Κόσμος

Γερμανία: Κρεοπώλες εναντίον παραγωγών χορτοφαγικών προϊόντων

Ονόματα φαγητών όπως «vegan λουκάνικο» ή « χορτοφαγικό σνίτσελ» προκαλούν σύγχυση στους καταναλωτές εκτιμά το γερμανικό υπουργείο Γεωργίας, το οποίο θέλει να αλλάξει αυτή την πρακτική.

Τα τελευταία χρόνια έχουν μεγάλη ζήτηση στη Γερμανία εναλλακτικά χορτοφαγικά σνακ, τα οποία αντλούν την έμπνευσή τους από κλασικές γερμανικές συνταγές που παραδοσιακά απαιτούν κρέας. Η τάση των επονομαζόμενων «vegan» λουκάνικων ή σνίτσελ πρέπει να σταματήσει, με άλλα λόγια τα μενού που προορίζονται για χορτοφάγους δεν θα πρέπει δανείζονται ονόματα από συνταγές με κρέας. Αυτή φαίνεται να είναι τουλάχιστον η θέση του γερμανικού υπουργείου Γεωργίας, βάσει των όσων δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του ο αρμόδιος υπουργός Κρίστιαν Σμιντ.

«Δεν θα ήθελα κανείς να προσποιείται ότι όλα αυτά τα γεύματα με ονόματα που παραπέμπουν σε κρέας περιέχουν πράγματι κρέας» ανέφερε ο γερμανός υπουργός. Πρότεινε μάλιστα οι παρασκευαστές έτοιμων χορτοφαγικών γευμάτων να επιλέγουν άλλες ονομασίες που ξεκάθαρα παραπέμπουν στις φυτικές πρώτες ύλες από τις οποίες παράγονται. Σε κάθε περίπτωση, ο Κρίστιαν Σμιντ, δεν τάχθηκε κατά της κατανάλωσης κρέατος, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι το κρέας συμπεριλαμβάνεται απαραίτητα στα μενού των γερμανικών σχολικών καντίνων.

Κρεοπώλες εναντίον παραγωγών χορτοφαγικών προϊόντων

Οι απόψεις του Σμιντ δεν είναι καινούργιες. Αντανακλούν πάγια επιχειρήματα του Συνδέσμου Γερμανών Κτηνοτρόφων όπως και του Γερμανικού Συνδέσμου Κρεοπωλών. Και οι δύο συνδικαλιστικές ενώσεις έχουν πολλάκις ζητήσει την κατάργηση της χρήσης των όρων «χορτοφαγικό ζαμπόν» ή «μπριζόλα σόγιας». Την ίδια θέση είχε επαναλάβει ο Κρίστιαν Σμιντ και τον περασμένο Οκτώβριο από τη Βαυαρία, όπου βρίσκονται οι μεγαλύτερες κτηνοτροφικές μονάδες της Γερμανίας.

Από την άλλη πλευρά, η Γερμανική Ένωση Χορτοφάγων τάσσεται κατά της άποψης του γερμανικού υπουργείου, υποστηρίζοντας ότι ακόμη και προϊόντα με εξ ολοκλήρου φυτική προέλευση μπορούν να δανείζονται ονόματα τροφών που έχουμε συνηθίσει με βάση το κρέας.

Γεγονός είναι πάντως ότι τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία η αγορά προϊόντων που προορίζονται για απλούς χορτοφάγους (vegeterian) ή για αυστηρούς χορτοφάγους (vegan) σημειώνει ολοένα και μεγαλύτερη επιτυχία, χτυπώντας την παραδοσιακή αγορά κρέατος. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορικών Ερευνών η αγορά αντίστοιχων προϊόντων κατέγραψε κέρδη που ξεπερνούσαν τα 454 εκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας εκληπτική αύξηση της τάξεως του 100% μεταξύ 2010 και 2015.

Πηγή: Detsche Welle

enikonomia.gr

περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button