• Επικοινωνία

m.Φούιτ.gr

  • Πρωτοσέλιδο
  • Καστοριά
  • Δυτική Μακεδονία

    • 27/02/2018in Αθλητικά, Άργος Ορεστικό, Καστοριά

      Ο ΠΑΟΚτζής από Καστοριά τηλεφωνεί μετά τα επεισόδια στην Τούμπα!

        Ο ΠΑΟΚτζής από την Καστοριά τηλεφωνεί μετά τα επεισόδια στην Τούμπα!...
    • 27/02/2018in Αθλητικά, Εκδηλώσεις, Καστοριά

      Χάντμπολ – Β΄Εθνική: Η Καστοριά υποδέχεται τα Ιωάννινα

        ΑΟΑ Καστοριάς – ΑΟ Ιωαννίνων...
    • 27/02/2018in Αθλητικά, Εκδηλώσεις, Ελλάδα, Καστοριά, τελευταίες ειδήσεις

      Τέσσερις Καστοριανούς αθλητές βράβευσε η Κωπηλατική Ομοσπονδία

      Τέσσερις Καστοριανούς κωπηλάτες που διακρίθηκαν σε διεθνείς διοργανώσεις βράβευσε χθες η ΕΚΟΦΝΣ σε μια λαμπρή τελετή. Πρόκειται για τους...
    • 27/02/2018in Αθλητικά, Άργος Ορεστικό, Καστοριά

      Τέλος από τον Παναργειακό ο προπονητής Νίκος Τσακάλης

      Σε συνάντηση της διοίκησης του Παναργειακού με τον προπονητή της ομάδας κ. Τσακάλη Νικόλαο αποφασίστηκε η...
    • 27/02/2018in Αθλητικά, Καστοριά

      Βράβευση της Θ. Εμμανουηλίδου από την Κωπηλατική Ομοσπονδία (φωτο)

      Στο αμφιθέατρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής η Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία βράβευσε χθες τους...
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Εκδηλώσεις
  • Επικοινωνία

Πώς φτιάχνουμε ηπειρώτικη κασιόπιτα;

by user / Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017 / Published in Ελλάδα

«Κάσιου» στα βλάχικα είναι το τυρί, γι΄αυτό κασιόπιτα. Λέγεται και αλευρόπιτα ή της στιγμής ή κουσμέρι ή ζαρκόπιτα (=γυμνή, δηλαδή χωρίς φύλλο, από το ζαρκός που στα ηπειρώτικα σημαίνει γυμνός). Εμείς εδώ θα φτιάξουμε της Λίλας, όπως την κατέγραψε και δημοσίευσε στο www.greekgastronomyguide.gr ο Γιώργος Πίττας.

 

Είναι η πιο συνηθισμένη ηπειρώτικη πίτα, πεντανόστιμη και πανεύκολη να τη φτιάξεις (αν και το μυστικό να την καλοψήσεις κρύβεται στις λεπτομέρειες…) έχει μακραίωνη ιστορία, γίνεται με απλά υλικά και συνοψίζει τη επινόηση της μαγείρισσας που θέλει να ταίσει γρήγορα, εύγευστα και χορταστικά όλη την οικογένεια. Εμείς τη δοκιμάσαμε σε πολλές εκδοχές και κάθε μια είχε την τσαχπινιά της. Εδώ θα σας παρουσιάσουμε την κασιόπιτα, έτσι όπως μάς την έφτιαξε η Λίλα, ένα κρύο πρωινό του Δεκέμβρη, στον ξενώνα Ανέμη, στα Κάτω Πεδινά. Με θέα απέναντι τις χιονισμένες κορφές της Τύμφης απολαμβάνουμε τη ζεστασιά της κουζίνας της, στο πατάρι του πανέμορφου ξενώνα που έφτιαξαν μαζί με τον άντρα της Παύλο Σακκά, όταν το 2007, αποφάσισαν να τα αφήσουν όλα στην Αθήνα και να έρθουν να εγκατασταθούν εδώ.

Τα υλικά για την κασιόπιτα της Λίλας είναι:

• 4 χούφτες (πλόχερα) αλεύρι
• 2 αυγά για το μείγμα + 1 αυγό για από πάνω
• Λάδι 1 φλυτζανάκι + 1-2 σφηνάκια λάδι για το ταψί
• 1 κομματάκι βούτυρο (προαιρετικά)
• 1 ποτήρι γάλα φρέσκο
• 2 ποτήρια νερό
• Αλάτι
• Περίπου 300 γρ. φέτα ή κατσικίσιο τυρί (ή και παραπάνω τυράκι αν θέλετε)

Εκτέλεση: Αλοίφω το ταψί με βούτυρο και ρίχνω τα σφηνάκια το λάδι. (Προσοχή: θέλει ταψί χαμηλό και ορθογώνιο. Στην Ήπειρο έχουν ειδικό γανωμένο ταψί για τις πίτες που το λένε σινί). Βάζω το ταψί στο φούρνο να κάψει καλά. Στο μεταξύ φτιάχνω το μείγμα. Αναμειγνύω όλα τα υλικά (εκτός από το 1 αυγό που θα βάλω από πάνω, και το βούτυρο που θα βάλω σε κομματάκια επίσης από πάνω). Τελευταίο στο μείγμα βάζω το τυρί, που το θρυμματίζω. Ρίχνω το μείγμα – που είναι χυλός – στο ταψί που καίει. Προσθέτω κομμάτια τυρί, όπου λείπει, το βούτυρο κομματάκια και το 1 αυγό χτυπημένο. Την ψήνω στο maximum του φούρνου για περίπου 50′-1 ώρα (ανάλογα με τον φούρνο). Είναι έτοιμη όταν το γύρω-γύρω είναι πολύ ξεροψημένο.
Και όπως μάς λέει η Λίλα: Να την καλοφτιάξεις, να την καλοψήσεις και να την καλοφάτε!

ΠΗΓΗ: Απολαύστε περισσότερες φωτογραφίες του Γιώργου Πίττα ανατρέχοντας στο www.greekgastronomyguide.gr

icookgreek.com

  • Tweet
Tagged under: ΣΥΝΤΑΓΗ

About user

What you can read next

POS: Τελευταία ευκαιρία ή πρόστιμο 1.500 ευρώ
Ελληνικό ξενοδοχείο ψηφίστηκε στα καλύτερα του κόσμου (βίντεο)
Συνταγή: Τούρτα Black Forest

© 2015. All rights reserved. Buy Kallyas Theme.

TOP