ΕκδηλώσειςΚαστοριάτελευταίες ειδήσεις

Θετικά σχόλια στον απολογισμό ‘’Ραγκουτσάρια’’ 2017 (ρεπορτάζ – φωτο)

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου στην αίθουσα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Καστοριάς συνάντηση για τον απολογισμό των Ραγκουτσαριών 2017. Ωστόσο, όμως στο κάλεσμα Δήμου Καστοριάς/αντιδημαρχία Πολιτισμού, ελάχιστοι ήταν οι εμπλεκόμενοι στον θεσμό που έδωσαν το παρών, ενώ απουσίαζαν εκπρόσωποι των Ξενοδοχειακών μονάδων και Ξενώνων καθώς και από τον Σύλλογο Αναψυχής και Εστίασης Καστοριάς. Επίσης, πολύ μικρή ήταν η συμμετοχή των παρεών καρναβαλιστών, μπουλουκιών αλλά και εκπροσώπων συλλόγων.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης ακούστηκαν αρκετές θετικές απόψεις, όσο αναφορά την κατασκευή της πύλης των Ραγκουτσαριών αλλά και τον στολισμό, αν και αποδείχτηκε ελλιπείς, αφού δεν έφτασε μέχρι την Ομόνοια. Επίσης, θετικά σχόλια υπήρξαν και για τα μπάνερ που τοποθετήθηκαν σε άδεια καταστήματα, δίνοντας μια διαφορετική νότα κυρίως στην οδό Μητροπόλεως, όπως επίσης και για το θέμα της καθαριότητας, όπου η συγκεκριμένη Αντιδημαρχία παρά τις αντίξοες συνθήκες, κατάφερε να διατηρήσει την πόλη καθαρή.

Όσο αναφορά τα παράπονα και τα αρνητικά σχόλια στα οποία θα πρέπει από την επόμενη χρονιά να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα προκειμένου να εξαλειφθούν ή να βελτιωθούν ήταν η μεγάλη χρονική διάρκεια της παρέλασης, κάτι που λειτουργεί αποτρεπτικά στους θεατές να παραμείνουν – παρότι το ήθελαν – μέχρι το τέλος, παράμετρος στην οποία η Αντιδημαρχίας Πολιτισμού αναζητεί τρόπους και ιδέες να μειώσει την απόσταση, δημιουργώντας νέο σημείο εκκίνησης με κατεύθυνση πάντα την πλατεία της Ομόνοιας και κατόπιν την πλατεία Ντολτσό, στην οποία παραδοσιακά γραφόταν ο επίλογος των Ραγκουτσαριών, με τη συμμετοχή όλων σχεδόν των καρναβαλιστών. Ωστόσο, όμως και για το θέμα αυτό της συγκέντρωσης των καρναβαλιστών στο Ντολτσό, η συμμετοχή ήταν μικρή, όπου και εδώ οι υπεύθυνοι αναζητούν τρόπους να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση με κάποια κίνητρα, όπως το οικονομικό.

Στα αρνητικά επίσης και οι διάφοροι ανεξέλεγκτοι μικροπωλητές επί της οδού Μητροπόλεως, οι οποίοι πουλούσαν ακόμη και ποτά αμφιβόλου ποιότητας, θέμα στο οποίο ο Δήμος Καστοριάς θα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον, αντίστοιχα φαινόμενα.

Ο νέος αντιδήμαρχος Τουρισμού – Παραδοσιακών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων κ. Λάζαρος Ζήσης, ευχαρίστησε όλους τους καλλιτέχνες-εθελοντές για το χρόνο που διέθεσαν και αφιέρωσαν προκειμένου να συμβάλλουν ουσιαστικά στο έθιμο των Ραγκουτσαριών, τονίζοντας, ότι ο προγραμματισμός για τα επόμενα ‘’Ραγκουτσάρια’’ θα ξεκινήσει από τον επόμενο μήνα, ενώ την τελευταία Τετάρτη κάθε μήνα θα πραγματοποιείται αυτή η συγκέντρωση, προκειμένου να υπάρξει μία οργανωμένη προετοιμασία, ενώ θα είναι ανοιχτός για οποιαδήποτε πρόταση και ιδέα σχετικά με τα ‘’Ραγκουτσάρια’’.

 

ragoutsariakastorias.gr

περισσότερα
Back to top button