Κόσμος

Συνέλαβαν μέχρι και τον καφετζή

cumhuriyet_2

Τον  διαχειριστή του καφενείου της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, Σενόλ Μπουράν, συνέλαβαν οι τουρκικές αρχές, με την κατηγορία της προσβολής του προέδρου της χώρας. Όπως ανέφερε ένας από τους δικηγόρους τους, ο καφετζής του κυλικείου της εφημερίδας στα γραφεία της στην Κωνσταντινούπολης, φέρεται να είχε πει ότι δεν θα σέρβιρε τσάι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Οζγκούρ Ούρφα, ο Μπουράν τέθηκε υπό κράτηση αφού προηγουμένως η αστυνομία είχε διεξάγει έρευνα στο σπίτι του, το περασμένο Σάββατο. Επίσης, ο δικηγόρος ανέφερε ότι ένας αστυνομικός-φύλακας ασφαλείας στην εφημερίδα κατήγγειλε ότι άκουσε τον καφετζή να χρησιμοποιεί μια ανάρμοστη λέξη αναφερόμενος στον Ερντογάν και ότι είπε πως δεν θα σέρβιρε τσάι στον πρόεδρο αν ποτέ επισκεπτόταν το κυλικείο του.

Ο ίδιος ο καφετζής αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε υβριστικούς χαρακτηρισμούς για τον πρόεδρο αλλά επιβεβαίωσε ότι δεν θα του σερβίριζε τσάι. Υποστήριξε επίσης ότι είχε καυγαδίσει με τον συγκεκριμένο αστυνομικό πριν από δύο χρόνια.

Υπενθυμίζεται πως η εφημερίδα Cumhuriyet  είναι από τις ελάχιστες που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν, με αποτέλεσμα ο διευθυντής της Cumhuriyet και πολλά στελέχη της να έχουν προφυλακιστεί, από τον περασμένο Νοέμβριο με την κατηγορία ότι διέπραξαν εγκλήματα προς όφελος των Κούρδων ανταρτών και του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Σημειώνεται επίσης πως η προσβολή του προέδρου της χώρας είναι ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών στην Τουρκία. Η «λίστα» με όσους έχουν κατηγορηθεί το τελευταίο διάστημα, ότι προσέλαβαν τον πρόεδρο Ερντογάν, συμπεριλαμβάνονται περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γελοιογράφοι, μαθητές σχολείων και μια πρώην Μις Τουρκία.

efsyn.gr

περισσότερα
Back to top button