Ελλάδα

Μπλίνις: Οι ρώσικες τηγανίτες που κατέκτησαν το γιορτινό μπουφέ

blinis3_a923402fb2e03ab329a2f1449e6c1162Κατακλύζουν συσκευασμένες τα ελληνικά ντελικατέσεν και τα μεγάλα σούπερ μάρκετ την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μιας και γίνονται τέλεια βάση για δυνατά καναπεδάκια και αντέχουν δίπλα σε σκληρά ποτά όπως η βότκα. Κι όμως, τα μπλίνις, τις ιδιαίτερες αυτές τηγανίτες της ρώσικης κουζίνας, μπορούμε να τα φτιάξουμε και μόνοι μας.

Τα μπλίνις είναι λιχουδιά μεταξύ κρέπας και αφράτης τηγανίτας, που όμως φτιάχνονται με μαγιά. Στη ρώσικη κουζίνα τα συναντάμε σε διάφορα είδη και μεγέθη, αλλά στη χώρα μας είναι γνωστή η λιλιπούτεια εκδοχή τους. Είναι εκείνα τα στρογγυλά μίνι φουσκωτά δισκάκια, που έχουν σχετικά ουδέτερη γεύση -σαν ψωμάκια- και οι Ρώσοι τα χρησιμοποιούν για να απολαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το μπρικ και το χαβιάρι που παράγουν σε αφθονία.

 

Η ιστορία τους είναι μεγάλη. Ένας είδος μπλίνις φτιάχνονταν απ’ τους σλάβικους λαούς ήδη απ’ τους προ-χριστιανικούς χρόνους στα τέλη του χειμώνα προς τιμήν του ήλιου και της αναγέννησής του. Με το πέρασμα των καιρών τροποποιήθηκαν μεν οι συμβολισμοί τους, ωστόσο η Ορθόδοξη Εκκλησία τα διατήρησε ενσωματώνοντάς τα στις δικές της παραδόσεις, καθώς ήταν πολύ αγαπητά στον κόσμο. Η διάδοσή τους στην Αμερική έγινε από μετανάστες Εβραίους της Ανατολικής Ευρώπης. Σήμερα πάντως κάνουν διεθνή καριέρα ως τέλειες βάσεις για αλμυρούτσικα ή ξινούτσικα ορεκτικά και καναπεδάκια και στέκονται αντάξια δίπλα σε σκληρά ποτά.

Μπλίνις, οι ρώσικες τηγανίτες της γιορτής

Τα μπλίνις αγαπούν ιδιαίτερα τη βότκα και ταιριάζουν με: • τον καπνιστό σολομό και την πέστροφα • την ξινούτσικη κρέμα γάλακτος (μπορείτε να προσθέτετε λεμόνι και γιαούρτι σε χτυπημένη κρέμα γάλακτος) • το φρέσκο τυρί-κρέμα • τον άνηθο ψιλοκομμένο • τα αυγά ψαριών (χαβιάρι, μπρικ) και τα υποκατάστατα • το φρέσκο βούτυρο • το ξύσμα λεμονιού

Η βασική συνταγή για μπλίνις

Υλικά: 75 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 50 γρ. αλεύρι φαγόπυρου, ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 1 κουταλάκι του γλυκού μαγιά νωπή, 180 ml ζεστό γάλα, 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο, 1 αυγό (χωριστά το ασπράδι από τον κρόκο), 3 κουταλιές της σούπας λάδι (κατά προτίμηση σησαμέλαιο) για να αλείψετε το τηγάνι

Εκτέλεση: Κοσκινίζετε το αλεύρι και προσθέτετε τη μαγιά αραιωμένη σε λίγο γάλα και αλάτι. Αναμειγνύετε σιγά σιγά το υπόλοιπο γάλα χτυπώντας το μείγμα. Σκεπάζετε τη λεκάνη και το αφήνετε να σταθεί 1 ώρα. Κατόπιν προσθέτετε το βούτυρο και τον κρόκο του αυγού. Χτυπάτε και το ασπράδι σε σφιχτή μαρέγκα και την ενσωματώνετε στο μείγμα. Το αφήνετε άλλα 20’. Ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι διαμ. 10 εκ., αλειμμένο με ελάχιστο λάδι, και ρίχνετε 4 κουταλιές από τη ζύμη, σε διαφορετικά σημεία του τηγανιού. Ψήνετε σε μέτρια φωτιά 1’-2’. Γυρίζετε τα μπλίνις και τα ψήνετε 1’ ακόμη. Πρέπει να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μείγμα. Τοποθετείτε τα μπλίνις το ένα πάνω στο άλλο, τυλιγμένα με μία πετσέτα, για να διατηρηθούν αφράτα.

icookgreek.com

περισσότερα
Back to top button