Καστοριά

“Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει ο τόπος σου για σένα, κοίτα να δεις τι μπορείς να κάνεις εσύ γι αυτόν” (του Βασίλη Λ. Κωνσταντίνου)

Ελπίζω και ο καιρός να ηρεμήσει και να μας έλθουν αυτές οι Αλκυονίδες μέρες. Ελπίζω επίσης να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και στα σχολεία. Δεν θυμάμαι άλλη φορά να έγινε κάτι παρόμοιο. Να ανοίξουν τα σχολεία μετά από ένα μήνα. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει και βέβαια να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ακραίες καταστάσεις, κατά το δυνατόν. Αν φυσικά είναι έξω από τα όρια τότε δεν μπορούμε να τα βάλουμε με την φύση.

Η ευκολία όμως με την οποία έκλειναv και κλείνουν τα σχολεία ανά την Ελλάδα έχει δημιουργήσει ένα κακό προηγούμενο. Τα παιδιά, με το που αρχίζει να χιονίζει αντιδρούν με το “α ωραία, θα κλείσει το σχολείο”. Λες και χιονίζει στη Σαχάρα. Όμως το σχολείο είναι ο προθάλαμος της κοινωνίας. Και όταν αυτά τα παιδιά αύριο μεθαύριο βγουν στην κοινωνία, τότε θα διαπιστώσουν ότι πρέπει να πάνε στην δουλειά τους με το χιόνι. Επομένως είναι πολύ λεπτό το θέμα. Από τη μια το θέμα της ασφάλειας που αξίζει να προσεχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, από την άλλη όμως έχουμε μία πραγματικότητα με την οποία πρέπει να συμβιβαζόμαστε και με την οποία θα ζήσουμε. Και αυτή λέει ότι ενίοτε στην χώρα μας και στην περιοχή μας πέφτει και χιόνι. Και εμείς πρέπει να προσαρμοζόμαστε και να το αντιμετωπίζουμε καταλλήλως.

Το φετινό ήταν πράγματι πέρα από τα αναμενόμενα. Παρόλα αυτά οι δρόμοι καθαρίστηκαν, η κίνηση δεν σταμάτησε και η ζωή συνεχίστηκε και καλώς έγινε ό,τι έγινε για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Δεν είμαι γνώστης, ώστε να κρίνω και να επικρίνω από μακριά τα γεγονότα. Είναι λεπτό το θέμα αλλά μπορώ σαν πολίτης και αυτό κάνω, να κρίνω από αυτά που εισπράττω από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και απ’ ό,τι ακούω και βλέπω. Υπάρχουν σίγουρα παραλείψεις και καθυστερήσεις. Το θέμα είναι να διορθωθούν και μην επαναληφθούν. Όπως υπάρχει και η παράλογη απαίτηση κάποιων που μπερδεύει τα πράγματα.

Επισημαίνω ένα κενό. Την αναλυτική και υπεύθυνη ενημέρωση όλων των δημόσιων φορέων με συνεχή και κυρίως γρήγορη και αυτόματη ενημέρωση. Όταν γίνεται και όσο γίνεται έγκαιρα βοηθά. Μία συνεχώς ανανεωμένη ιστοσελίδα που θα αναφέρει άμεσα, για παράδειγμα: δρόμος προς Διποταμία κλειστός, δρόμος προς Νεστόριο καθαρίστηκε χωρίς καμία καθυστέρηση. Όταν φτάνει το μηχάνημα, ο χειριστής του τηλεφωνεί και αμέσως περνά σαν γεγονός επιβεβαιωμένο.

Συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν σ΄ αυτόν τον αγώνα και ειδικά σ΄ αυτούς που έχοντας μόνο σαν κίνητρο την διευκόλυνση, έκαναν στα πλαίσια του εθελοντισμού προσπάθεια να προσφέρουν βοήθεια στους ίδιους και τους διπλανούς τους. Αντίθετα, σ΄ αυτούς που δεν κάνουν το παραμικρό και φωνάζουν “πού είναι το κράτος, πού είναι ο Δήμος”, σ ΄αυτούς ταιριάζει μόνο μια υπενθύμιση του Κένεντι: «Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου».

 

 

περισσότερα
Back to top button