ΚαστοριάΚόσμος

Από πού προέρχεται η λέξη «βιβλίο»; (μας αποκαλύπτει η Νάνσυ Χατζή)

Από πού προέρχεται η λέξη που περιγράφει το σύνολο των τυπωμένων, ενωμένων φύλλων χαρτιού που εκδίδονται ως ένα ενιαίο σώμα και προορίζονται για ανάγνωση;
Η λέξη «Βιβλίο» ετυμολογικά προέρχεται από τη Φοινικική πόλη «Βύβλο», στην οποία εισαγόταν ο κατεργασμένος Αιγυπτιακός πάπυρος. Η πόλη έδωσε και το όνομα της στον πάπυρο (σήμερα είναι πόλη του Λιβάνου και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ).
Η λέξη «Βύβλος», η ονομασία της πόλης, έχει ελληνική προέλευση και αποδίδεται στις στενές εμπορικές της σχέσης με τα νησιά του Αιγαίου στα οποία έκανε εξαγωγή παπύρου.
Με βάση το «Μέγα Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας» των Χένρυ Λίντελλ και Ρόμπερτ Σκόττ,  η λέξη «το βιβλίον» συνήθως παλαιότερα γραφόταν «βυβλίον» από τη στενή του σχέση με τη λέξη «βύβλος» που σήμαινε και τον εσωτερικό φλοιό του παπύρου. Ο Αιγυπτιακός πάπυρος είχε ένα τριγωνικό στέλεχος και ρίζες οι οποίες ήταν η τροφή των φτωχών. Οι ινώδεις φλοιοί του παπύρου χρησίμευαν για την κατασκευή σκοινιών, ιστίων, στρωμάτων και χαρτιού. Το επίθετο «βύβλινος»  είναι γνωστό ακόμα από τον Όμηρο, για να δηλώσει τα κατασκευασμένα από πάπυρο αντικείμενα.
Και γιατί έδωσε αυτή η πόλη το όνομα της στον αιγυπτιακό πάπυρο, θα αναρωτηθεί εύλογα κανείς. Την απάντηση δίνει ένας μύθος, ο οποίος βρίσκεται στο έργο του Πλουτάρχου «Περί Ίσιδος και Όσιριδος» στην παράγραφό δεκαπέντε και αναφέρει ότι στις όχθες της πόλης Βύβλου ξεβράστηκαν μέλη του σώματος του θεού Όσιρι μετά τη μανία του Σεθ. Η ξύλινη κασέλα που τα είχε μέσα σταμάτησε στις ρίζες ενός δέντρου και για πολύ καιρό τα έκρυβε. Όταν όμως το δέντρο κόπηκε, η ευωδιά που ανέδυε από τις ρίζες του, πρόδωσε την κρυψώνα. Έτσι η βασίλισσα Ίσιδα, γυναίκα του Όσιρι επισκέφτηκε το μέρος και πιστεύοντας πως ήταν μήνυμα από τον Όσιρι άφησε εκεί, στη βασίλισσα του τόπου, το γιο της να τον αναθρέψει δίχως φυσικά να της αποκαλύψει ποια πραγματικά ήταν. Μια νύχτα που η βασίλισσα της Βύβλου είδε την Ίσιδα και τις καθαρτήριες φλόγες της, τρόμαξε και έτσι η Ίσιδα της αποκάλυψε την πραγματική της ταυτότητα. Μετά την αποκάλυψη η βασιλική οικογένεια της έδωσε τον ιερό κορμό του δέντρου και αυτή επέστρεψε στην Αίγυπτο.
περισσότερα
Back to top button