ΚαστοριάΠρόσωπα

Αθανάσιος Χριστόπουλος – Ένας λησμονημένος ποιητής (το ντοκιμαντέρ)

Ο Αθανάσιος Χριστόπουλος δεν ήταν μόνο ένας ποιητής, ήταν μια πολύπλευρη κι πολυτάλαντη προσωπικότητα. Το ντοκιμαντέρ του Σταμάτη Τσαρουχά μας μέσα από μια ενδελεχή έρευνα μας τον αποκαλύπτει.

Αθανάσιος Χριστόπουλος – Ένας λησμονημένος ποιητής

Η ταινία αφορά στη ζωή και το έργο του καστοριανού ποιητή Αθανασίου Χριστόπουλου, μιας άγνωστης αλλά σπουδαίας μορφής του νεώτερου Ελληνισμού, που έζησε τον 18ο αιώνα στις παραδουνάβιες κυρίως ηγεμονίες. Καταγόταν από φτωχή οικογένεια και σχεδόν ασκητεύοντας στα νεανικά του χρόνια, κατόρθωσε να πλουτίσει το νου του με μάθηση πρωτόγνωρη για την εποχή και να ανέλθει σε ανώτατα αξιώματα.

Πολιτικός συγγραφέας, φιλόσοφος, γιατρός, νομοθέτης, ανώτατος δικαστής, μεταφραστής αρχαίων κειμένων, φιλόλογος και θεατρικός συγγραφέας, έμεινε κυρίως στην πνευματική ιστορία της Ελλάδας ως δεξιοτέχνης στιχοπλόκος και λυρικός ποιητής.

Ο φακός, ακολουθώντας τα βήματα του ποιητή στους τόπους που έζησε και εργάστηκε, προσπαθεί να φωτίσει τις άγνωστες πτυχές αυτής της πολυσήμαντης προσωπικότητας, αποκαλύπτοντας συγχρόνως την κοινωνικοπολιτική τοιχογραφία της εποχής.

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στο Βουκουρέστι, το Ιάσιο, τη Βουδαπέστη, τη Βιέννη, την Πάδοβα, την Κωνσταντινούπολη, αλλά και στην Κέρκυρα, στα Γιάννενα, καθώς και στη γενέτειρα ου ποιητή, την Καστοριά.

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Σταμάτης Τσαρουχάς
Παίζουν και αφηγούνται : Θόδωρος Δημήτριεφ, Νίκος Παντελίδης

 

περισσότερα
Back to top button