Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Γιατί αποτυγχάνουμε στον νομό μας; (Του Βασίλη Κωνσταντίνου)

 
Επί πολλά χρόνια μια συνεχής αποτυχία σε αυτά που παρουσιάζονται ως μεγάλα θέματα του νομού μας έχει γίνει ..συνήθεια. Υπενθυμίζω: Τούνελ στην Κλεισούρα, Αρχιτεκτονική, Φράγμα Νεστορίου, Πνευματικό Κέντρο στην Καστοριά, Αστυνομικό κτίριο, σιδηροδρομική σύνδεση …
Σε όλα αυτά υπάρχει προσκήνιο, παρασκήνιο, ολόκληρη ιστορία και πολύ δύσκολα θα μπορούσε να βρει κάποιος κάτι κοινό.
Για μένα, το μόνο κοινό είναι η ατομική και προσωπική σχεδίαση και η εν γένει αντιμετώπιση σαν προσωπική υπόθεση των εκάστοτε επικεφαλής . Αντί να γίνει μία προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες για την προτεραιότητα και την αναγκαιότητα του έργου και να παρουσιαστεί ως κοινή απαίτηση όλων, παρουσιαζόταν ως  έργο του ενός.
Αμέσως η αντιπολίτευση το υπονόμευε και οι πολιτικοί αντίπαλοι το κακολογούσαν. Η κοινή γνώμη χωρίζονταν στους μεν και στους δε.
Μια φορά π.χ. παραβρέθηκα σε μία κοινή σύσκεψη για την αρχιτεκτονική κι όχι μόνο απογοητεύτηκα,αλλά ένιωσα ντροπή  για το τι πρότειναν κάποιοι για τη στέγασή της. Ο καθένας κατά τον πόθο του και τις γκαρσονιέρες του.
Χάσαμε πολύτιμο χρόνο και διαιρεθήκαμε. Όταν οι άλλοι καταλαβαίνουν ότι είμαστε διαιρεμένοι και αλληλοσπαρασσόμενοι δεν μας παίρνουν σοβαρά. Όσο λοιπόν συνεχίζουμε αυτό το βιολί ,οι επικεφαλής να θέλουν σώνει και καλά να κάνουν κάτι για την επανεκλογή τους και την υστεροφημία τους και οι πολίτες να επιτίθενται τυφλά σε κάθε τι που προτείνει ο επικεφαλής που δεν είναι της αρεσκείας τους, θα βαρεθούμε να μετρούμε αποτυχίες.
Θέλει αλλαγή πορείας από όλους. Αλλιώς έτσι πως πάμε δεν θα προλάβουμε να δούμε αυτά τα «μεγάλα» έργα και θα… «αναχωρήσουμε» με τον ..καημό ότι δεν τα είδαμε.

 

περισσότερα
Back to top button