Ελλάδα

Εισφορές-«βόμβα» στα ραβασάκια του ΕΦΚΑ για 1,6 εκατ. φορολογουμένους

Βγήκαν τα τελικά ειδοποιητήρια με τις νέες εισφορές βάσει εισοδήματος, που θα πληρώσουν από 1ης/1/2017 περίπου 1,6 εκατ. ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ, του ΟΓΑ καθώς και οι εργαζόμενοι που είναι μισθωτοί με ασφάλιση ΙΚΑ αλλά διατηρούν και μπλοκάκι για παροχή μη εξαρτημένης εργασίας σε έναν ή περισσότερους εργοδότες.

Η τελική μορφή και τα ποσά οριστικοποιήθηκαν πριν από λίγα 24ωρα, όπως φαίνεται και στο ειδοποιητήριο που εξασφάλισε και αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος το οποίο τυπώθηκε από τον ΕΦΚΑ στις 31 Ιανουαρίου και θα σταλεί σε ελεύθερο επαγγελματία του ΟΑΕΕ με τον οριστικό λογαριασμό.

Η λυπητερή των εισφορών θα αναρτηθεί από σήμερα και στον ΕΦΚΑ και καθένας θα μπορεί να δει τι θα πληρώσει χρησιμοποιώντας τους κωδικούς που έχει στο σύστημα Taxis.

Διασταυρώσεις

Η οριστικοποίηση των τελικών ειδοποιητηρίων «σκόνταφτε» στη διασταύρωση των εισοδημάτων του 2015 τα οποία αντλήθηκαν από το αρχείο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για καθένα ΑΦΜ με τους υπόχρεους στην καταβολή του νέου ασφαλιστικού χαρατσιού.

Η διαδικασία αυτή «έβγαλε» πολλά λάθη και, όπως είπαν στελέχη του ΕΦΚΑ στον Ελεύθερο Τύπο, διαπιστώθηκαν αποκλίσεις στα εισοδήματα των ασφαλισμένων που οδηγούσαν σε υψηλότερες εισφορές.

Πολλά από αυτά τα λάθη, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, διορθώθηκαν, ωστόσο κανείς δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά για να πει ότι επιλύθηκαν εντελώς. Οποια διαφορά προκύψει, αν δηλαδή ένας ασφαλισμένος πάρει ειδοποιητήριο με εισφορά σε υψηλότερο φορολογητέο εισόδημα από αυτό που απέκτησε το 2015 και το 2016, θα διορθωθεί στα ραβασάκια των επόμενων μηνών.

Για το λόγο αυτό οι εισφορές που θα δουν οι ασφαλισμένοι, εκτός του ότι είναι προσωρινές επειδή βγαίνουν με το εισόδημα του 2015, θα έχουν και αλλαγές στις περιπτώσεις ενδεχόμενων λανθασμένων υπολογισμών στο φορολογητέο εισόδημα του 2015.

Τρόποι εξόφλησης

Η πληρωμή των εισφορών, όπως πρώτος αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος στις 24 Ιανουαρίου, θα είναι για δύο μήνες. Στο τελικό ειδοποιητήριο που δημοσιεύει η εφημερίδα μας, ο ασφαλισμένος έχει να πληρώσει 167,95 ευρώ εισφορά για τον Ιανουάριο και 167,95 ευρώ για τον Φεβρουάριο. Η προθεσμία πληρωμής είναι ως τις 28 Φεβρουαρίου και ως τις 31 Μαρτίου 2017 αντίστοιχα. Συνολικά θα πρέπει να καταβάλει 335,9 ευρώ για δύο μήνες.

Ο νόμος τού δίνει το δικαίωμα να πληρώσει έναντι, καταβάλλοντας είτε το 50% είτε και το 35% ή ακόμη και το 5% του μηνιαίου ποσού που γράφει το ειδοποιητήριο.

Πριν το κάνουν οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να διαβάσουν και τη δεύτερη σελίδα στα «ψιλά γράμματα» που λέει ότι αν μέσα στις προθεσμίες πληρωμής δώσουν λιγότερα, τότε το υπόλοιπο, απλήρωτο, ποσό τοκίζεται με μηνιαίο τόκο 8% και φορτώνει τις εισφορές των επόμενων μηνών. Η έναντι καταβολή δηλαδή στον ΕΦΚΑ δεν είναι στο τσάμπα, αλλά έχει τόκο 8%!

enikos.gr

περισσότερα
Back to top button