Ελλάδα

Συμβασιούχοι: Τέλος στην αγωνία -Οριζόντια λύση-ρύθμιση για τους μισθούς

Σε οριζόντια λύση για την απρόσκοπτη μισθοδοσία χιλιάδων συμβασιούχων στην καθαριότητα των ΟΤΑ και των δημόσιων υπηρεσιών κατέληξαν τα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με την πολυαναμενόμενη διάταξη που θα προωθηθεί προσεχώς στη Βουλή -αναμένεται να ενταχθεί σε πολυνομοσχέδιο με θέματα αρμοδιότητας εύρους υπουργείων- να διασφαλίζει στους «παρατασιούχους» την καταβολή των αμοιβών που δικαιούνται για όσο διάστημα παραμείνουν στην εργασία, και συγκεκριμένα έως τις 31/12/2017, πέρα από την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στην προωθούμενη διάταξη θα καταγράφονται αναλυτικά οι περιπτώσεις των συμβάσεων που έχουν παραταθεί, τόσο για την καθαριότητα των κτιρίων των δημοσίων υπηρεσιών, των ανεξάρτητων αρχών, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου υπουργείων και ΟΤΑ, όσο και για κάθε είδους ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ και Συνδέσμων ΟΤΑ [όπως Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ)].

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στο νομοθετικό κείμενο θα υπάρχει ξεκάθαρη διατύπωση βάσει της οποίας οι δαπάνες που προκύπτουν από ατομικές συμβάσεις που παρατάθηκαν με μια σειρά ψηφισμένων νόμων θα θεωρούνται σύννομες και θα πιστώνονται από τους προϋπολογισμούς των οικείων φορέων.

Ειδικά για τους δήμους, θα συμπεριληφθεί στη διάταξη συγκεκριμένη ρύθμιση η οποία θα προβλέπει ότι οι δαπάνες μισθοδοσίας στον τομέα της καθαριότητας θα καταβάλλονται κατά προτεραιότητα από τα σχετικά ανταποδοτικά τέλη· σε περίπτωση όμως που οι πόροι αυτοί δεν επαρκούν, οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν τις δαπάνες μισθοδοσίας από κάθε είδους έσοδα.

Υπενθυμίζεται ότι οι «προειδοποιήσεις» ουκ ολίγων δημάρχων για αυξήσεις ανταποδοτικών τελών, στον απόηχο της παράτασης των συμβάσεων, έχουν επανειλημμένα συναντήσει σφοδρή κριτική από πλευράς εργαζομένων και συνδικαλιστών, με αφορμή τη μη μείωση των συγκεκριμένων δημοτικών φόρων κατά την περίοδο της «αφαίμαξης» του τομέα της καθαριότητας από προσωπικό.

Ηδη από την ισχύουσα νομοθεσία είναι σαφές ότι οι εν λόγω συμβάσεις έχουν συναφθεί κατά παρέκκλιση κάθε άλλης ειδικής ή γενικής διάταξης, με στόχο την εξυπηρέτηση επιτακτικών αναγκών στην καθαριότητα δημόσιων υπηρεσιών και ΟΤΑ.

Με τη διάταξη που προωθείται συμπληρώνεται, χωρίς μάλιστα να αφήνει περιθώριο παρερμηνειών, το κενό που υπάρχει στον νόμο αναφορικά με την καταβολή της μισθοδοσίας των συμβασιούχων.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα ήρθε στην επιφάνεια έπειτα από πράξη Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία δεν εγκρινόταν ένταλμα δήμου για την πληρωμή συμβασιούχων, οι οποίοι παρέμειναν στην εργασία με διάταξη στον «νόμο Κατρούγκαλου» του 2015.

Η νέα διάταξη των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει συνταχθεί σε συνεννόηση με το Ελεγκτικό Συνέδριο και έτσι είναι δεδομένο ότι οι συμβασιούχοι -που περιμένουν την επόμενη μισθοδοσία τους στις 10 Φεβρουαρίου- δεν θα έρθουν αντιμέτωποι με νέες περιπέτειες.

Ούτως ή άλλως, η λογική λέει ότι όσοι θα προσέφευγαν στα αρμόδια δικαστήρια θα δικαιώνονταν για τα δεδουλευμένα τους.

Πηγές των συναρμόδιων υπουργείων θυμίζουν ότι εξαρχής διαβεβαίωναν σε κατηγορηματικό τόνο ότι κανένας συμβασιούχος δεν θα μείνει απλήρωτος για όσο διάστημα παραμείνει στην εργασία και επισημαίνουν πως η προωθούμενη ρύθμιση αποτελεί υλοποίηση αυτής της δέσμευσης.

Εν κατακλείδι, διασφαλίζεται η ομαλή ροή της μισθοδοσίας όχι μόνο όσων παρατείνονται οι συμβάσεις έως το τέλος του έτους με τη «ρύθμιση Βερναρδάκη» αλλά και εργαζομένων που απασχολούνται με ατομικές συμβάσεις έργου ή μίσθωσης έργου ή παροχής υπηρεσιών στην καθαριότητα των κτιρίων όλων των υπηρεσιών και νομικών προσώπων υπουργείων, νοσοκομείων κ.λπ. και επιλύονται οι όποιες εμπλοκές έχουν προκύψει με εντάλματα πληρωμής συμβασιούχων.

Συντάκτης:
περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button