Ελλάδα

Σπανακόπιτα με φρέσκα κρεμμυδάκια και σουσάμι

Υλικά συνταγής

  • 850 γρ. χωριάτικο φύλλο
  • 1 κιλό σπανάκι
  • 1/2 κιλό φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1/2 ματσάκι άνηθος
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός
  • 400 γρ. φέτα
  • 200 γρ. γραβιέρα
  • 1½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 5-6 αυγά
  • λίγος τραχανάς ή σιμιγδάλι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
  • 50 γρ. σουσάμι

 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Καθαρίζετε και πλένετε το σπανάκι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά. Τα ψιλοκόβετε. Τους ρίχνετε το αλάτι και τα τρίβετε. Στη συνέχεια τα στύβετε πολύ καλά για να φύγουν τα υγρά τους. Ρίχνετε μέσα τη φέτα κομματιασμένη και τη γραβιέρα τριμμένη, τα αυγά χτυπημένα, το πιπέρι, το σιμιγδάλι ή τον τραχανά και λίγο από το λάδι.
  2. Χωρίζετε τα χόρτα σε τρία μέρη. Λαδώνετε το ταψί του φούρνου, στρώνετε τα τρία φύλλα λαδωμένα αφήνοντας τις άκρες τους έξω από το χείλος του ταψιού και απλώνετε το 1/3 από τα χόρτα.
  3. Μετά στρώνετε ένα φύλλο, πάλι χόρτα, πάλι φύλλο, τα υπόλοιπα χόρτα και τέλος τα 2 τελευταία φύλλα λαδωμένα. Κόβετε με μαχαίρι τα περισσεύματα των φύλλων. Χαράζετε, αν θέλετε, την πίτα σε κομμάτια (χωρίς να φθάσει κάτω κάτω το μαχαίρι) και με το υπόλοιπο λάδι και λίγο νερό περνάτε το επάνω φύλλο. Πασπαλίζετε με σουσάμι. Ψήνετε για 55΄-60΄ σε μέτριο φούρνο στους 200° C.

icookgreek.com

περισσότερα
Back to top button