Κόσμος

Τα πιο εντυπωσιακά έργα τέχνης που έκλεψαν τις εντυπώσεις το 2016 (εικονες)

Χρόνο με τον χρόνο, η σύγχρονη τέχνη σε ολόκληρο τον κόσμο εξελίσσεται, αλλάζει, θέτει εκ νέου ερωτήματα προςτον εαυτό της και τους θεατές. Το 2016 φεύγει και μαζί με αυτό θυμόμαστε μερικά έργα τέχνης που ξεχώρισαν τη χρονιά που πέρασε.

Πολλές καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις ξεπήδησαν φέτος σε μουσεία και γκαλερί, αλλά και στους δρόμους των μεγάλων πόλεων, ακόμα και ανάμεσα σε φυσικά τοπία. Γλυπτά, αντικείμενα, ξεχωριστές εγκαταστάσεις, δημιουργίες που αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον και τα τεχνολογικά επιτεύγματα. Όλα αυτά, παίζουν με το χώρο και τον χρόνο, με τη μνήμη και το συναίσθημα, αμφισβητώντας τις παραδοσιακές αντιλήψεις για την τέχνη, κάνοντας παιχνίδι με το καλλιτεχνικό τοπίο όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Και ενώ τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε μία έντονη τάση για το μεγάλο, το εντυπωσιακό, το επιβλητικό, οι φετινές δημιουργίες είναι λίγο πιο εκλεκτικές και προσεγμένες αισθητικά, δημιουργώντας διαφορετικές εντυπώσεις.

Ας δούμε μερικές από αυτές που ξεχώρισαν: 

Ο γάλλος καλλιτέχνης δρόμου JR “έκρυψε” τη διάσημη πυραμίδα έξω από το Λούβρο στο Παρίσι, χρησιμοποιώντας φωτογραφικές εκτυπώσεις. Από μία συγκεκριμένη οπτική γωνία, η δομή φαίνεται να εξαφανίζεται, αποκαλύπτοντας την πρόσοψη του πιο ιστορικού μουσείου του κόσμου. Ο σκοπός του έργου ήταν να τραβήξει την προσοχή των θεατών. «Έβλεπα κόσμο να τραβά φωτογραφίες του μουσείου με τα selfie sticks τους, έχοντας γυρίσει την πλάτη στην πυραμίδα και αυτό με σόκαρε, στα αλήθεια», είχε αναφέρει.

Για να επιστήσει την προσοχή στην καταστροφή του Αμαζονίου, ο καλλιτέχνης Philippe Echaroux δημιούργησε μία εντυπωσιακή σειρά καλλιτεχνικών εγκαταστάσεων με τίτλο “The Blood Forest” που απεικονίζουν πορτρέτα ιθαγενών της φυλής Surui πάνω στα δέντρα.

Το Museo Atlantico είναι υποβρύχιο μουσείο σύγχρονης τέχνης το οποίο βρίσκεται στα ανοιχτά των ακτών του νησιού Lanzarote στον Ατλαντικό Ωκεανό. Ο καλιτέχνης Jason deCaires Taylor δημιούργησε μία σειρά από υπερρεαλιστικά γλυπτά, σαν φιγούρες που εμφανίζονται κατά μήκος του πυθμένα της θάλασσας.

Με μοναδικά εργαλεία το αλάτι και το θαυματουργό του χέρι, ο ιάπωνας Motoi Yamamoto κατάφερε να μετατρέψει το πάτωμα ενός μεσαιωνικού κάστρου στο νότο της Γαλλίας σε έναν εντυπωσιακό, σπειροειδή λαβύρινθο.

Γνωστός για την ακτιβιστική του δράση, ο Ai Weiwei ήταν ο καλλιτέχνης που προσπάθησε να μιλήσει με τα έργα του για το προσφυγικό δράμα και τον πόλεμο, κάνοντας παράλληλα ένα κοινωνικό σχόλιο που η τέχνη τόσο πολύ έχει ανάγκη αυτούς τους καιρούς. Με μία παρέμβαση στις πύλες του συναυλιακού μεγάρου του Βερολίνου, του περίφημου Konzerthaus, τοποθέτησε 14.000 φωτεινά πορτοκαλί σωσίβια προσφύγων με σκοπό να τραβήξει την προσοχή των ηγετών της Ευρώπης στα δεινά των ανθρώπων που ζητούν άσυλο με το hashtag #safepassage (ασφαλής δίοδος).

Το Hollow είναι μία διαδραστική εγκατάσταση από τους αρχιτέκτονες Zeller & Moye με ξύλα από 10.000 είδη δέντρων που είχαν ζήσει για εκατομμύρια χρόνια. Μία συλλογή από ξύλινους σταλακτίτες που κρέμονται από το ταβάνι και προσφέρουν στους επισκέπτες μία μοναδική εμπειρία θέασης.

koutipandoras.gr

περισσότερα
Back to top button