ΕκδηλώσειςΕλλάδαΚαστοριά

Νέα Υόρκη: Απονομή βραβείων σε αριστούχους μαθητές από το σύλλογο Καστοριέων Ν.Υ. (φωτογραφίες – βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο σύλλογος Καστοριέων Νέας Υόρκης «Ομόνοια» πραγματοποίησε το Σάββατο 14 Ιανουαρίου την 54η ετήσια τελετή απονομής βραβείων σε αριστούχους μαθητές από τα ημερήσια ελληνικά κοινοτικά σχολεία της Μητροπολιτικής Νέας Υόρκης, σε φοιτητές που σπουδάζουν στην Αμερική, καθώς και σε αριστούχους μαθητές των Λυκείων και των ΤΕΕ Καστοριάς, στο κατάμεστο από κόσμο πνευματικό κέντρο του συλλόγου στο Γουάιτστόουν.

Του Μιχάλη Κακιά

Ο Μητροπολίτης Μελόης κ. Φιλόθεος σε δηλώσεις του προς τον «Εθνικό Κήρυκα» συνεχάρη όλους τους μαθητές για τη βράβευσή τους και ευχαρίστησε τους Καστοριανούς για την αγάπη και στήριξη προς την Ελληνική Παιδεία.

«Με πολύ μεγάλη χαρά έρχομαι κάθε χρόνο σε αυτή την όμορφη τελετή των γραμμάτων, από τότε που ήμουν ακόμη ιερέας. Πρόκειται για μία παράδοση αιώνων, καθώς οι Καστοριανοί από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας βοηθούσαν και ίδρυαν σχολεία. Γι’ αυτό και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μέχρι και σήμερα μνημονεύουν υπέρ της συντεκνίας των γουναράδων.

Πολλά συγχαρητήρια στον ιστορικό σύλλογο «Ομόνοια» που συνεχίζει την παράδοση της ιδιαίτερής τους πατρίδας και τιμούν την μνήμη των προγόνων που τους δίδαξαν την αγάπη για τα Ελληνικά Γράμματα» ανέφερε ο Μητροπολίτης κ. Φιλόθεος.

Ο πρόεδρος του συλλόγου «Ομόνοια» κ. Παναγιώτης Συμεωνίδης αναφέρθηκε στη σημασία της τελετής καθώς, όπως τόνισε, για 54 χρόνια ανελλιπώς δίνονται βραβεία σε μαθητές με καταγωγή από την Καστοριά που διακρίνονται στο χώρο της Παιδείας. «Ο σύλλογός μας διανύει 107 χρόνια ζωής και είναι ένας από τους πιο οργανωμένους συλλόγους της Διασποράς. Η παρακαταθήκη μας είναι πολύ βαριά και είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε το ιερό έργο που ξεκίνησαν οι πρόγονοί μας» τόνισε ο κ. Συμεωνίδης.

Η Δρ. Θεοδώρα Πίνου ανέφερε ότι η απονομή των βραβείων αποτελεί μία από τις σημαντικότερες δραστηριότητες του συλλόγου, καθώς επιβραβεύει τις προσπάθειες των νέων παιδιών τα οποία μεγαλώνουν με τις Ελληνορθόδοξες αξίες και ιδεώδη και εξέφρασε την ελπίδα όταν μεγαλώσουν να μεταδώσουν με τη σειρά τους τις αξίες τις οποίες διδάχθηκαν.

Ο πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κ. Μάνος Κουμπαράκης συνεχάρη μέσω του «Ε.Κ.» όλους τους μαθητές για τη βράβευση και τις προσπάθειες που καταβάλλουν. «Σήμερα βρεθήκαμε όλοι εδώ για να συγχαρούμε τα παιδιά και να τους δείξουμε ότι οι κόποι και η προσπάθεια ανταμείβονται. Πολλά συγχαρητήρια και στους δασκάλους οι οποίοι διαδραματίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην επιτυχία των μαθητών, όπως και στους γονείς για τους συνεχείς αγώνες και θυσίες τους.

Εύχομαι τα παιδιά αυτά όταν ολοκληρώσουν και τον πανεπιστημιακό τους κύκλο σπουδών όλες τις γνώσεις που έχουν αποκομίσει να τις χρησιμοποιήσουν προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και να ανταποδώσουν στην Ελληνική Κοινότητα την αγάπη και τη στήριξη που τους έδειξαν» ανέφερε ο κ. Κουμπαράκης.

Ο γενικός πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη κ. Βασίλειος Φιλίππου ευχαρίστησε μέσω του «Ε.Κ.» τον σύλλογο των Καστοριανών για την στήριξη και προώθηση της ελληνικής γλώσσας στις νέες γενιές. «Η σημερινή εκδήλωση καταδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι οι Καστοριανοί έχουν θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της Ελληνικής Παιδείας και δίνουν ελπίδα σε μαθητές και φοιτητές. Ταυτόχρονα, μεταφέρουν το μήνυμα ότι η Παιδεία είναι το πολύτιμο όπλο που χρειάζεται ο κάθε Ελληνας για να μπορέσει να επιτύχει στην αχανή αυτή χώρα και γι’ αυτό αξίζουν τον σεβασμό, θαυμασμό και την εκτίμησή μας» υπογράμμισε ο κ. Φιλίππου.

Η διευθύντρια του Ημερήσιου Σχολείου «Βασίλειος Σπυρόπουλος» της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ, Αθηνά Κρομμύδα, ανέφερε ότι πρόκειται για μία εξαιρετική και πολύ σημαντική τελετή που προάγει τις αξίες του Ελληνισμού. «Η Ομογένειά μας πρέπει να βασίζεται στις ελληνικές αρχές με καλλιέργεια ψυχής και νου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάποτε ο Πλούταρχος είχε πει ότι το μόνο αθάνατο και θείο είναι η Παιδεία. Χαίρομαι και συγχαίρω τους Καστοριανούς διότι το πιστεύουν και το τηρούν. Μακάρι και οι άλλοι σύλλογοι να πραγματοποιούν παρόμοιες τελετές τιμώντας την Παιδεία» τόνισε η κ. Κρομμύδα.

Ο πολιτειακός γερουσιαστής Νέας Υόρκης και υποψήφιος δήμαρχος με το κόμμα των Δημοκρατικών, Τόνι Αβέλα, συνεχάρη μέσω του «Ε.Κ.» τους μαθητές για τη βράβευσή τους, όπως και τον σύλλογο των Καστοριανών για τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την προώθηση του Ελληνισμού στις νέες γενιές.

Τα ονόματα των μαθητών – φοιτητών που βραβεύθηκαν ανά κατηγορία σπουδών:

Διδακτορικό: Χριστίνα Μακρή – Δικηγορική, Ντένις Ανδρεόπουλος – Οδοντιατρική.

Μεταπτυχιακό: Χέθερ Τόσκος, Κατερίνα Giaccone.

Πανεπιστήμιο – Κολέγιο: Luke Polihrom, Στεφανία Ζίας, Μέρι Ανδρεοπούλου, Ευαγγελία Χρυσομαλλίδη, Πολυξένη Εμμανουήλ, Ιωάννης Πετράκης, Αλέξης Γουάρντ, Αλεξάνδρα Βασιλείου.

Ημερήσια Κοινοτικά Σχολεία: Γιώργος Γερμανάκος, (Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο), Μαρία Πανακίδη (Αγιος Δημήτριος), Αλεξάνδρα Στρατηγάκη (Αργύριος Φάντης), Αικατερίνα Μπαλσάν (Ουίλιαμ Σπυρόπουλος, Αγιος Νικόλαος).

Φωτογραφία – Βίντεο: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη

Περισσότερες φωτογραφίες στο ekirikas.com

περισσότερα
Back to top button