Κόσμος

Σκάνδαλο-Volkswagen: Παραδέχονται την ενοχή τους οι Γερμανοί -Τεράστια αποζημίωση

Ένα σημαντικό βήμα προς το κλείσιμο ενός από τα πιο “σκοτεινά” κεφάλαια στην ιστορία της, έκανε η Volkswagen που παραδέχθηκε την ενοχή της στο σκάνδαλο ρύπων, συμφωνώντας να αποπληρώσει 4,3 δισ. δολ. για την ευθύνη, με την οποία βαρύνεται, ενώ οι αμερικανικές Αρχές ανακοίνωσαν και ποινές σε βάρος πέντε νέων προσώπων.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του διακανονισμού της με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, η VW παραδέχθηκε την ενοχή της για τις κατηγορίες για συνωμοσία, παρακώλυση της Δικαιοσύνης και τη χρήση ψευδών στοιχείων για την εισαγωγή αυτοκινήτων στις ΗΠΑ.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ομολόγησε, επί της ουσίας, πως επόπτες και εργαζόμενοι συναινούσαν στην εξαπάτηση των Αρχών και των πελατών, από το 2006 έως το 2015. Μάλιστα, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που έρχονται στο “φως” της δημοσιότητας από το ομοσπονδιακό δικαστήριο, δεκάδες εργαζόμενοι κατέστρεφαν σχετικά αρχεία, ακόμη και αφ’ότου ξέσπασε το σκάνδαλο τον Σεπτέμβριο του 2015.

Υπενθυμίζεται πως το 2015, η εταιρεία είχε παραδεχθεί πως είχαν τοποθετηθεί τα επίμαχα “πειραγμένα” λογισμικά, με τα οποία παραποιούνταν οι μετρήσεις από τους ελέγχους ρύπων, σε περίπου 11 εκατομμύρια αυτοκίνητα diesel παγκοσμίως. Με τον διακανονισμό, το κόστος τους σκανδάλου ανέρχεται στα 23 δισ. δολ. σε ΗΠΑ και Καναδά, αναγκάζοντας την VW να αυξήσει το ποσό που προορίζεται για την αποπληρωμή των προστίμων και την αποζημίωση των πελατών της, το οποίο τώρα αγγίζει τα 19,1 δισ. δολ..

Αν και με την εν λόγω εξέλιξη, η εταιρεία κλείνει μια εκκρεμότητα με τις αμερικανικές ομοσπονδιακές Αρχές, η VW βρίσκεται ακόμη αντιμέτωπη με άλλες έρευνες εισαγγελέων, αλλά και με την ποινική έρευνα και μηνύσεις στη Γερμανία.

capital.gr

περισσότερα
Back to top button