Κόσμος

Παλιές φωτογραφίες με απίστευτες ιστορίες

Μια φορά κι έναν καιρό, οι γυναίκες φορούσαν ανατριχιαστικές μάσκες για να προστατευθούν από τον ήλιο, οι γονείς έβαζαν τα μωρά τους σε κλουβιά για να είναι ασφαλή κι ο κόσμος έδειχνε συχνά εξωφρενικός για τα σημερινά δεδομένα.

Συνήθειες και τάσεις του παρελθόντος σήμερα δείχνουν εξωπραγματικές. Κι όμως, αυτό που τελικά καταδεικνύουν ορισμένες από τις απίστευτες αλλά αληθινές vintage φωτογραφίες (από αφιέρωμα του distractify.com), είναι ότι η ανθρώπινη φύση, η περιέργεια, η ευρηματικότητα και η φαντασία της παραμένουν ίδιες. Ακόμα και όταν ο κόσμος ήταν αλλιώτικος…

 

Το κεφάλι της Ελευθερίας!

Αυτό που βλέπετε είναι ένα κεφάλι και μάλιστα εξαιρετικά διάσημο!

Πρόκειται για το κεφάλι του Αγάλματος της Ελευθερίας, μπροστά στο οποίο το 1886, άνθρωποι της εποχής είχαν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν, πριν από τη συναρμολόγηση και την τοποθέτησή του.

 

Το ύψος του μαγιό

Στη δεκαετία του ’20, οι γυναίκες για να κάνουν μπάνιο, έπρεπε να πληρούν κάποιες προδιαγραφές όπως να έχουν καλυμμένα πόδια μέχρι συγκεκριμένα εκατοστά πάνω από το γόνατο. Το συγκεκριμένο στιγμιότυπο αποδεικνύει ότι γινόταν αυστηρός έλεγχος με τη μεζούρα! Βέβαια, όπως θα δείτε παρακάτω, υπήρχαν και χειρότερα…

 

Το κλουβί και η Harley

Το έτος 1921, ο αστυνομικός που προχωρούσε στη σύλληψη ενός κακοποιού, μπορούσε να τον μεταφέρει μέσα σε ειδικό κλουβί με το οποίο ήταν εφοδιασμένη η μηχανή του (μια Harley)…

 

Αντηλιακό… εποχής!

Επιστρέφουμε στη δεκαετία του ’20 και στα μπάνια γυναικών, για να γνωρίσουμε κάποια από τα ευφάνταστα αξεσουάρ τους. Τότε δεν γνώριζαν ακόμα πόσο κακό μπορεί να κάνει ο ήλιος στο δέρμα, όμως οι κώδικες ομορφιάς απαιτούσαν χρώμα όσο το δυνατόν πιο λευκό.

Και δεδομένου ότι δεν υπήρχαν αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας, εμφανίστηκαν οι συγκεκριμένες -ανατριχιαστικές- μάσκες προστασίας από τον ήλιο! Προφανώς, δεν εκτιμήθηκαν όσο τους άξιζε, οπότε και δεν μακροημέρευσαν.

 

Πρόβα στον καθρέφτη

Ο Αδόλφος Χίτλερ το 1925 κάνει πρόβα έναν από τους πύρινους λόγους του μπροστά στον καθρέφτη του. Τα χειρότερα βεβαίως ξεκίνησαν, επειδή δεν περιορίστηκε εκεί.

 

Μωρά με μάσκες

Θα μπορούσε να είναι σκηνή από άλλο κόσμο, ταινία επιστημονικής φαντασίας -ή από την ασπρόμαυρη καλτ σειρά «Η ζώνη του λυκόφωτος».

Πρόκειται όμως για πραγματική σκηνή από άσκηση βομβιστικής επίθεσης σε μαιευτήριο του Λονδίνου το 1940.

 

Βασίλισσες της ομορφιάς

Τα καλλιστεία κάποτε ήταν πολύ διαφορετικά από τα σημερινά.

Στη συγκεκριμένη φωτογραφία βλέπουμε δύο εστεμμένες βασίλισσες της ομορφιάς, σε εποχές (1922) που τα πρότυπα της ομορφιάς και της μόδας ήταν εντελώς διαφορετικά…

 

Τι… χάνουν οι πότες!

Η κορυφαία σαρκαστική φωτογραφία, με την οποία οι πολέμιοι της ποτοαπαγόρευσης θέλησαν να κάνουν… πλάκα στους οπαδούς της το 1919.

Δώστε βάση στο σλόγκαν πάνω από τις σεβάσμιες κυρίες: «Τα χείλη που αγγίζουν αλκοόλ, δεν θα αγγίξουν τα δικά μας»! Ιδού τι έχαναν οι πότες.

 

Εννέα βασιλείς μαζί!

Εννέα βασιλείς σε μια φωτογραφία είναι μάλλον το υψηλότερο ρεκόρ βασιλέων που έχουν φωτογραφηθεί μαζί -είχαν συγκεντρωθεί για να πενθήσουν τον βασιλιά Εδουάρδο το 1910.

Ανάμεσά τους και ο τότε βασιλιάς της Ελλάδας, Γεώργιος, όπως και οι βασιλείς των Νορβηγίας, Βουλγαρίας, Πορτογαλίας, Γερμανίας, Βελγίου, Ισπανίας, Μεγάλης Βρετανίας και Δανίας.

 

Μπαλκόνι – κλουβί

Δείχνει απάνθρωπο, όμως το 1930, σε αυτά τα ειδικά κλουβιά – μπαλκόνια, γονείς έβγαζαν τα μωρά τους για να μπορούν να είναι ασφαλή, να παίρνουν τον αέρα τους και να τα βλέπει ο ήλιος.

 

Η πρώτη selfie!

Ο Ρόμπερτ Κορντέλιους πήρε αυτή τη φωτογραφία του εαυτού του έξω από το μαγαζί της οικογένειάς του.

Η -για τα σημερινά δεδομένα- απόκοσμη φωτογραφία έγινε διάσημη ως ο παλαιότερος γνωστός πρόγονος των σημερινών selfie.

 

Γαλήνιος ύπνος

Αυτή η τόσο τρυφερή φωτογραφία χρονολογείται από το 1945. Ενα μικρόσωμο κουτάβι κοιμάται αναπαυτικά ανάμεσα σε επίσης κοιμισμένους Ρώσους στρατιώτες.

 

Το τελευταίο φιλί

Η φωτογραφία εδώ συγκλονίζει. Στρατιώτες του Δεύτερου Παγκοσμίου πολέμου αποχαιρετούν με ένα τελευταίο φιλί και μια αγκαλιά τις αγαπημένες τους λίγο πριν το πλοίο τους αποπλεύσει…

thetoc.gr

περισσότερα
Back to top button