Ελλάδα

Σκλαβενίτης: Απαντήσεις για το θέμα του Μαρινόπουλου –Τι θα γίνει με εργαζόμενους & καταστήματα

Αταλάντευτη παραμένει η βούληση της οικογένειας Σκλαβενίτη να συμβάλει στη διάσωση της «Μαρινόπουλος», παρά την καθυστέρηση που παρατηρείται στην επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης από τη Δικαιοσύνη. Αυτό επισημαίνουν πηγές της οικογένειας που μίλησαν στην «Ημερησία», εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι η ετυμηγορία του αρμόδιου δικαστηρίου θα εκδοθεί μέσα στον Ιανουάριο. Αισιοδοξία υπάρχει και για την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία εκτιμάται πως θα ανακοινωθεί εντός των χρονικών ορίων που έχουν τεθεί.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τους αργούς ρυθμούς, με τους οποίους κινούνται οι εκπρόσωποι της Θέμιδος για μια τόσο σημαντική υπόθεση, η οποία εκτός από τους τους περίπου 11.000 εργαζόμενους και περίπου 2.500 προμηθευτές της άλλοτε πανίσχυσης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, θα επηρεάσει το σύνολο του λιανεμπορίου και στέκονται στη σημασία που έχει η έγκαιρη έκδοσης της απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Οι ίδιες πηγές, κληθείσες να σχολιάσουν τον σκεπτικισμό που αναπτύσσεται τελευταία στην αγορά σχετικά με τη δυνατότητα ανάκαμψης του Μαρινόπουλου, μετά την εξάντληση και των τελευταίων χρημάτων της ενδιάμεσης χρηματοδότησης που «κρατούσαν» ζωντανή την αλυσίδα, αλλά και του δυσμενούς κλίματος στην οικονομία ξεκαθαρίζουν πως οι διοικούντες την «Σκλαβενίτης» εξακολουθούν να πίστευουν στην επιτυχία του εγχείρηματος, και προσθέτουν πως σε διαφορετική περίπτωση δεν θα συμμετείχαν στην όλη διαδικασία. Αναφορικά με την πτώχευση της εταιρείας «Ζήνων» και την εκποίηση των 16 καταστημάτων που μίσθωνε στην «Μαρινόπουλος» απαντούν λέγοντας πως τα σημεία, σε αντίθεση με όσα γράφονται, δεν πρόκειται να «φύγουν» από το δίκτυο της αλυσίδας ακόμη και αν αλλάξουν ιδιοκτήτες, καθώς τα μισθωτήρια συμβόλαια έχουν διάρκεια μέχρι και τις αρχές του 2020.

Ξεκαθαρίζουν επίσης πως δεν υπάρχουν σχέδια εξαγοράς των συγκεκριμένων ακινήτων, καθώς δεν θεωρούν πως έχει νόημα, μια τέτοια εξαγορά. Να σημειωθεί πως με βάση το αρχικό business plan που έχουν καταστρώσει οι πιστώτριες τράπεζες με τη διοίκηση της «Σκλαβενίτης», προβλέπεται ότι μέσα στην επόμενη διετία το δίκτυο της «Μαρινόπουλος» υπό την «ομπρέλα» του νέου επενδυτή θα ξεπεράσει σε πωλήσεις το 1 δισ. ευρώ, ανακτώντας το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων που έκανε στο τέλος του 2015 και ταυτόχρονα θα φθάσει σε brake even (δηλαδή δεν θα έχει ζημιές και ίσως εμφανίσει τα πρώτα κέρδη).

Αδειάζει η κλεψύδρα

Όλα τα σχέδια πάντως, περνούν σε «δεύτερη μοίρα», καθώς αυτό που προέχει τη δεδομένη στιγμή είναι η επικύρωση της συμφωνιας διάσωσης από τους δικαστές πολύ πριν από τις 14 Φεβρουαρίου, οπότε εκπνέει η προθεσμία για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Δύο εβδομάδες νωρίτερα, στις 30 Ιανουαρίου λήγει και η προστασία της αλυσίδας από τους πιστωτές, η οποία σύμφωνα με νομικούς κύκλους μπορεί να επεκταθεί χρονικά. Εργαζόμενοι και προμηθευτές κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα», με τους πρώτους να μην έχουν λάβει τον μισθό του Δεκεμβρίου και δεν εφησυχάζουν παρά τις διαβεβαιώσεις κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντα ότι το ζήτημα θα λήξει θετικά.

Του Γιώργου Μανέττα

Πηγή: imerisia.gr

περισσότερα
Back to top button