ΕκδηλώσειςΚαστοριά

“Ο Μεγάλος Αποχαιρετισμός” στην Κινηματογραφική Λέσχη Καστοριάς

Την εξαίρετη αστυνομική περιπέτεια με ήρωα τον ντετέκτιβ Φίλιπ Μάρλοου, σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Όλτμαν “Ο Μεγάλος Αποχαιρετισμός” βασισμένη στη νουβέλα του Ρέιμοντ Τσάντλερ θα προβάλει η Κινηματογραφική Λέσχη Καστοριάς 

The Long Goodbye (1973)
Μια Σφαίρα, Ένα Αντίο
ή Ο Μεγάλος Αποχαιρετισμός

Σκηνοθεσία: Robert Altman

Παίζουν: Elliott Gould, Nina van Pallandt, Sterling Hayden, Mark Rydell

Ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Φίλιπ Μάρλοου από το Λος Άντζελες έρχεται αντιμέτωπος ίσως με την πιο απαιτητική υπόθεση της καριέρας του, όταν αυτό που μοιάζει με αυτοκτονία ενός φίλου, μετατρέπεται σε διπλό φόνο στον οποίο εμπλέκονται μία σέξι ξανθιά, ένα απειλητικός γκάνγκστερ και μία βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα. Καθώς ο Μάρλοου πασχίζει να ξεδιαλύνει την υπόθεση, θα βρεθεί μέσα σε έναν λαβύρινθο σεξουαλικών παιχνιδιών κι απάτης, για να φτάσει στο συνταρακτικό συμπέρασμα: αν στο Λος Άντζελες ο έρωτας είναι επικίνδυνος, τότε η φιλία σκοτώνει.

Μετά την επιτυχία του MASH, ο Robert Altman γυρνούσε τη μια ταινία μετά την άλλη τη δεκαετία του `70 και αναπλεκόταν με όλα τα κινηματογραφικά είδη. Μια από αυτές ήταν το The Long Goodbye του 1973 το οποίο βασίστηκε στην ομότιτλη νουβέλα του Raymond Chandler. Αλλά όπως και στις άλλες ταινίες του σκηνοθέτη, έτσι και δω ο Altman δεν δίνει σημασία στις κινηματογραφικές ταμπέλες. Το αποτέλεσμα δηλαδή απέχει από το να χαρακτηριστεί ένα καθαρόαιμο νουάρ και καλύτερα να πούμε ότι είναι απλά μια ταινία του Altman. Δηλαδή, με τα χαρακτηριστικά του ατμοσφαιρικά πλάνα και την καλή σκιαγράφηση των χαρακτήρων. Αλλά επειδή είναι και ένα νεο-νουάρ, το μπλέξιμο του πρωταγωνιστή αλλά και του θεατή που δεν καταλαβαίνει πολλά είναι δεδομένο. Στο ρόλο του Φίλιπ Μάρλοου μην περιμένετε κάτι σε Μπόγκαρτ. Εδώ ο Elliott Gould φέρνει την κουλ περσόνα του και σε κερδίζει με την ηρεμία του, για να μην πω απάθεια. Σε χαρακτηριστικό ρόλο βρίσκουμε και τον παλαίμαχο τότε Sterling Hayden και ένα πέρασμα κάνει ο τωρινός… κυβερνήτης της Καλιφόρνια. (Άμα το λέγαμε αυτό τότε, θα μας παίρνανε με τις ντομάτες.) Και στο σύνολό της η ταινία τι λέει; Παρακολουθείται αλλά δεν τρελαίνεσαι κιόλας. Πάντως είναι ό,τι πρέπει για να παρακολουθήσετε την μετά-χίπις εποχή στην Καλιφόρνια του `70.

Ζήσης Μπαρτζώκας (5Χ5 on Cult by Zisis: Neo-noir)

cine.gr

 

περισσότερα
Back to top button