Ελλάδα

Το παρασκήνιο της συμφωνίας Γεννηματά – Παπανδρέου

Ευτυχές τέλος είχε τελικά το φλερτ Γεννηματά – Παπανδρέου που κατέληξε σε συμπόρευση ΠΑΣΟΚ και ΚΙΔΗΣΟ κάτω από την ομπρέλα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καθιστώντας το σχήμα ως τον ισχυρό πόλο πλέον της Κεντροαριστεράς, στην πορεία σύμπλευσης του χώρου.

Ρεπορτάζ: Αλέξης Μαυραγάνης

 Κλειδί της συμφωνίας ήταν βέβαια η φόρμουλα που βρέθηκε ώστε ο Γιώργος Παπανδρέου και τα στελέχη που τον ακολούθησαν στο εγχείρημα του ΚΙΔΗΣΟ να μην είναι αναγκασμένα να διαλύσουν το Κίνημα αλλά να ενταχθούν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, που είναι το όχημα με το οποίο θα κατέβει στις επόμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ και οι υπόλοιπες δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας. Αυτό που πάντως φαίνεται να συμφωνήθηκε και να κλείδωσε στη συνάντηση Γεννηματά – Παπανδρέου, ήταν η υπόσχεση από την πλευρά του πρώην Πρωθυπουργού ότι όταν τεθεί το θέμα ηγεσίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης από τη βάση, ο κ. Παπανδρέου δεν θα είναι υποψήφιος Πρόεδρος. Αντίθετα, αυτό που φαίνεται να έχει εξασφαλίσει ο κ. Παπανδρέου είναι μια υποψηφιότητα στην εκλογική περιφέρεια που επιθυμεί (με σοβαρή πιθανότητα αυτή της Αχαϊας, ή κάποια της Αττικής, καθότι, ως Πρώην Πρωθυπουργός εκλέγεται αυτοδικαίως, χωρίς σταυρό προτίμησης).

Ο κ. Παπανδρέου ενδιαφέρεται επίσης να διατηρήσει την ιδιότητα του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και ως Πρόεδρος μιας διεθνούς οργάνωσης θα είναι οξύμωρο να εμφανίζεται επικεφαλής ενός σχηματισμού που δεν εκπροσωπείται στη Βουλή και δεν κατεβαίνει στις βουλευτικές εκλογές – άρα και αυτή η παράμετρος βοήθησε την θετική εξέλιξη των συνομιλιών.

Ο δρόμος της ενθυλάκωσης των σχημάτων μέσα από τον φορέα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης βοηθά επίσης να διασκεδαστούν και οι αντιδράσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ως γνωστόν, ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε εκφράσει σοβαρές αντιρρήσεις στην προοπτική επανόδου του πρώην Πρωθυπουργού στο ΠΑΣΟΚ καθότι τον θεωρεί υπεύθυνο για την εκλογική καθίζηση του κόμματος στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 μετά την αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές του Ιανουαρίου. Σε κάθε περίπτωση, οι χαμηλές εκλογικές επιδόσεις του χώρου σε συνδυασμό με την ανάγκη πολιτικής επιβίωσης όλων, φαίνεται να χαμηλώνουν την ένταση της αντιπαράθεσης. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται βέβαια η πρώτη αντίδραση του κ. Βενιζέλου στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα συνέλθει την ερχόμενη Κυριακή.

Η ανάγκη πολιτικής επιβίωσης θα κρίνει πάντως σε μεγάλο βαθμό και τις αποφάσεις ανεξάρτητων βουλευτών που αυτή τη στιγμή φλερτάρουν με την ιδέα σύμπλευσης με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, όπως και βουλευτών του Ποταμιού, που βλέπουν να μην προχωράει αποφασιστικά οποιοδήποτε άλλο εγχείρημα στο χώρο του Κέντρου και αναζητούν το κατάλληλο όχημα για να εξασφαλίσουν την εκλογή στις επόμενες κάλπες. Πληροφορίες του Koolnews αναφέρουν ότι βουλευτής του Ποταμιού ζήτησε συνάντηση από τη Φώφη Γεννηματά για να συζητήσουν το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησής του σε πρώτη φάση και ένταξής του στη Συμπαράταξη σε δεύτερη. Σε κάθε περίπτωση, η εποχή ζυμώσεων και ανακατατάξεων, έχει ήδη ξεκινήσει.

koolnews.gr

περισσότερα
Back to top button