ΚαστοριάΠαλαιά Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς στο Μαυροχώρι και οι παραλλαγές

 Σε κάθε πόρτα έλεγαν διαφορετικά κάλαντα

“Ένα μικρό μικρούτσικο”… τραγουδιούνται όταν υπάρχει μωρό στο σπίτι το οποίο επισκέπτονται οι καλαντιστές. Τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς ήταν προνόμιο των εφήβων.

“Αφέντη μου στο σπίτι σου” Τραγουδιούνται στο σπίτι του παπά.

“Εδώ έχουν κόρην έμορφη” Τραγουδιούνται στο σπίτι όπου έχουν κορίτσι για παντρειά.

“Κυρά μ’ κυρά μ’ αρχόντισσα” Στο σπίτι όπου ζει μόνο ένα ανδρόγυνο τραγουδούσαν πρώτα για την κυρά.

“Αραδιαστείτε, μπρε παιδιά” Αφού τραγουδούσαν πρώτα για την κυρά του σπιτιού (“Κυρά μ’ κυρά μ’ αρχόντισσα”) μετά τραγουδούσαν για τον νοικοκύρη.

 

“Ξενιτεμένο μου πουλί” Τραγουδιούνται στο σπίτι που έχει ξενιτεμένο.

 

“Γραμματικός και λειτουργός” Τραγουδιούνται στα σπίτια που έχουν κάποιον γραμματισμένο, γιατρό, δικηγόρο, δάσκαλο.

 

Από τον δίσκο ψηφιακής ακτίνας ‘Κάλαντα Μαυροχωρίου’ που επιμελήθηκε και εξέδωσε το Δημοτικό Σχολείο Μαυροχωρίου Καστοριάς το 2010.

Στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2009-2010 έγινε η ηχογράφηση των μαυροβινών καλάντων (Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Λαζάρου) από τη χορωδία του Σχολείου μας, του Δημοτικού Σχολείου Μαυροχωρίου Καστοριάς.

Τα κάλαντα των Χριστουγέννων και του Λαζάρου, που το σχολείο μας ξαναέφερε στην επιφάνεια και διδάσκει στα παιδιά μας κάθε χρόνο, τραγουδιούνται από αυτά εδώ και πολλά χρόνια στο χωριό, ενώ τα πρωτοχρονιάτικα, προνόμιο παραδοσιακά των εφήβων του χωριού μας, ελπίζουμε πως, με τη βοήθεια του cd, θα ακουστούν και πάλι στις πόρτες των σπιτιών μας, που τα τελευταία χρόνια τα περίμεναν, αλλά, δυστυχώς, δεν τα άκουγαν, καθώς χρειαζόταν ιδιαίτερη προετοιμασία από μέρους των καλαντιστών.

Τα παιδιά της Ε’ και Στ’ τάξης που συμμετείχαν στη χορωδία το απόγευμα της ηχογράφησης και ακούγονται στον δίσκο ψηφιακής ακτίνας είναι τα παρακάτω: Κακλαμάνου Μαρία, Καραϊσκος Γιώργος, Καράτζιου Βαρβάρα, Κοντού Γιάννα, Λαμπαδάρης Πέτρος, Μητρούλης Κωνσταντίνος, Μπάτζιος Φώτης, Πετκανά Ευδοκία, Σαπουντζή Μαρίνα, Χάτσιου Μαρία, Χριστόπουλος Βασίλης από την Ε’ τάξη και Γκουλιάφας Αποστόλης, Κοντού Αλίκη, Κυριλλίδης Χαράλαμπος, Λαμπαδάρης Βασίλης, Λαμπρόπουλος Γιώργος, Μπάτος Ζήσης, Πετκανά Ευαγγελία, Σταθόπουλος Αλέξανδρος, Τάσσου Ειρήνη, Χαλκιά Ειρήνη και Χαλκιάς Χρήστος από την Στ’ τάξη.

Οι καλαντιστές του σχολείου προετοιμάστηκαν για την ηχογράφηση από τη δασκάλα κ. Σόνια Ευθυμιάδου (που είναι και η αφηγήτρια του CD), ενώ με τις περί μουσικής γνώσεις του καθοδήγησε τα παιδιά ο μουσικός του σχολείου κ. Κωνσταντίνος Μιχαλακόπουλος, χωρίς τη συμβολή του οποίου δεν θα φτάναμε σε αυτό το υπέροχο αισθητικό αποτέλεσμα.

Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 10ης Ιουνίου 2010 στην παλιότερη εκκλησία του χωριού, τον Άι-Δημήτρη (1650), από τον κ. Άνθιμο Σινόπουλο.

 

 

περισσότερα
Back to top button