Κόσμος

ΗΠΑ: 25% μείωση των θανάτων από καρκίνο – Πού αποδίδεται

Κατά 25% έχει μειωθεί η θνησιμότητα από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, αποκαλύπτει νέα έκθεση της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρίας (ACS).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ACS,  το 2017, περίπου 1,7 εκατομμύρια Αμερικανοί θα διαγνωστούν με καρκίνο και περίπου 600.000 καρκινοπαθείς θα χάσουν τη ζωή τους.

«Η μείωση στη θνησιμότητα από καρκίνο είναι κυρίως αποτέλεσμα της μεγάλης μείωσης στις τέσσερις κύριες αιτίες θανάτου από τη νόσο  (των καρκίνων του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη ),  που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των θανάτων από καρκίνο», σημείωσε η συγγραφέας της έκθεσης, Rebecca Siegel, Στρατηγικός Σύμβουλος για την Έρευνα της Επιτήρησης και των Υπηρεσιών Υγείας της Εταιρίας.

«Η πρόοδος αυτή οφείλεται στην υποχώρηση του επιπολασμού του καπνίσματος που ξεκίνησε στη δεκαετία του 1960 και τις βελτιώσεις στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου», εξηγεί η Siegel.

Το αποτέλεσμα είναι να παρατηρούνται περίπου 2 εκατομμύρια λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο από ό, τι θα αναμενόταν εάν τα ποσοστά θνησιμότητας από τη νόσο παρέμεναν στο αποκορύφωμά τους.

Ωστόσο, δεν έχουν ωφεληθεί όλοι εξίσου. Όπως σημειώνει η Siegel, αν και οι άνδρες εξακολουθούν να έχουν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο και να πεθάνουν από τη νόσο, σε σύγκριση με τις γυναίκες, ο συνολικός κίνδυνος των ανδρών για την ανάπτυξη καρκίνου έχει μειωθεί, ενώ το ποσοστό για τις γυναίκες παραμένει αμετάβλητο.

«Η μείωση στα ποσοστά θανάτου καρκίνο μεταξύ των ανδρών αποδίδεται στη μεγάλη μείωση της εμφάνισης των καρκίνων του προστάτη, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40 % των καρκίνων που διαγιγνώσκονται σε άνδρες», εξηγεί η Siegel.

Αντίθετα, τα ποσοστά για τους δύο καρκίνους που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 40% όλων των περιπτώσεων μεταξύ των γυναικών – του μαστού και της μήτρας (ενδομήτριο) – παρέμειναν σταθερά. Επιπλέον, η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς μεταξύ των γυναικών αυξήθηκε σχεδόν κατά 5 % το χρόνο, ενώ ο καρκίνος του πνεύμονα μειώθηκε με τη μισή ταχύτητα συγκριτικά με τους  άνδρες.
Η έκθεση, η οποία περιέχει στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Εθνικό Πρόγραμμα Μητρώων Καρκίνου των ΗΠΑ, την Ένωση Κεντρικών Μητρώων Καρκίνου της Βόρειας Αμερικής και το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση CA: A Cancer Journal for Clinicians.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι το ποσοστό θανάτου από καρκίνο κορυφώθηκε το 1991, ενώ στη συνέχεια ξεκίνησε μια σταθερή «ολίσθηση» κατά περίπου  1,5 %, ανά έτος, μεταξύ ανδρών και γυναικών μέχρι το 2014.

Την ίδια στιγμή, οι διαγνώσεις καρκίνου μειώθηκαν κατά περίπου 2 %, ανά έτος, στους άνδρες, ενώ διατηρήθηκαν αμετάβλητες στις γυναίκες.
Παρόλα αυτά, τα ευρήματα έδειξαν ότι οι άνδρες εξακολουθούν να έχουν  20 %  περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο και 40 % περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τη νόσο από ό, τι οι γυναίκες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό οφείλεται στο μεγαλύτερο ποσοστό παραγόντων κινδύνου για καρκίνο μεταξύ των ανδρών. Για παράδειγμα, οι άνδρες πίνουν και καπνίζουν περισσότερο από τις γυναίκες, και αυτές οι συνήθειες πιθανόν να οδηγούν σε τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος μεταξύ των ανδρών, σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Φυλετικά κενά υπάρχουν, αν και δεν είναι τόσο σημαντικά όπως και στο παρελθόν. Ενώ οι μαύροι άνδρες το 2014 είχαν 21% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο σε σύγκριση με τους λευκούς, ο αριθμός αυτός είναι αρκετά βελτιωμένος σε σχέση με το 1990, που ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος για τους μαύρους κατά 47%.
Όσον αφορά στις μαύρες γυναίκες, τα αντίστοιχα ποσοστά μειώθηκαν από 20 %  το 1998 σε 13 % το 2014.
Οι συγγραφείς της μελέτης θεωρούν ότι ο νόμος καθολικής ασφάλισης του Ομπάμα (Obamacare) ενδέχεται να έχει παίξει σημαντικό ρόλο, δεδομένου ότι το ποσοστό των ανασφάλιστων μαύρων Αμερικανών μειώθηκε από το 21 % το 2010 (πριν περάσει ο νόμος) σε μόλις 11 %  το 2015.

stogiatro.gr

περισσότερα
Back to top button