Κόσμος

«Προστατεύστε την Δημοκρατία»: Η αποχαιρετιστήρια ομιλία Ομπάμα

Το Σικάγο, την πόλη όπου πριν από οχτώ χρόνια πανηγύρισε την πρώτη του εκλογική νίκη, επέλεξε ο Μπαράκ Ομπάμα για να εκφωνήσει την αποχαιρετιστήρια ομιλία του.

Λίγες ημέρες πριν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, κάλεσε τους Αμερικανούς να υπερασπιστούν την Δημοκρατία από τις σύγχρονες απειλές και αναφέρθηκε στην παρακαταθήκη της διακυβέρνησής του.

 «Αν σας έλεγα οχτώ χρόνια πριν ότι η Αμερική θα επέστρεφε από την μεγάλη ύφεση… Αν σας έλεγα ότι θα ανοίγαμε νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με τον κουβανικό λαό, ότι θα σταματούσαμε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν χωρίς να ρίξουμε ούτε τουφεκιά, ότι θα εξουδετερώναμε τον εγκέφαλο της 11ης Σεπτεμβρίου…. ίσως να θεωρούσατε ότι θέταμε τον πήχη πολύ ψηλά. Αλλά τα καταφέραμε. Η Αμερική είναι καλύτερη και ισχυρότερη χώρα, από αυτή που παραλάβαμε».

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε στην φυλετική βία και τις οικονομικές ανισότητες που διχάζουν τις ΗΠΑ και έκανε έκκληση να μην αγνοηθούν οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων για την κλιματική αλλαγή, κάτι που όπως επισήμανε θα φέρει τις μελλοντικές γενιές αντιμέτωπες με τις συνέπειες.

Υπερασπίστηκε για ακόμα μια φορά το Obamacare, λέγοντας ωστόσο ότι αν κάποιος καταφέρει να βρει έναν φθηνότερο τρόπο να ασφαλίσει περισσότερους Αμερικανούς θα τον στηρίξει δημοσίως.

Κάλεσε τους Αμερικανούς να ανοικοδομήσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και έκλεισε την αποχαιρετιστήρια ομιλία του υπενθυμίζοντας το περίφημο σύνθημα που τον οδήγησε στον Λευκό Οίκο: «Ναι μπορούμε».

Τέλος, εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε την σύζυγό του Μισέλ και τις κόρες του για την συμπαράστασή τους, ενώ απένειμε τα εύσημα στον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

gr.euronews.com

 

περισσότερα
Back to top button