Κόσμος

Από τη φαβέλα στα σαλόνια και μετά στο κελί

Το παρελθόν της Φρανσουάζ Σόουζα Ολιβέιρα πριν γνωρίσει τον Ελληνα πρέσβη είναι θολό και ελάχιστα πράγματα έχουν βγει στην επιφάνεια για τον πρότερο βίο της.

Αν και ο Τύπος μέχρι πρόσφατα την ανέφερε ως σύζυγο του Κυριάκου Αμοιρίδη και η ίδια χρησιμοποιούσε στις εμφανίσεις της και στον λογαριασμό της στα social media το επώνυμό του, η αλήθεια είναι πως εκείνος δεν την είχε παντρευτεί ποτέ.

Το «Εθνος» μίλησε με ανθρώπους από το περιβάλλον του αδικοχαμένου πρέσβη, οι οποίοι μας αποκάλυψαν πως η Φρανσουάζ μεγάλωσε στη φαβέλα του Νόβα Ιγκουασού στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Πρόκειται για μια τεράστια φαβέλα 800.000 κατοίκων, η οποία απέχει 28 χιλιόμετρα από το Ρίο. Με τον Αμοιρίδη γνωρίστηκαν πριν από 16 χρόνια, όταν εκείνη ήταν περίπου 25 ετών. Ο έρωτάς τους ήταν κεραυνοβόλος και είχε ως καρπό του τη 10χρονη κόρη τους Τζούλια.

 Ελληνας επιχειρηματίας, ο οποίος δραστηριοποιείται στη Βραζιλία και γνώριζε τον Αμοιρίδη και τη σύντροφό του, μας λέει: «Το 2004 πήγα στη Βραζιλία για δουλειές και εκείνη την περίοδο γνώρισα τον Κυριάκο Αμοιρίδη, ο οποίος από το 2001 μέχρι το 2004 ήταν πρόξενός μας στο Ρίο. Τότε είχα βγει 2-3 φορές μαζί του για φαγητό και σε όλες τις εξόδους μας συνοδευόταν από τη Φρανσουάζ. Μου είχε αναφέρει πως στο παρελθόν υπήρξε παντρεμένος με Ελληνίδα και ότι τη Φρανσουάζ την είχε γνωρίσει σε ένα ταξίδι του στη Βραζιλία λίγο πριν γίνει πρόξενος. Εκείνη ήταν μια εντυπωσιακή νεαρή γυναίκα και εκείνος ένας άνθρωπος έξω καρδιά, ο οποίος έδειχνε πολύ ερωτευμένος. Είναι πράγματι κρίμα που χάθηκε με αυτόν τον τρόπο. Συγγενείς και φίλοι μου στη Βραζιλία αναρωτιούνται πώς ένας πρέσβης κυκλοφορούσε και έμενε σε φαβέλα. Είναι τρομερά επικίνδυνα στο Νόβα Ιγκουασού».

Θεσσαλονικιός
Ο Αμοιρίδης ανέφερε συχνά σε φίλους του τη Φρανσουάζ και την κόρη τους Τζούλια, η οποία, όπως έλεγε, μοιάζει εκπληκτικά στη μητέρα του. «Ο ίδιος μου είχε αναφέρει πως καταγόταν από τη Βέροια, ότι έχασε τον πατέρα του σε μικρή ηλικία και πως η μητέρα του τον μεγάλωσε μόνη της. Σπούδασε στη Νομική Θεσσαλονίκης και θεωρούσε τον εαυτό του Θεσσαλονικιό. Από τη συμπρωτεύουσα καταγόταν και η πρώτη του σύζυγος.

Το 2012 δέχτηκε το πόστο στη Λιβύη, το οποίο δεν θεωρείτο και ό,τι καλύτερο για έναν διπλωμάτη, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει ως στοιχείο υπέρ του για να διεκδικήσει αργότερα το πόστο του πρέσβη στην Μπραζίλια. Εμεινε συνολικά 20 μήνες και όταν γύρισε πίσω πίεσε με όποιον τρόπο μπορούσε να τον στείλουν στη Βραζιλία και τελικά τα κατάφερε. Τη Φρανσουάζ τη γνώρισα τον Οκτώβριο του 2015, όταν ο Κυριάκος είχε την επιμέλεια της Διεθνούς Διάσκεψης Αθηνών με θέμα τον θρησκευτικό και πολιτιστικό πλουραλισμό και την ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή. Τότε μου τη σύστησε. Εδειχνε χαμηλού προφίλ και δεν είχε καμία σχέση εμφανισιακά με τη γυναίκα που είδα αυτές τις ημέρες στις φωτογραφίες», αναφέρει άνθρωπος από το περιβάλλον του Κυριάκου Αμοιρίδη στο «Εθνος».

Η Φρανσουάζ δίπλα στον Κυριάκο Αμοιρίδη στον χορό «Olympia Magic Ball», που πραγματοποιήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2016 με θέμα την αρχαία Ολυμπία.

Η Φρανσουάζ δίπλα στον Κυριάκο Αμοιρίδη στον χορό «Olympia Magic Ball», που πραγματοποιήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2016 με θέμα την αρχαία Ολυμπία.

Ο Αμοιρίδης έφτασε στην Μπραζίλια στο τέλος του 2015 για να αναλάβει καθήκοντα πρέσβη. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι οποίοι διεξήχθησαν στη Βραζιλία, έφεραν τη χώρα μας και κατ’ επέκταση τον Ελληνα πρέσβη στο προσκήνιο. Εκείνος ήταν ο επίτιμος προσκεκλημένος σε πολλές εκδηλώσεις, στις οποίες άλλοτε συνοδευόταν από τη Φρανσουάζ και άλλοτε πήγαινε μόνος του. Στις 2 Φεβρουαρίου 2016 εμφανίστηκε και φωτογραφήθηκε μαζί της στον χορό «Olympia Magic Ball», στο πολυτελές ξενοδοχείο «Copacabana Palace». Πρόκειται για ένα φημισμένο γεγονός που διοργανώνεται στο πλαίσιο του καρναβαλιού και στο οποίο το «παρών» δίνει η οικονομική ελίτ της χώρας. Κάθε χρόνο έχει διαφορετικό θέμα. Πέρυσι, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, ο χορός είχε ως θέμα την αρχαία Ολυμπία.

Μια ακόμα εμφάνιση που πραγματοποίησαν μαζί ο Αμοιρίδης και η σύντροφός του ήταν στα εγκαίνια της έκθεσης «Legados da Grecia» (Κληρονομιά της Ελλάδας), τον περασμένο Αύγουστο στο εμπορικό κέντρο Ribeirao Shopping στο Σάο Πάολο. Η έκθεση, η οποία εγκαινιάστηκε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, πρόβαλλε την ιστορία του αθλητισμού στην αρχαιότητα. Σε εκείνη την εκδήλωση η Φρανσουάζ ήταν το κεντρικό πρόσωπο και φωτογραφήθηκε ως κυρία Αμοιρίδη.

«Εχανε τον έλεγχο»
Ανθρωποι που τους γνώριζαν λένε πως η σχέση του Ελληνα πρέσβη με τη Βραζιλιάνα σύντροφό του δεν ήταν πάντα ήρεμη και πως οι δυο τους καβγάδιζαν συχνά: «Εκείνη δεν εργαζόταν, όμως είχε μάθει σε μια άνετη ζωή. Ο Κυριάκος συντηρούσε την ίδια και το παιδί τους εξ ολοκλήρου. Η Φρανσουάζ είπε στις Αρχές πως εκείνος έπινε και την κακομεταχειριζόταν. Τον ισχυρισμό της όμως κατέρριψαν οι συγγενείς της, οι οποίοι δήλωσαν πως ήταν εξαιρετικός άνθρωπος. Η αλήθεια είναι ότι ο Κυριάκος δεν είχε καμία εξάρτηση από το αλκοόλ, αντιθέτως η Φρανσουάζ είναι αυτή που έπινε και κάποιες φορές έχανε τον έλεγχο. Οταν πήγε πρέσβης στην Μπραζίλια, στην αρχή έμεναν μαζί. Δυστυχώς όμως καβγάδιζαν συχνά. Ισως για οικονομικά θέματα ή όταν εκείνη έπινε… αλλά μπορεί να υπήρχαν και άλλοι λόγοι. Το αποτέλεσμα ήταν να ακούν τους καβγάδες τους οι συνεργάτες του. Εκείνος, μη θέλοντας να εκτεθεί, λέγεται πως της ζήτησε να επιστρέψει στο Ρίο μαζί με την κόρη τους, όπου και τους επισκεπτόταν τακτικά. Το ζευγάρι διατηρούσε δύο σπίτια στο Ρίο. Ενα στο πολυτελές παραθαλάσσιο θέρετρο Μπάχα ντα Τιζούκα και ένα στη φαβέλα Νόβα Ιγκουασού, στην οποία μεγάλωσε η Φρανσουάζ. Αυτό κατά τη γνώμη μου ήταν το λάθος του.

Η Φρανσουάζ (δεξιά) μαζί με τη Μαρία Σοφούλη, υπάλληλο της πρεσβείας (αριστερά) και τη Ναυσικά Παππά (δεύτερη από αριστερά), μέλος της ελληνικής κοινότητας στην Μπραζίλια, στις 11 Ιουνίου 2016 κατά τη διάρκεια του πάρτι γενεθλίων της κόρης της, Τζούλια, στην πρεσβευτική κατοικία.

Η Φρανσουάζ (δεξιά) μαζί με τη Μαρία Σοφούλη, υπάλληλο της πρεσβείας (αριστερά) και τη Ναυσικά Παππά (δεύτερη από αριστερά), μέλος της ελληνικής κοινότητας στην Μπραζίλια, στις 11 Ιουνίου 2016 κατά τη

Δεν μπορεί ένας πρέσβης να μένει σε μια τόσο επικίνδυνη περιοχή και να κυκλοφορεί μόνος του. Εξέθεσε τον εαυτό του σε κίνδυνο και χάθηκε άδικα. Μέχρι και τις 24 Δεκεμβρίου βρισκόταν στην πρεσβεία μας στην Μπραζίλια και φαίνεται πως πήγε στο Ρίο τα Χριστούγεννα. Θεωρώ πως είχε συγκεντρώσει αρκετά χρήματα γιατί είχε υπηρετήσει σε πόστα που του είχαν αποφέρει καλές αμοιβές.

Ο νόμος στη Βραζιλία σε ανθρώπους που δεν έχουν παντρευτεί αλλά έχουν μοιραστεί έστω και έξι μήνες την ίδια στέγη και μάλιστα έχουν αποκτήσει παιδί μαζί, τους παραχωρεί στα θέματα της περιουσίας τα ίδια δικαιώματα με τους έγγαμους», λέει στο «Εθνος» φίλος του Κυριάκου Αμοιρίδη.

‘ΛΑΤΡΕΥΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ’

«Ο Κυριάκος μου είχε πει πως με τη Φρανσουάζ είχε αποκτήσει μία κόρη, η οποία μοιάζει φοβερά στη μητέρα του. Το λάτρευε αυτό το παιδί. Τώρα διαβάζω στον Τύπο πως δεν είναι βέβαιο αν είναι βιολογικό του παιδί. Δεν μπορώ να σας απαντήσω σε αυτό, γνωρίζω όμως από κοινούς μας φίλους πως το κοριτσάκι το έχει συμπεριλάβει στην οικογενειακή του μερίδα στη Βέροια», αναφέρει άνθρωπος από το περιβάλλον του πρέσβη.

ΜΑΓΔΑ ΛΙΒΕΡΗ

ethnos.gr

περισσότερα
Back to top button