ΕλλάδαΚόσμος

11 σημάδια ότι είσαι εξυπνότερος από τον μέσο όρο

Οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και εκατοντάδες χρόνια να μετρήσουν την ευφυία και τα τεστ IQ είναι ένας από τους τρόπους. Ωστόσο, τα τεστ IQ έχουν λάβει κριτικές ότι στην καλύτερη, μετρούν μόνο μία πλευρά της ευφυίας και στην χειρότερη, ότι είναι θεμελιωδώς προβληματικά.

Υπάρχουν όμως 9 άλλοι τρόποι να ανακαλύψεις εάν είσαι εξυπνότερος από το μέσο άνθρωπο:

1. Μιλάς περισσότερες από μία γλώσσες

Μελέτες έχουν δείξει ότι το να μιλάει κανείς περισσότερες από μία γλώσσες μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ. Επίσης, επηρεάζει την ανάπτυξη και αποδοτικότητα του εγκεφάλου. Όσο περισσότερες γλώσσες μιλάς, τόσο πιο αποδοτικός θα είναι ο εγκέφαλός σου.

Για παράδειγμα, ο Τομ Χίντλστον, γνωστός και ως Loki, μιλάει 9 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των Αγγλικών, Ισπανικών, Γαλλικών και Ελληνικών.

3972-qz67qs

2. Έχεις IQ υψηλότερο από 100

Ο δείκτης IQ του μέσου όρου είναι 100. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο συγκεκριμένος δείκτης μπορεί να μετράει μόνο μία διάσταση της ευφυίας, παρόλα αυτά, είναι μία ένδειξη.

3. Είσαι το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας

Επιτέλους, το να είσαι ο μεγαλύτερος είναι θετικό κάπου! Μία μελέτη έδειξε ότι το μεγαλύτερο σε ηλικία παιδί έβγαλε υψηλότερο σκορ στο τεστ IQ, κατά μέσο όρο τρεις πόντους περισσότερο απ’ ότι τα μικρότερα αδέρφια του.

3972-17rc2h3

4. Προτιμάς τις γάτες

Οι άνθρωποι που αγαπούν τις γάτες είναι λιγότερο κοινωνικοί, αλλά μία έρευνα ρώτησε 600 φοιτητές και διαπίστωσε ότι το 11% που προτιμούσαν τις γάτες αντί των σκύλων, είχαν καλύτερες επιδόσεις σε ένα τεστ που υπολόγιζε την προσωπικότητα και την ευφυία.

3972-1h8ux9c

5. Πίνεις

Πολλαπλές μελέτες συνδέουν την εξυπνάδα με την συχνότερη κατανάλωση αλκοόλ. Σύμφωνα με έρευνα του 2013, απόφοιτοι πανεπιστημίου έπιναν περισσότερο καθώς μεγάλωναν, συγκριτικά με αυτούς που δεν είχαν πάει στο πανεπιστήμιο. Όχι μόνο αυτό, αλλά τα έξυπνα παιδιά γενικά συνηθίζουν να πίνουν περισσότερο από τους λιγότερο ευφυείς συνομηλίκους τους.

6. Έχεις ολοκληρώσει το πτυχίο σου

Μόνο το 35% του εργατικού δυναμικού στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει πιστοποιήσεις αποφοίτησης. Πολλοί μπορεί να μπαίνουν στο πανεπιστήμιο, αλλά δεν καταφέρνουν όλοι να αποφοιτήσουν.

3972-x0nots

7. Είσαι αριστερόχειρας

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το αριστερό τους χέρι περισσότερο αποτελούν περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού και ενώ κανείς δεν είναι σίγουρος τι είναι αυτό που καθορίζει ποιό χέρι θα είναι το βασικό σου, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι οι αριστερόχειρες έχουν λίγο καλύτερες γνωστικές δεξιότητες.

8. Είσαι ανήσυχος

Ίσως τελικά η ανησυχία να μην είναι τόσο κακή. Ένας ερευνητής ζήτησε από 126 απόφοιτους να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο για το πόσο συχνά συλλογίζονται για κάτι που τους έχει αναστατώσει. Τα ευρήματα έδειξαν ότι αυτοί που ανησυχούν περισσότερο είχαν την υψηλότερη βαθμολογία στη λεκτική ευφυία από εκείνους που δεν ανησυχούσαν τόσο.

3972-5nhcsq

9. Είσαι αστείος

Μία έρευνα για το πως αντιλαμβανόμαστε την ελκυστικότητα αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι που είχαν καλύτερα σκορ στην αφηρημένη σκέψη και στο λέγειν συνήθιζαν να είναι πιο αστείοι, κάτι που τους έκανε και πιο ελκυστικούς.

10. Είσαι τεμπέλης

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Ακτή του Κόλπου της Φλόριντα διαπίστωσαν ότι οι ευφυείς άνθρωποι σπάνια βαριούνται από τις σκέψεις τους. Αυτό έχει ως παράπλευρο πλεονέκτημα ότι οι έξυπνοι άνθρωποι μπορούν και θα κάθονται για ώρες, χαμένοι στις σκέψεις τους. Οι ερευνητές βρήκαν ακόμη ότι αυτοί που ήθελαν να αποφύγουν διανοητικά απαιτητικές διαδικασίες έτειναν να είναι πιο δραστήριοι κατά την διάρκεια της εβδομάδας, συγκριτικά με τους πιο σκεπτικούς.

11. Αμφισβητείς την εξυπνάδα σου

Μία υγιής δόση αμφισβήτησης εαυτού μπορεί στην πραγματικότητα να αποκαλύψει ότι στροφάρεις περισσότερο. Ο Σωκράτης το είχε πει:

“Εν οίδα ότι ουδέν οίδα.”

3972-1kewfxg

Το φαινόμενο Ντάνινγκ–Κρούγκερ είναι μια γνωστική προκατάληψη στην οποία σχετικά ανειδίκευτα άτομα υποφέρουν από απατηλή ανωτερότητα. Αυτό το φαινόμενο λοιπόν, που παρατηρήθηκε το 1999 από τον Τζάστιν Κρούγκερ, σημειώνει πως οι έξυπνοι άνθρωποι είναι πιο εύκολα ικανοί να εντοπίσουν και να διορθώσουν τα λάθη τους.

Πηγή: Independent

popaganda.gr

περισσότερα
Back to top button