Άργος ΟρεστικόΚαστοριάΠαλαιά ΚαστοριάΠρόσωπα

Μαρίκα Βελουδίου: Η πρώτη ελληνίδα ξεναγός με καταγωγή από το Βογατσικό

Η Μαρίκα Βελουδίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1894, εγγονή του Αθανασίου Ρουσόπουλου από το Βογατσικό. Έχασε νωρίς τους γονείς της (σε ηλικία τρισήμισι ετών τη μητέρα και έντεκα τον πατέρα της Δημήτριο, καθηγητή μαθηματικών). Αδελφός της ήταν ο Θάνος Βελούδιος που -εκτός των άλλων- υπήρξε από τους πρώτους Έλληνες αεροπόρους κατά τους Βαλκανικούς πολέμους. Η Μαρίκα Βελουδίου  πραγματοποίησε δύο γάμους και έναν αρραβώνα, χωρίς ευτυχή συνέχεια.

Ξεκίνησε τις σπουδές της στην Αθήνα ως το 1910 και συνέχισε στη Γερμανία με σπουδές παιδο-οικοκυρικής (1911-1914). Αργότερα παρακολούθησε συστηματικά μαθήματα στο σύλλογο «Αθήναιον». Συνεργάστηκε στις Δελφικές Γιορτές του ζεύγους Σικελιανού το 1927. Παρακολούθησε ιστορία και αρχαιολογία στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1929 έδωσε εξετάσεις για το δίπλωμα ξεναγού, άσκησε το επάγγελμα για περισσότερα από πενήντα χρόνια και δίδαξε στη Σχολή μετεκπαίδευσης του προσωπικού της Τουριστικής Αστυνομίας από τη σύστασή της το 1934. Θεωρείται η πρώτη Ελληνίδα ξεναγός.

 

Στη φωτογραφία (από το VOGATSIKO KASTORIAS από το αρχείο του Nicholas Peppas): Η Μαρίκα Βελουδίου ξεναγεί τον τότε διάδοχο Παύλο και την σύζυγό του Φρειδερίκη, τον Ιούνιο 1939 στον Μυστρά.

 

περισσότερα
Back to top button