Ελλάδα

Κυπριακό: Μίλησαν στο τηλέφωνο ο Τσίπρας με τον Ερντογάν – ηχηρή παρέμβαση και από το Βερολίνο

Στο τηλέφωνο μίλησαν σύμφωνα με πληροφορίες το απόγευμα της Δευτέρας ο έλληνας πρωθυπουργός με τον τούρκο Πρόεδρο. Αλέξης Τσίπρας και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, για το Κυπριακό, ενώ συμφώνησαν πως πρέπει να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα στη διάσκεψη της Γενεύης.

Η συνομιλία των δύο ανδρών διήρκεσε περισσότερο από μία, με τον πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει στον τούρκο Πρόεδρο τις ελληνικές θέσεις για τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Διατύπωσε, μάλιστα, την εκτίμηση ότι πιθανή λύση στο Κυπριακό θα έχει θετική επίδραση στον κυπριακό λαό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, ο κ. Τσίπρα εξήγησε στον Ταγίπ Ερντογάν ότι θα μεταβεί στη Γενεύη μόνο εφόσον διαφανεί πιθανότητα συμφωνίας. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν τέλος, να επανεκτιμήσουν τα δεδομένα την παραμονή της Πολυμερούς.

Στο μεταξύ, παρέμβαση για το Κυπριακό υπήρξε και από το Βερολίνο, με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών να τονίζει ότι η επίλυση του ζητήματος δεν είναι μόνο περιφερειακής, αλλά ευρωπαϊκής σημασίας. Το ζητούμενο για την επίλυση του Κυπριακού είναι όλες οι πλευρές «να τηρήσουν μια ευνοϊκή στάση και να είναι διατεθειμένες να στηρίξουν τα μέτρα που είναι αναγκαία», είπε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος, ενώ ζήτησε από Αθήνα και Άγκυρα να σεβαστούν τους συμβιβασμούς στους οποίους θα καταλήξουν οι δύο κοινότητες.

Η εκτίμηση του Βερολίνου πάντως είναι ότι τόσο ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είναι διατεθειμένοι για «δύσκολους και επώδυνους συμβιβασμούς» έτσι ώστε να ξεπεραστεί η «αφόρητη διαίρεση» της νήσου. Στην ερώτηση της Deutsche Welle κατά πόσο θα πρέπει να αναμένεται λύση αυτήν εβδομάδα ο εκπρόσωπος απάντησε πως «το μενού είναι έτοιμο, αλλά να δούμε αν θα σερβιριστούν όλα τα πιάτα.»

Προηγουμένως ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ σε ανακοίνωση του εκτιμούσε ότι οι διαπραγματεύσεις στην Γενεύη για την επανένωση βρίσκονται στην «τελική ευθεία». Παράλληλα, εξέφραζε την ελπίδα ότι η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά «δεν θα χάσουν το θάρρος τους και θα αναζητήσουν συμβιβασμούς και στα υπόλοιπα διαφιλονικούμενα ζητήματα», ενώ καλούσε τις εγγυήτριες δυνάμεις να συμβάλουν έτσι ώστε να επιτευχθεί «μια καλή λύση» και να «στεφθεί με επιτυχία η θέληση των Κυπρίων για επανένωση». Εξάλλου «το γεγονός ότι για πρώτη φορά θα συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις και οι εγγυήτριες δυνάμεις είναι» σύμφωνα με τον Στάινμαϊερ «καλό σημάδι».

koutipandoras.gr

περισσότερα
Back to top button