Ελλάδα

Στην… «κατάψυξη» 75.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης

Στον «πάγο» βρίσκονται εδώ και εννέα μήνες οι περίπου 75.000 οριστικές, μειωμένες συντάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Όσοι έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης από τον περασμένο Μάιο και μετά περιμένουν την οριστική σύνταξή τους και υποχρεώνονται να ζουν με τις μισές, προσωρινές, συντάξεις!

Έτσι, 9 μήνες μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, δεν έχει εκδοθεί καμία οριστική σύνταξη, παρότι οι σχετικές εγκύκλιοι εκδόθηκαν τις γιορτές.

Για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων αλλά και για τον επανυπολογισμό των καταβαλλομμένων απαιτείται και ο συντελεστής αναπροσαρμογής των μισθών από το 2002 και μετά, οποίος αποτελεί σημαντική παράμτερο (προστατεύει τις συντάξεις από περαιτέρω μείωση).

Όμως η Ελληνική Στατιστική Αρχή αναζητεί μαθηματικό τύπο. Σημειώνεται ότι οι νέες συντάξεις, μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, είναι μειωμένες έως 30%.

Επίσης η καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων είναι τεράστια και αποτυπώνει την εικόνα διάλυσης που επικρατεί στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τέσσερα τελευταία χρόνια αποχώρησε το ένα τρίτο του προσωπικού του ΙΚΑ χωρίς να αντικατασταθεί. Στο ΙΚΑ η μέση αναμονή φθάνει τους 12 μήνες, όμως υπάρχουν και ακραίες περιπτώσεις όπου ο ασφαλισμένος μπορεί να περιμένει και 3 χρόνια.

Οι πλέον αδικημένοι είναι οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου καθώς ο μεγάλος όγκος αιτήσεων και οι ελλείψεις σε προσωπικό έχουν ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην έκδοση σύνταξης.

Σημειώνεται ότι έως τον Οκτώβριο της τρέχουσας χρονιάς το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να έχει εξοφλήσει το σύνολο των 95.000 εκκρεμών αιτήσεων κύριας σύνταξης που υπάρχουν κατά προσέγγιση σήμερα.

Για τον λόγο αυτό ο ΕΦΚΑ θα χρηματοδοτείται κάθε μήνα με το ποσό των 100 εκατ. ευρώ.

Πάντως οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης στις 31 Δεκεμβρίου 2014 ανέρχονταν σε 160.551, ενώ δύο χρόνια μετά, την 1η Ιανουαρίου 2017 οι εκκρεμείς αιτήσεις είχαν μειωθεί στις 95.000 κατά προσέγγιση.

Σε ότι αφορά στα εφάπαξ από 1η Ιουλίου έως 31 Δεκεμβρίου 2016 εκδόθηκαν 14.374 εντάλματα πληρωμής για εφάπαξ βοηθήματα. Έως τον Ιούνιο του 2017 θα έχει πληρωθεί το σύνολο των εφάπαξ βοηθημάτων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και υπολογίζονται σε 24.500.

Υπενθυμίζεται πως τον Δεκένβριο του 2016 το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) χρηματοδοτήθηκε με 85 εκατ. ευρώ και εξόφλησε 23.850 μερίσματα που εκκρεμούσαν.

Πηγή: Τα Νέα

enikonomia.gr

περισσότερα
Back to top button