Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Καστοριά: Στροφή στην άθληση και στα γυμναστήρια (συνέντευξη)


Εδώ και μερικά χρόνια, ο θεσμός της υγιεινής ζωής και της άθλησης έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα  των Ελλήνων. Όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας, βρίσκουν ως υγιεινό αλλά και κοινωνικό καταφύγιο το γυμναστήριο της γειτονιάς τους. 

16237581_10209680210574288_1076959146_nΣυνέντευξη στη Χρύσα Κοσμίδου

Η κα Δώρα Φιλίππου, η οποία είναι απόφοιτος της γυμναστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, εδώ και τρία χρόνια διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα γυμναστήρια της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και συγκεκριμένα στην πόλη του Άργους Ορεστικού.  Από το 2012 και μετά έχει ολοκληρώσει πλήθος σεμιναρίων σε σχέση με το Fitness & Health ξεκινώντας με το εκπαιδευτικό δασκάλων στο TRX και έπειτα στο Aerial Flow Yoga, κάνοντάς την μια από τις πρώτες πιστοποιημένες δασκάλες, σε αυτά τα δύο συστήματα εκγύμνασης, στην Π.Ε. Καστοριάς.

Συνέχισε την εκπαίδευσή  της στην Yoga ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα εκπαίδευσης δασκάλων των 200 ωρών στο Anahata Yoga Academy (Yoga Therapy, Yoga Philosophy, & Teaching Yoga Methology Immersion) και στη συνέχεια ολοκλήρωσε και το εκπαιδευτικό στην παιδική yoga, στην  Groovykids Yoga.

Συνεχίζει να εξελίσσεται, να εμπνέεται και να μαθαίνει παρακολουθώντας μέχρι και σήμερα εκπαιδευτικά σεμινάρια και workshops καταξιωμένων δασκάλων.

Το 2014 ανοίγει το γυμναστήριο Oxygen Health Club, εναν όμορφο χώρο φτιαγμένο με πολύ αγάπη, ανοιχτό σε οποίον θ16237987_10209680214094376_1636860722_nέλει να γυμναστεί σωστά, με ασφάλεια, ποιότητα και επιλογές!

Τι σας προέτρεψε στο να ανοίξετε το δικό σας γυμναστήριο; Ποια ήταν η βασική ιδέα και ποιες οι επιδιώξεις σας;

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου, αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό που αγαπούσα πιο πολύ και το οποίο ήταν για εμένα τρόπος ζωής. Η ενασχόλησή μου με τον αθλητισμό από μικρή ηλικία, με οδήγησε πολύ εύκολα και άμεσα στο να κάνω το πάθος μου επάγγελμα. Η βασική ιδέα και ο πρώτος μου στόχος ήταν να βρεθεί και να φτιαχτεί ένας χώρος όμορφος και φωτεινός, όπου θα δημιουργηθεί ένα γυμναστήριο πολύ διαφορετικό από τα κλασσικά γυμναστήρια που είχαμε συνηθίσει μέχρι τότε.  Σαν δεύτερο στόχο έθεσα, μέσα σε αυτόν το χώρο, να προσπαθήσουμε, τόσο εγώ όσο  και οι συνεργάτες μου να εμπνεύσουμε τα μέλη μας  να αλλάξουν τη ζωή τους μέσω της ενασχόλησής τους με την άθληση και να μάθουν από μικρή ηλικία να φροντίζουν το σώμα και κατ’ επέκταση την υγεία τους.

Ποιοι είναι οι συντελεστές του γυμναστηρίου σας και με τι ασχολείται ο καθένας;

Η επιλογή των συνεργατών μου ήταν για εμένα το 16295312_10209680210094276_1286353371_nσημαντικότερο κομμάτι και η αλήθεια είναι ότι στάθηκα πολύ τυχερή. Όλοι τους είναι απόφοιτοι ανώτερων και ανωτάτων σχολών και ο καθένας ειδικεύεται στους τομείς που διδάσκει. Οι συνεργάτες μου Χρηστός Δήμου και Θοδωρής Ελευθεριάδης είναι υπεύθυνοι στο χώρο των οργάνων, άλλα παράλληλα ασχολούνται και με τα προγράμματα μυϊκής ενδυνάμωσης όπως TRX, Crossfit  και Personal Fitness Training και με τα προγράμματα καρδιαγγειακής προπόνησης όπως το Spinning και οι κυκλικές προπονήσεις (HIIT, Functional Training). Η Αλεξάνδρα Καραντίνου έχει αναλάβει τα προγράμματα αίθουσας 16237422_10209680211214304_302190445_nκαι διδάσκει Pilates Mat και Yoga αρχαρίων. Η Κέρρη Ζαρομυτίδου διδάσκει τα αερόβια προγράμματα, όπως Dance Aerobic, Trampoline, Zumba, o Παναγιώτης Μακρίδης το Kick Boxing και το αγωνιστικό Kick Boxing, η Κατερίνα Κοκκίνου το Μοντέρνο Χορό σε παιδιά και η Χριστίνα Θεοδώρου ως φυσικοθεραπεύτρια έχει αναλάβει τη θεραπευτική άσκηση και αποκατάσταση (Pilates Therapy, Pilates Equipment, Garuda Pilates).

Είναι ένα συγκεκριμένο κοινό το κοινό των γυμναστηρίων στην Ελλάδα; Ποιοι είναι οι μύθοι και ποιες οι αλήθειες που το συνοδεύουν;

Το κοινό μας είναι πραγματικά ευρύ και ποικιλόμορφο. Στο χώρο μας θα βρεις να γυμνάζονται  από παιδιά νηπιακής ηλικίας μέχρι και συνταξιούχοι! Οι συμπολίτες μας, δείχνουν την προτίμησή τους σε εμάς για διαφορετικούς λογούς και στόχους, από διασκέδαση μέχρι και θεραπεία, και αυτό είναι ιδιαίτερα τιμητικό  προς εμάς. Ο μύθος ότι το κοινό των γυμναστήριων είναι νεανικό16215822_10209680209934272_1386428298_n διαψεύδεται, μιας και καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους όλων των ηλικιών και αυτό αποτελεί και τη μεγαλύτερη πρόκληση!

Πού πιστεύετε ότι οφείλεται η στροφή των Ελλήνων προς τη γυμναστική και την άθληση;

Οφείλεται στο σημερινό τρόπο ζωής, όπου η σύγχρονη καθημερινότητα συσσώρευε κιλά, ψυχολογικές εντάσεις, άλλα και σωματικούς πόνους. Άλλωστε για αυτό έδωσα μεγάλη βάση και προσοχή στον τρόπο που θα στηνόταν το γυμναστήριο.  Ήθελα να δημιουργήσω ένα χώρο άνετο, οικείο και ζεστό, που να αντικατοπτρίζει το όνομά του, και που θα έχει ο ασκούμενος  τη δυνατότητα και την όρεξη να πιει το τσάι του ή το οτιδήποτε άλλο, μετά την προπόνησή του. Επιδίωξα ώστε η άθληση να γίνει μια όμορφη διέξοδος, μια αγαπημένη συνήθεια, σε έναν όμορφο χώρο που θα σε αγκαλιάσουν και θα σε περιποιηθούν, και όχι μια αναγκαστική πράξη που θα την παρατήσεις την επομένη μέρα!

Κατά πόσο βοηθάει η γυμναστική στην καθημερινότητα του μέσου Έλληνα;

Το γυμναστήριο είναι σίγουρα ένα μέσο εκτόνωσης και κοινωνικοποίησης. Για εμένα, έτσι όπως το αντιλαμβάνομαι από την ενέργεια του κόσμου,  είναι ένα 16237269_10209680212494336_1769291639_npause (σ.σ. διάλειμμα/παύση) από τις δυσκολίες της καθημερινότητας.  Ένας χρόνος μέσα στην  ημέρα που έχεις επιλέξει να αφιερώσεις στον εαυτό σου, είτε για να αθληθείς, είτε για να διασκεδάσεις, είτε για να ανακουφιστείς.

Συνεχώς βλέπουμε και ακούμε για νέα είδη γυμναστικής. Με βάση ποιο κριτήριο επιλέγετε ποιο είδος θα ακολουθήσει ο καθένας που απευθύνεται στο γυμναστήριό σας;

Σε κάθε ασκούμενο που έρχεται σε εμάς, αφιερώνουμε τον κατάλληλο χρόνο  για να ακούσουμε και να καταλάβουμε τι ακριβώς θέλει, ποιοι είναι οι προπονητικοί του στόχοι, άλλα και βέβαια τι μπορεί να κάνει συμφώνα με το επίπεδο της φυσικής του κατάστασης και τις σωματικές του ιδιαιτερότητες (ασθένειες, τραυματισμοί, σκελετικές παθήσεις) και τέλος από κοινού αποφασίζουμε  ποιο είδος καύσης θα ήταν το ιδανικότερο, να το ακολουθήσει.

 Σε ποια είδη γυμναστικής βλέπετε ότι υπάρχει μεγαλύτερη προτίμηση;

Όλα τα προγράμματά μας, άλλα και ο χώρος των οργάνων έχουν το κοινό τους και είναι ιδιαίτερα φανατικό. Θα έλεγα ίσως ότι η Yoga και το Pilates Therapy είναι λίγο ψηλότερα στις προτιμήσεις των ασκούμενων και ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι κατά τη γνώμη μου ο σύγχρονος τρόπος ζωής, ο οποίος δημιουργεί την ανάγκη άσκησης και θεραπείας σε περιβάλλον ήρεμο και με την αμέριστη προσοχή του θεραπευτή-εκπαιδευτή προς τον ασκούμενο. Πλήθος μυοσκελετικών προβλημάτων σε συνδυασμό με έντονο stress απαιτούν θεραπεία και αποκατάσταση μέσω ειδικής άσκησης.

Η μοναξιά των ανθρώπων, τους οδηγεί 16244088_10209680210374283_838528835_nπολλές φορές σε διάφορες λύσεις προκειμένου να κοινωνικοποιηθούν. Μια από αυτές τις λύσεις πιστεύετε ότι είναι το γυμναστήριο; Δηλαδή ορισμένοι άνθρωποι γράφονται σε αυτό όχι μόνο για να αθληθούν, αλλά παράλληλα για να κάνουν νέες γνωριμίες; 

Φυσικά και το γυμναστήριο αποτελεί έναν τρόπο κοινωνικοποίησης, ιδιαίτερα δημοφιλή θα έλεγα.  Θα μιλήσω βάσει προσωπικών εμπειριών και για κάτι που παρατηρώ καθημερινά. Μέλη μας αναπτύσσουν αληθινές φιλικές σχέσεις, πράγμα που θεωρώ απόλυτα λογικό, μιας και συναντιούνται καθημερινά κάνοντας κάτι που αγαπούν αμφότεροι.  Αλλά και εμείς προσπαθούμε όσο μπορούμε, μέσα από δράσεις που διοργανώνουμε (σεμινάρια, workshops, εκδρομές, αθλητικές δραστηριότητες, αγώνες κ.α.) να το ενισχύουμε όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούμε. Επί τη ευκαιρία, αυτό το Σάββατο στις 19:00 διοργανώνουμε ομιλία για την “Ψυχολογία της Διατροφής”.16176038_10209680210854295_1767063984_n

Βλέπουμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις το bulling υπάρχει και εντός των γυμναστηρίων. Για παράδειγμα, άτομα με παραπάνω κιλά ή απλώς αγύμναστα, δέχονται πειράγματα για τον τρόπο που αθλούνται. Μάλιστα, κάποιες φορές, κυρίως στο εξωτερικό, έχουμε δει να βιντεοσκοπούνται οι “αποτυχημένες” προσπάθειες άθλησής τους και κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Έχε16215507_10209680212294331_737046325_nτε εντοπίσει τέτοιου είδους φαινόμενα στην Π.Ε. Καστοριάς;

Το όλο κλίμα του γυμναστηρίου μας, βοηθά στο να αποτραπούν τέτοιου είδους προσβλητικές συμπεριφορές. Γενικότερα είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι  σε θέματα bullying ή ρατσισμού, αλλά και αυστηροί σε περίπτωση που παρατηρήσουμε μια τέτοια παράλογη συμπεριφορά.

Ποιο κίνητρο θα δίνατε στους αναγνώστες μας, έτσι ώστε να σηκωθούν από τον καναπέ και τον υπολογιστή και να ξεκινήσουν έναν νέο τρόπο ζωής με άθληση;

Η γυμναστική είναι μια πράξη αγάπης

orizontespress.gr

 

 

περισσότερα
Back to top button