ΕλλάδαΚόσμος

Έφοδος στα γραφεία της Novartis – Έρευνα για χρηματισμούς εκατοντάδων γιατρών

Απρόβλεπτες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, η οποία εδώ και λίγο καιρό βρίσκεται στο μικροσκόπιο και των ελληνικών εισαγγελικών αρχών. Έρευνα στα γραφεία της φαρμακευτικής πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν λίγες ημέρες, με εντολή των εισαγγελέων Διαφθοράς.

Απόπειρα αυτοκτονίας με ουρά… σκανδάλου

Στο μεταξύ, το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς, οι πελάτες και οι εργαζόμενοι στο μπαρ που βρίσκεται στον 13ο όροφο του ξενοδοχείου Hilton είδαν έναν άνδρα να βγαίνει έξω και να απειλεί να πέσει στο κενό.

Ειδοποιήθηκαν η Αστυνομία και η Πυροσβεστική και επί μία ώρα γίνονταν προσπάθειες ώστε να μεταπειστεί ο επίδοξος αυτόχειρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ζητούσε να έρθει στο σημείο η προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, που έχει αναλάβει και τη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis.

Τελικά, οι αστυνομικοί με τη βοήθεια ειδικού διαπραγματευτή έπεισαν τον άνδρα να μην πέσει και στη συνέχεια τον μετέφεραν στο Α.Τ. Συντάγματος.

Αποκαλύφθηκε ότι πρόκειται για έναν 44χρονο (τα στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας μας), που είναι σημαντικό στέλεχος της Novartis με έδρα στην Ελβετία και ο οποίος κάνει συχνά το ταξίδι Αθήνα-Βασιλεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η «Εφ.Συν.», ο άνθρωπος αυτός είναι χημικός και εργάζεται για λογαριασμό της εταιρείας από το 2010.

Από τα μέσα Δεκεμβρίου ξεκίνησε μεγάλη έρευνα

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως οι εισαγγελείς από τα μέσα Δεκεμβρίου έχουν ξεκινήσει μεγάλη έρευνα μετά τα στοιχεία για δωροδοκίες κρατικών λειτουργών και γιατρών που είδαν το φως της δημοσιότητας, με αφορμή την έρευνα που διεξάγεται στις ΗΠΑ και αφορά καταγγελίες δύο πρώην στελεχών της για αθέμιτες πρακτικές προκειμένου να βελτιώσει τη θέση της στην ελληνική αγορά.

Εντός των συνόρων, έρευνα είχε διαταχθεί από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου μετά από φάκελο με καταγγελίες και δημοσιεύματα που είχε προσκομίσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι εισαγγελείς Διαφθοράς, ζήτησαν από τα αρμόδια όργανα την εξονυχιστική έρευνα στα γραφεία της εταιρίας προκειμένου να συγκεντρωθούν στοιχεία για την υπόθεση, ηλεκτρονικά και έγγραφα, που σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα αφορά χρηματισμούς εκατοντάδων γιατρών αλλά και πολλών άλλων προσώπων που σχετίζονται με «χώρους επιρροής» προκειμένου να εξυπηρετηθεί η εταιρία.

Ήδη στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής έχουν ζητηθεί στοιχεία από τις αμερικανικές αρχές.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται τον προηγούμενο Αύγουστο και την έφερε στο φως δημοσίευμα του ιστότοπου iefimerida.gr.

Τότε, κατατέθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ -η Novartis είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο- μια αναφορά από δικηγορικό γραφείο που περιλάμβανε τις καταγγελίες δύο πρώην στελεχών της Novartis στην Ελλάδα για αθέμιτες μεθόδους που χρησιμοποιούσε η εταιρεία για χρόνια, προκειμένου να εδραιώσει και να βελτιώσει τη θέση της στην ελληνική αγορά.

Η θέση των δύο πρώην υπαλλήλων τούς επέτρεπε να γνωρίζουν και να έχουν αποδείξεις, σύμφωνα πάντα με την αναφορά, σχετικά με δωροδοκίες αξιωματούχων, δημόσιων λειτουργών και γιατρών από την εταιρεία, προκειμένου να παίρνουν ευνοϊκές αποφάσεις για την εταιρεία και να συνταγογραφούνται τα φάρμακά της.

Οι πληροφοριοδότες κατέθεσαν εκατοντάδες έγγραφα που αποδεικνύουν καταβολές χρηματικών ποσών σε ιδιώτες γιατρούς, αλλά κυρίως σε γιατρούς που εργάζονταν στο Δημόσιο ή στο ασφαλιστικό σύστημα υγείας.

Επίσης, κατέθεσαν ονόματα εταιρειών μέσω των οποίων η εταιρεία ξέπλενε χρήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία ελέγχεται για τέτοιες πρακτικές, μια και κατηγορήθηκε για αντίστοιχες περιπτώσεις στη Νότια Κορέα, την Τουρκία, την Κίνα αλλά και στις ΗΠΑ.

Νωρίτερα σήμερα, πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης έκαναν λόγο για «καταιγιστικές εξελίξεις» στην υπόθεση της ”Novartis” ενώ επισημαίνεται πως «σε κάθε περίπτωση, η δικαστική έρευνα θα είναι γρήγορη και σε βάθος».

efsyn.gr

 

περισσότερα
Back to top button