την Κυριακή, τα οποία είτε πραγματοποιήθηκαν χθες Σάββατο, είτε θα πραγματοποιηθούν την επόμενη Κυριακή 19 Φεβρουαρίου.

Με πληροφορίες από: thestival.gr, voria.gr, seleo.gr

newsit.gr

περισσότερα
Back to top button