Ελλάδα

4 ιδέες για χειμωνιάτικες μαρμελάδες και γλυκές σάλτσες φρούτων

Τέσσερις ολόγλυκες ιδέες, ιδανικές για να νοστιμίσουμε τα ψωμάκια, το κέικ, τις τηγανίτες ή τα τσουρεκάκια του πρωινού και να περιχύσουμε μηλόπιτες, τάρτες, τσιζκέικ ή κρέμες δίνοντάς τους νέο χαρακτήρα.

Γλυκιά σάλτσα με λεμόνι, μέλι, μήλο και μπανάνα

Υλικά: 2 μπανάνες σε κομματάκια, 1 μήλο καθαρισμένο, ψιλοκομμένο, ο χυμός 1 λεμονιού, 100 γρ. μέλι, 50 γρ. ζάχαρη, 200 γρ. νερό
Εκτέλεση: Ανακατεύουμε τις μπανάνες με το χυμό λεμονιού και τις βάζουμε μαζί με το μήλο σε κατσαρολάκι. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα βράζουμε όλα μαζί για περίπου 10’. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα περνάμε από το μπλέντερ. Διατηρούμε τη σάλτσα στο ψυγείο.

 

Μαρμελάδα μανταρίνι

Υλικά: 1 κιλό μανταρίνια, 1 λεμόνι, 2 λίτρα νερό, 1 κιλό ζάχαρη

Εκτέλεση: Μία μέρα πριν: Πλένετε καλά τα εσπεριδοειδή και τα κόβετε στα οκτώ. Αφαιρείτε τα σκληρά μέρη και τα κουκούτσια τους, τα οποία και βάζετε σε μπολ. Τα σκεπάζετε με νερό και τα αφήνετε στην άκρη. Ψιλοκόψτε και τη σάρκα από τα μανταρίνια και το λεμόνι, τα ρίχνετε σε κατσαρόλα, προσθέτετε το υπόλοιπο νερό και τα αφήνετε κι αυτά για μια μέρα να μουλιάζουν. Την επόμενη μέρα: Βάζετε την κατσαρόλα με τα φρούτα και το νερό να ζεσταίνεται σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε μέσα και το νερό των κουκουτσιών στραγγισμένο. Τα κουκούτσια και τα σκληρά μέρη των μανταρινιών τα τυλίγετε σε τουλπανάκι και τα βάζετε κι αυτά στην κατσαρόλα. Βράζετε τα φρούτα για 40΄- 45΄σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε τη ζάχαρη. Ανακατεύετε να διαλυθεί και στη συνέχεια δυναμώνετε τη θερμοκρασία. Συνεχίζετε το βράσιμο για 1 ώρα και 20΄περίπου, ώσπου να πήξει η μαρμελάδα. Ανακατεύετε κάθε τόσο με ξύλινη κουτάλα, για να μην κολλήσει η μαρμελάδα στον πάτο της κατσαρόλας. Κατεβάζετε από το μάτι την κατσαρόλα. Αφαιρείτε τυχόν αφρό από την επιφάνεια με ένα κουτάλι και το τουλπανάκι με τα κουκούτσια. Όταν κρυώσει καλά η μαρμελάδα, μοιράζετε σε αποστειρωμένα βαζάκια.

Καραμελένια σάλτσα με πορτοκάλι, ρούμι και κονιάκ

Υλικά: 500 γρ. ζάχαρη, 150 γρ. νερό, 130 ml κονιάκ, 130 ml ρούμι μαύρο, η φλούδα 1 πορτοκαλιού κομμένη σε λεπτά κορδελάκια

Εκτέλεση: Βάζουμε τη ζάχαρη με 50 γρ. από το νερό σε μία κατσαρόλα και, χωρίς να ανακατεύουμε, αφήνουμε το μείγμα να βράσει μέχρι να γίνει μία σκούρα καραμέλα. Στο μεταξύ ανακατεύουμε σε ένα μπολ το κονιάκ με το ρούμι και τη φλούδα πορτοκαλιού. Ζεσταίνουμε ελαφρώς το υπόλοιπο νερό (100 γρ.) και μόλις χλιαρύνει αρκετά, το ανακατεύουμε με τα ποτά. Έπειτα τα αδειάζουμε στην καραμέλα σιγά-σιγά, προσέχοντας να μην καούμε, γιατί θα πιτσιλάει έντονα. Προσοχή, αν τα ποτά δεν είναι αρκετά χλιαρά, η καραμέλα θα σφίξει και θα δημιουργηθούν σκληρά κομμάτια. Αφήνουμε να βράσει για λίγο, ανακατεύοντας έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Μαρμελάδα ρόδι

Υλικά: 4 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη, χυμός από 2 1/2 λεμόνια, 5 φλιτζάνια χυμό ροδιού, τα σπόρια από 3 ρόδια

Εκτέλεση: Κόβετε τα ρόδια στη μέση και αφαιρείτε τα σπόρια τους. Σε μια κατσαρόλα βράζετε το χυμό ροδιού με τη ζάχαρη για 35′ περίπου σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να αποκτήσετε σιρόπι. Προσθέτετε το χυμό από τα λεμόνια και τα σπόρια από τα ρόδια. Βράζετε για 40′ ακόμα σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να πήξει η μαρμελάδα. Την μεταφέρετε σε αποστειρωμένα βάζα. Αφήνετε τη μαρμελάδα να κρυώσει και τη βάζετε στο ψυγείο.

Βρείτε κι άλλες γλυκές σάλτσες φρούτων από τον Στέλιο Παρλιάρο πατώντας εδώ.

Βρείτε κι άλλες συνταγές για μαρμελάδεςλικέρ-γλυκά του κουταλιού πατώντας εδώ.

icookgreek.com

περισσότερα
Back to top button